
Satelliittiseuranta auttaa metsälain valvonnassa
Metsäkeskus sai alkukesästä käyttöönsä ensimmäisiä satelliittikuvausaineistoja hakkuista, jotka on toteutettu syksyn 2015 ja syksyn 2016 välisenä aikana. Ensimmäisten kuvausaineistojen perusteella oli pääteltävissä, ettei kaikilta hakkuukohteilta ollut jätetty metsänkäyttöilmoitusta. Kun eroavuuksia satelliittikuvien ja tehtyjen metsänkäyttöilmoitusten välillä tarkistettiin maastossa, laiminlyöntejä löytyi ennakoitua vähemmän.
Satelliitti kuvasi aineistoa Liperistä, Ähtäristä, Parikkala-Savonlinna-seudulta ja Uudeltamaalta neljältä pilottialalta, joilla oli tehty hakkuita edellisinä vuosina. Metsäkeskuksen tarkastuksessa selvisi, että metsänkäyttöilmoitusta ei ollut toimitettu 73 metsikkökuviolta, joiden yhteispinta-ala oli 122 hehtaaria. Satelliitin kuvaamilta aloilta saapuu vuosittain 21 000 metsänkäyttöilmoitusta 27 000 hehtaarilta. Tarkastuksissa havaittujen laiminlyöntien osuus on noin 0,3 prosenttia tästä määrästä.
Ilmoitusten laiminlyöntiin ei näyttäisi liittyvän tahallisuutta. Ainoastaan yhdellä kohteella epäillään, että ilmoitus on tietoisesti jätetty toimittamatta.
- Muiden laiminlyöntien taustalla näyttää olleen inhimillisiä ja tietoteknisiä virheitä. Asiaan on nyt puututtu, ja metsäalan yritykset ovat hyödyntäneet pilotin tuloksia omassa laatutyössään sekä tarkentaneet ohjeistuksiaan, kertoo rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta.
Menetelmä tukee metsälain valvontatyötä
Metsäkeskuksen testaama satelliittiseurantamenetelmä tuo läpinäkyvyyttä metsien hakkuisiin ja on samalla hyvä työkalu metsälain valvontaan. Satelliittierotuskuvista voidaan havaita hakkuiden aiheuttamat muutokset metsäpeitteeseen. Kuvausaineistot antavat tietoa, jonka avulla Metsäkeskus pystyy kohdentamaan maastotarkastuksia oikeisiin ja vaikuttavimpiin kohteisiin.
- Valvonnan painopistettä voidaan siirtää nykyistä enemmän metsässä tapahtuneiden toimenpiteiden ja niiden laadun seurantaan. Myös monimuotoisuuden ja luontoarvojen säilymistä hakkuualoilla pystytään seuraamaan jatkossa entistä paremmin. Tehokkaasta lainvalvonnasta on hyötyä koko metsäalalle, Hostikka sanoo.
Satelliittiseurantaa kehitetään edelleen ensi vuonna, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön koko maassa vuonna 2019. Metsäkeskus testaa menetelmää hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut –kärkihankkeessa, jossa mukana ovat myös VTT, Satellio, Luke ja Syke.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Rakemaa
metsäjohtaja
Suomen metsäkeskus
p. 040 352 9080
anna.rakemaa(at)metsakeskus.fi
Aki Hostikka
rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 050 406 8987
aki.hostikka(at)metsakeskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus
Ryskettä metsiin Kankaanpäässä7.3.2018 10:18:46 EET | Tiedote
Metsäalan toimijat järjestävät Kankaanpään S-marketissa Ryskettä metsiin -tapahtuman lauantaina 17.3. klo 10-15. Koko perheen metsäisessä tapahtumassa saa tietoa metsistä ja nykypäivän metsätaloudesta. Perheen nuorimmat voivat tutustua metsään ja puualaan pelien muodossa.
Metsänomistuksen suurtapahtuma Seinäjoella 17.3.20187.3.2018 10:15:00 EET | Tiedote
Moni eteläpohjalainen metsänomistaja miettii metsäomaisuuden siirtämistä eteenpäin perheessä tai suvussa. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on mahdollisuus saada vinkkiä Polvelta toiselle -messuilla Seinäjoki Areenassa 17.3. klo 9.00-16.00. Messut järjestetään toista kertaa Etelä-Pohjanmaalla.
Rokuan yksityismetsissä hoidettiin paahde-elinympäristöjä28.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskus on tehnyt Rokuan harjualueella töitä paahde-elinympäristöjen hyväksi EU:n osittain rahoittamassa Light & Fire -LIFE hankkeessa. Maastossa näkyvät maanpinnan käsittelyn jäljet sadoista laikuista, koska jäkälää on poistettu laikuista. Lähes kahteen sataan laikkuun istutettiin kangasajuruohon taimia, joista puolet oli mikrolisättyjä.
Öppna skogsdata kan börja laddas ned från början av mars27.2.2018 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Skogsdata som administreras av Finlands skogscentral kan börja utnyttjas ännu effektivare från och med 1.3.2018 när ändringarna i lagen om skoglig information träder i kraft. Sådana skogsdata som betraktas som miljöinformation står i fortsättningen till förfogande i på de nya sidorna om öppna data i tjänsten MinSkog.fi.
Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa27.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.