Uudessa Tuntematon sotilas -elokuvassa arvuutellaan jälleen, kuinka konjakkia leikataan

Konjakin leikkaamisella tarkoitetaan konjakin ja neutraalin kirkkaan viinan sekoittamista keskenään niin, että lopputuotteessa säilyy konjakin aromi.
”Yleensä leikkaaminen on jonkin vähentämistä, mutta tässä tuotteessa on kyse myös jatkamisesta. Emme varmuudella tiedä, kumpaan tarpeeseen Puolustuslaitos Leikattua aikoinaan syntyi: kallisarvoisen konjakin jatkamiseen ja siten jalojuoman riittämiseen mahdollisimman monelle rintamamiehelle Mannerheimin 75-vuotispäivänä tarjottavaksi, vai yksinkertaisesti heikkolaatuisemman kirkkaan viinan maun parantamiseen”, kertoo Lignell&Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylund ja jatkaa: ”Haluamme uusien tuotteiden kanssa kunnioittaa Puolustuslaitos Leikatun alkuperäistä juhlallista käyttötarkoitusta, mutta laadun osalta päivitettynä. Siksi käytämme uudessa Puolustuslaitos Leikattua konjakkia -sekoitteessa aitoa ranskalaista konjakkia ja korkealaatuista kotimaista Puolustuslaitos Viinaa, eli viljapohjaista vodkaa.”
Uudessa Tuntematon sotilas -elokuvassa alkuperäinen Puolustuslaitos Leikattua ja Puolustuslaitos Viinaa -juomat esiintyvät sekä sotamiesten leirinuotiolla, että kuuluisassa korsukohtauksessa osana Mannerheimin syntymäpäivän juhlistamista.
”Puolustuslaitos-alkoholituotteet luotiin juhlistamaan ylipäällikkö C.G.E Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiviä vuonna 1942. Mannerheim oli asettanut merkkipäivänsä kunnioittamisen yhdeksi ohjeeksi, että jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle oli tarjottava arkipäivän ruokailua parempi ateria ja virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy. Puolustuslaitos Leikattua Konjakkia oli yksi pitkin rintamalinjaa tarjotuista alkoholijuomista, mutta vaihtelevissa ja puutteellisissa oloissa juhlaryyppy saattoi olla myös mitä tahansa pienistä eristä yhdistelemällä käsille saatua alkoholia, kuten Pöytäviinaa, Vaakunaviinaa tai Rommiviina”, taustoittaa Puolustuslaitos Beveragesin osakas, tietokirjailija Mika Wist.
Suomalainen tuote
Uusille, vuonna 2015 ja 2017 esitellyille Puolustuslaitos Viina- ja Puolustuslaitos Leikattua -tuotteille on myönnetty Avainlippu-tunnus. Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Puolustuslaitos -tuotemerkin omistaa Mother’s Milk Beverages Oy ja sitä hallinnoi sen tytäryhtiö Puolustuslaitos Beverages.
Uudet Puolustuslaitos-tuotteet kunnioittavat alkuperäistä ulkoasuaan, mutta juomien tuoksu, maku ja puhtaus ovat huomattavasti kehittyneet sodanaikana totutusta.
Historiallinen annos
Marsalkka Mannerheim tarjosi 75-vuotissyntymäpäivänään pullon alkoholia jaettavaksi viiteen mieheen, eli virallinen annos oli 10 cl jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle. Sotapäiväkirjat todistavat tapahtunutta:
5./JR 2 (Jalkaväkirykmentti 2:n 5. komppania)
”Aloitti tykistömme kaikilla pattereilla kiivaan tulen ryssän puolella. Sotamarsalkkamme 75v. päivän johdosta. Päivä kuluikin rauhallisesti juhlapäivän merkeissä, vaikka saimmekin 100 gr. konjakkia mieheen.”
35.Tal.K (35. Talouskomppania)
”Klo 17-20 oli juhlapäivällinen Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi. Päivällisellä tarjoiltiin riisipuuroa, hedelmäkeittoa, 10 senttilitraa konjakkia, korviketta keksien kera ja savukkeita. Juhlatunnelma oli korkealla. Komppanianpäällikön kehotuksesta noustiin ruokailun välillä ylös ja otimme ”napsut” Mannerheimin kunniaksi ja jatkuvalle menestykselle.”
3./VP 35 (Viestipataljoona 36:n 3. komppania)
”Käskynjako ja lähtö sotamarsalkan 75-vuotisjuhla jumalanpalvelukseen, satoi – ja paistoi, lämmintä. Ups. ”Metsälässä” juhlapäivän johdosta saatiin ylimääräinen juhla-annos konjakkia.”
Ylimääräisen juhla-annoksen koostumus kokonaisuudessaan:
- 60 grammaa voileipäkeksejä
- 870 grammaa riisiryynejä
- 20 grammaa maitojauhetta
- 40 grammaa rusinoita
- 15 grammaa puurokastikejauhetta
- 15 grammaa kahvinkorviketta
- 20 grammaa palasokeria
- 5 savuketta
- 10 senttiä väkijuomia.
Annoksia jaettiin yhteensä 476 486 kappaletta ja ne maksoivat yli 6,5 miljoonaa markkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Nylund, Lignell Piispanen Oy, harri.nylund@lignellpiispanen.fi, +358 44 585 2561
Juuso Syrjä, Puolustuslaitos Beverages Ltd, juuso@mothersmilkbeverages.com, +358 40 518 8155
Kuvat








Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Burgerifestivaali täyttää taas Rautatientorin 11.-14. kesäkuuta23.5.2025 13:50:04 EEST | Tiedote
Jo perinteeksi muodostunut vuotuinen Burger Lovers -festivaali valtaa Rautatientorin keskiviikosta lauantaihin 11.–14. kesäkuuta. Pohjoismaiden suurin hampurilaisfestivaali järjestetään nyt viidennen kerran. Tänä vuonna festivaalilla esittäytyy ennätysmäärä ravintoloita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ja mukana on myös useita maakuntien pienempiä helmiä. Festivaalilla palkitaan jälleen Suomen paras burgeriravintola, jonka yleisöäänestys alkaa 2. kesäkuuta.
Kartano- ja puutarhakierrokselle Viroon30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Viron maaseudulla matkaava voi joutua hieraisemaan silmiä, kun yhtäkkiä keskellä metsää ja peltoa kohoaa tornein ja kaari-ikkunoin koristeltu linna, joka vetää vertoja mille tahansa satuprinsessan asumukselle. Näky ei kuitenkaan ole harvinainen, sillä Virossa on maan pinta-alaan ja väestötiheyteen suhteutettuna maailman eniten kartanoita. Viron reilusti yli tuhannella kartanolla on ollut suuri vaikutus paitsi maan arkkitehtuuriin ja sisustustyyleihin, myös puutarha- ja maisemasuunnitteluun, kulttuuriin ja designiin.
Suomen parhaaksi äänestetty hampurilaisravintola Helsingin Tislaamolle29.4.2025 10:41:23 EEST | Tiedote
Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi* vuonna 2024 äänestetty hankasalmelainen Grill Room saapuu kesäksi ilahduttamaan The Helsinki Distilling Companyn ravintola-asiakkaita. Grill Room X Tislaamo Distillery Bar avautuu vappuaattona ja palvelee tislaamoravintolan terassilla elokuun loppuun asti.
Finnjävel tuo röpörieskan Helsingin parhaalle aamiaiselle15.4.2025 12:07:44 EEST | Tiedote
Ainutlaatuisista hotelleistaan tunnettu NH Collection juhlistaa 10-vuotista taivaltaan maailman metropoleissa. Suomeen korkeatasoinen hotelliketju saapui 2024, kun Seurahuoneen ja Uuden ylioppilastalon historiallisiin kiinteistöihin avautui NH Collection Helsinki Grand Hansa. Kymmenen NH Collection -hotellia Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa tuo juhlavuoden kunniaksi aamiaiselleen paikallisen huippuravintolan luoman annoksen. Helsingissä juhla-annoksesta vastaa maailman ainoa suomalaisesta ruokaperinteestä ammentava Michelin-tähtiravintola Finnjävel.
Kupoli on Suomen paras uusi cocktailbaari – tähtää maailman huipulle1.4.2025 15:06:46 EEST | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin kupolitornissa sijaitseva, pohjoisesta luonnosta ja sesongeista ammentava Kupoli on nopeasti noussut ilmiöksi cocktail-piireissä. Tunnustuksena erottuvasta konseptista, uniikista ympäristöstä sekä taidokkaista cocktaileista on Kupoli nimetty Suomen parhaaksi uudeksi cocktailbaariksi pohjoismaisessa Bartenders’ Choice Awards -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme