Baby in the Box – äitiyspakkauksen laaja historia esillä Tiedekulmassa ja Helsingin yliopistomuseossa

Äitiyspakkaus on tärkeä suomalaista yhteiskuntaa muovannut ilmiö, ja äitiyspakkauslaatikossa nukkuva vauva on ikoninen, mutta samaan aikaan arkisen tuttu näky. Laatikossa nukuttamisella on pitkät perinteet; sitä suositeltiin jo toisen maailmansodan aikana, vain muutama vuosi sen jälkeen, kun äitiysavustuslaki oli tullut voimaan.
Äitiyspakkaus kuuluu kaikille
Alun perin, 1930-luvun lopulla ja 1940-luvulla, äitiysavustus oli tarkoitettu vain vähävaraisille perheille. Vuodesta 1949 avustusta alettiin jakaa kaikille raskaana oleville naisille, jotka olivat käyneet terveystarkastuksessa ennen neljättä raskauskuukautta.
Helsingin yliopistomuseon näyttely Baby in the Box kertoo äitiyspakkauksen synty- ja kehitysvaiheista sekä muista lasten terveydenhoidon edistysaskelista 1900-luvulla. Äitiyspakkauksen välillinen vaikutus kansanterveyteen ja lapsikuolleisuuteen on ollut merkittävä.
Suomen laajin äitiyspakkauskokoelma
Helsingin yliopistomuseolla on Suomen laajin museaalinen äitiyspakkauskokoelma, joka sisältää pakkauksia ja pakkausten sisältöjä viideltä eri vuosikymmeneltä. Näyttelyssä on esillä vuosien 1962, 1977, 1981 sekä 1998 äitiyspakkaukset sekä valikoituja esimerkkejä muun muassa 1950- ja 2000-luvun pakkauksista. Osa äitiyspakkausten esineistä on saatu lainaksi yksityishenkilöiltä. Esillä on myös äitiyspakkauksen edeltäjä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiertokori 1920-luvulta.
Baby in the Box on toteutettu yhteistyössä Kelan kanssa. Kelalta on saatu näyttelyyn lainaksi muun muassa viimeisin, vuoden 2017, äitiyspakkaus.
80-vuotiaan uusi kuosi
Näyttelyn avajaisten yhteydessä 9.11. klo 14–16 julkistetaan myös äitiyspakkauksen vuodelaatikon uusi kuosi.
Äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937 ja ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna. Juhlavuoden kunniaksi Kela järjesti keväällä suunnittelukilpailun, johon kutsuttiin mukaan nuoria suunnittelijoita ja kuvittajaopiskelijoita. Kilpailun teemana oli Hyvinvointi syntyy yhdessä. Lisäksi pakkauksen ilmeen toivottiin liittyvän jollakin tavalla Suomeen tai suomalaisuuteen.
Tervetuloa!
Baby in the Box – kiertokorista äitiyspakkaukseen -näyttely
Helsingin yliopistomuseo, Fabianinkatu 33, 3. krs
Avoinna: ti-to 12–17, pe 12–16 (muina aikoina sopimuksen mukaan opastetuille ryhmille)
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Avoinna: ma-pe 7-23, la 10–18, su 10–22
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski, puh. 050 415 6760, pia.vuorikoski@helsinki.fi
---
Terveisin
Anna Maria Peltonen
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme