Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki suunnittelee 5G-kouluja yhdessä Telian kanssa

Jaa
Helsingin kaupunki ja Telia kehittävät 5G-pedagogiikkaa ensimmäisenä maailmassa. Tavoitteena on nostaa Helsinki maailman kärkipaikalle uusien viestintäteknologioiden hyödyntämisessä opetuksessa.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja Telia ovat käynnistäneet yhteistyönsä tänä syksynä kokeilemalla virtuaalista ja lisättyä todellisuutta opetuksen tukena. ”Kehitämme yhdessä tulevaisuuden oppimisjärjestelmää, jossa edistyneellä mobiiliteknologialla on keskeinen merkitys”, toimialajohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kertoo ja jatkaa: ”Opetuksen digitalisoitumisessa ei ole kyse vain tietokoneiden tai tablettien hankkimisesta, vaan muutoksesta meidän yhteiskunnassa, joka vaikuttaa oppimisen ympäristöihin ja pedagogiikkaan. Teknologia on työkalu, joka tukee oppimisen muutosta.”

Telian kanssa toteutettava kokeilu on nyt käynnistynyt Arabian peruskoulussa ja jatkuu muun muassa matemaattisten aineiden ja muotoilun opetuksessa. ”Kokeilun kautta koulun nuoret pääsevät myös Telialle tutustumaan työelämään, missä he ovat saaneet oppia esimerkiksi palvelumuotoilusta”, erityissuunnittelija Anna Laine kuvailee aloitusta.

Luokkahuoneena koko Helsinki

Teknologia tukee ilmiöpohjaista oppimista, jossa ilmiöitä opiskellaan yli perinteisten ainerajojen laajoina kokonaisuuksina. Mobiilitekniikka mahdollistaa paikasta riippumattoman opiskelun ja yhteistyön, jolloin perinteinen koulurakennuksessa tapahtuva opetus laajenee ja koko kaupungista tulee oppimisen ympäristö – luokkahuone kasvaa koko Helsingin laajuiseksi ja sen yli.

”5G mullistaa monien toimialojen käytäntöjä ennennäkemättömällä tavalla. Haluamme kehittää tulevaisuuden palveluita yhdessä asiakkaittemme ja kumppaneittemme kanssa, ja Helsingin kaupungin ennakkoluulottomuus käy esimerkistä muillekin”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin kertoo.

”Tavoitteena on tuoda 5G-yhteydet ensimmäisiin kouluihin jo vuonna 2018. Kun koulujen rakentamisessa otetaan alusta lähtien huomioon edellytykset uusien teknologioiden hyödyntämiseen, voivat opettajat ja oppilaat keskittyä olennaisimpaan, eli opetuksen sisältöjen kehittämiseen”, Collin kiteyttää. Helsingin koulutuksessa ja opetuksessa tietoteknologian hyödyntämisen merkitys on kasvanut yhteiskunnan ja työelämän digitalisoitumisen myötä. Digitalisaatio muuttaa toimintatapoja, -prosesseja, tiedonhallintaa ja vuorovaikutusta. Opetuksen digitalisaation lähtökohtana on uudenlaisen opetuksen ja oppimisen sekä uusien pedagogisten ratkaisujen mahdollistaminen. Olennaista on liittää digitaalinen teknologia oppilaan oppimisprosessiin pedagogisesti mielekkäällä tavalla ja rikastuttamalla sitä.

Lisätietoja
Helsingin kasvatus ja koulutus, Liisa Pohjolainen, toimialajohtaja, puh. 09 310 86200
Helsingin kasvatus ja koulutus, Anna Laine, erityissuunnittelija, puh. 09 310 83254
Telia, Janne Koistinen, 5G Program Director, puh. 040 302 4624

Lisätietoja Helsingin digiohjelmasta https://www.hel.fi/static/liitteet/opev/Opetusvirasto_Digitalisaatiohanke_Webjulkaisu_FINAL.pdf



Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee


viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 29.4.202525.4.2025 14:20:43 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 29. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksessa lautakunnalle annetaan Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot -julkaisun tilannekatsaus toimenpiteistä vuosilta 2024-2025. Kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” tulee kulkemaan yli valtuustokausien osana strategiaa, talousarviota, toimintasuunnitelmia ja yleistä kehittämistä. Lisäksi esityslistalla on muun muassa seuraavat tilahankkeet. päätös Munkkiniemen alueella, osoitteessa Tietokuja 1, sijaitsevan Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tarveselvityksen hyväksymisestä lausunto Helsingin Rudolf Steiner -koulun / Rudolf Steinerskolan i Helsingfors hankesuunnitelmasta osoitteessa Lehtikuusenkatu 4 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 8.4.20258.4.2025 19:19:54 EEST | Tiedote

Lautakunnan tiistaina 8. huhtikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta. Lautakunnalle annettiin kokouksen yhteydessä lisätietoa perusopetuksen rahoituksesta, koska eri yhteyksissä on herännyt kysymyksiä, onko kaupunki leikannut perusopetuksen budjettia. Helsingin kaupunki ei ole leikannut perusopetuksen rahoitusta. Vuoden 2025 talousarviossa perusopetuksen budjettia lisättiin 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi perusopetuksen koulujen budjetteihin lisättiin tarveperusteiseen rahoitukseen 0,9 miljoonaa euroa ja painettuihin oppimateriaaleihin 0,4 miljoonaa euroa. Perusopetukseen on kuitenkin ollut mahdollista hakea ja saada määräaikaisia valtionavustuksia, joiden määrää valtio on vähentänyt. Hankerahoitus on siis vähentynyt. Tätä rahoitusta ei alun perinkään ole tarkoitettu pysyvien menojen rahoittamiseen ja kouluilla on ollut tieto tämän rahoituksen vähenemisestä. Lis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye