
Koulut saivat uuden ratkaisun sisäilmahaasteisiin
Kuopiolaisen Martti Ahtisaaren koulun sisäilmaa on seurattu reaaliajassa alkutalvesta 2016 lähtien suomalaisen 720°-yrityksen sisäilmavalvontajärjestelmällä. Lemminkäinen otti sisäilmavalvonnan käyttöön, jotta kiinteistön sisäilmasta saadaan tarkkaa tietoa ja mittausdataa joka hetki.
Martti Ahtisaaren koulun sisäilmaongelmien syynä olivat normaalia korkeammat kosteustasot.
- Otimme sisäilmaongelmat vakavasti ja pyrimme löytämään ratkaisut ja keinot, joilla varmistutaan koulun henkilökunnan ja oppilaiden työympäristöstä, Lemminkäisen kiinteistöpäällikkö Mika Kukkonen sanoo.
Koulun henkilökunta voi seurata mittaustuloksia koko ajan. Sisäilman laatutiedot ovat nähtävillä kosketusnäytöllä, jonka kautta voi myös antaa palautetta sisäilmasta.
Anturit mittaavat lämpötilaa, suhteellista kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli VOCeja, joita saattaa erittyä muun muassa huonekaluista, hiilidioksidia ja pienhiukkasia.
Sisäilmaan erikoistunut 720° tyrmää uudet IoT-kokeilut täysin.
- Koulujen ja päiväkotien sisäilma ei saa olla pilotointiympäristö IoT-kokeiluille, tähdentää 720°:n operatiivinen johtaja Rick Aller.
- Vastaavaan teknologiaan kilpailijat keskittyvät enemmän antureiden asennuksen helppouteen kuin sisäympäristön laatuun. Tästä syystä kilpailijoiden sisäilmasensorit eivät pysty erottelemaan materiaalipäästöjä muista päästöistä. Kaikki VOC-anturit eivät todellisuudessa mittaa VOC-komponentteja, vaikka niitä sellaisina myydäänkin, jatkaa Aller.
Pistokokeista jatkuvaan valvontaan
Tyypillisesti sisäilmamittaukset ovat toteutettu “pistokokeina”, eli työtiloihin on tuotu mittarit pariksi viikoksi.
- Tällaiset mittaukset eivät useimmiten löydä ongelmaa, sillä sisäilman laatuun vaikuttaa moni asia rakenteista ja ilmanvaihdosta ihmismäärään. VOC-päästöjen määrä vaihtelee minuutista toiseen, joten absoluuttinen määrä pistokokeesta ei paljasta vielä tarpeeksi paljon sisäympäristön laadusta, Aller toteaa.
Jatkuvan sisäilmavalvonnan avulla yksittäiset päästöpiikit pystytään erottamaan tilan normaaleista arvoista. Mittausdatan avulla voidaan tunnistaa sisäilman poikkeamat ja ongelmat reaaliajassa sekä seurata sisäilmaston laadun kehittymistä.
- Jatkuvan mittauksen avulla henkilökunnan ei tarvitse aina pelätä pahinta – näin päästään eroon henkilökunnan ja oppilaiden vanhempien peloista. Voimme muuttaa tilan käyttöä tai säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, jos ongelmia ilmenee, Kukkonen huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antavat:
Rick Aller, operatiivinen johtaja
720 Degrees
040 822 7580
rick.aller@720.fi
Mika Kukkonen, kiinteistöpäällikkö
Lemminkäinen
020 715 4020
mika.kukkonen@lemminkainen.com
Tietoja julkaisijasta
720 Degrees tarjoaa analytiikka- ja viestintäratkaisun pysyvään sisäympäristön laadun valvontaan. Järjestelmä valvoo sisäilman laatua, lämpöviihtyvyyttä ja melutasoja. Vuonna 2012 perustettu suomalainen 720 Degrees valittiin Pohjoismaiden parhaaksi IoT Startup -yritykseksi Nordic Startup Awardseissa ja Senaattihackathon 2017 -voittajaksi. Yritys on tänä vuonna laajentanut toimintaansa Yhdysvaltojen markkinoille, jossa merkittäviä asiakkaita ovat muun muassa Humanscale ja Delos. Humanscale valmistaa toimistokalusteita ja Delos on kehittänyt juuri myös Suomeen lanseeratun hyvinvointiin keskittyvän WELL-rakennusstandardin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta 720°
Lastensairaalan maine korjattiin sisäilma-analytiikalla23.12.2019 11:16:00 EET | Tiedote
720 Degrees on lahjoittanut Kymenlaakson keskussairaalan lastensairaalalle sisäympäristön seurantapalvelun. Seurantajärjestelmän avulla sisäilmaston olosuhteista saadaan tietoa reaaliajassa. Nyt myös tilankäyttäjät voivat antaa palautetta sisäilmasta.
720 Degrees kerännyt rahoitusta 2,9 miljoonaa – sisäilmastoanalytiikka nostaa kiinteistön arvoa31.1.2019 11:00:00 EET | Tiedote
Maailman ensimmäinen tekoälyä hyödyntävä sisäilma-analytiikkaratkaisu on saanut 2,9 miljoonan euron rahoituksen yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Uusin sijoittaja on Euroopan johtava kiinteistöteknologiaan sijoittava Pi Labs. Brittiläinen pääomasijoittaja investoi nyt ensimmäistä kertaa kiinteistöteknologiaan Suomessa.
Sisäilma-analysointiin erikoistunut 720 Degrees laittaa hyvän kiertoon: 10 000 eurolle etsitään hyväntekeväisyyskohdetta29.11.2018 13:49:10 EET | Tiedote
Sisäympäristön analytiikkaan erikoistunut 720 Degrees Oy vastaanotti 20 000 euron apurahan ja laittoi hyvän saman tien kiertämään. Kasvuyritys lahjoitti jo puolet Lastenklinikan Kummit ry:lle ja etsii toiselle puolelle nyt sijoituskohdetta.
Amerikkalainen yrityskiihdyttämö valitsi suomalaisen startupin – 720 Degrees saa buustia Amerikan valloitukseen7.5.2018 10:24:40 EEST | Tiedote
Pysyvään sisäilmavalvontaan erikoistunut 720 Degrees läpäisi tiukan seulan Columbia-yliopiston MetaProp Bridge -ohjelmaan. Mukaan pääsi alle neljä prosenttia kaikista hakijoista. Valinta kiinteistöalan MetaProp NYC -kiihdyttämöön avaa startupille uusia mahdollisuuksia Yhdysvalloissa.
720 Degreesin tutkimus hyväksytty kahteen maailman merkittävimpään sisäilmakonferenssiin14.3.2018 07:00:00 EET | Tiedote
Sisäilmavalvontaan erikoistuneen, suomalaisen kasvuyhtiö 720 Degreesin tutkimus ilmanvaihdon riittävyydestä on hyväksytty kahteen maailman merkittävimpään sisäilmakonferenssiin. ASHRAE-konferenssi kesäkuussa Houstonissa ja INDOOR AIR 2018 -konferenssi heinäkuussa Philadelphiassa kokoavat yhteen alan parhaimmat tutkijat.