Kirjahanke paljasti uusia sammallajeja – vilurahtusammal liitettiin Suomen eliöstöön

Uusi, Suomen ympäristökeskuksen julkaisema teos ”Suomen puutteellisesti tunnetut maksasammalsuvut: siiransammalet Nardia, rahtusammalet Cephaloziella ja pihtisammalet Cephalozia” soveltuu niin alan ammattilaisille kuin harrastajillekin. Julkaisussa esitetään helppolukuiset ja havainnolliset määrityskaavat näille huonosti tunnetuille lajeille.
– Eräänä tärkeänä tavoitteenamme oli lisätä sammaliin kohdistuvaa mielenkiintoa ja madaltaa kynnystä niihin perehtymisessä, kertoo kirjahanketta vetänyt intendentti Sanna Laaka-Lindberg Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.
Kolme uutta sammallajia
Hankkeen myötä tutkijat löysivät kolme sammallajia, joiden ei aiemmin ole tiedetty elävän Suomessa. Lajit ovat vesisiiransammal Nardia compressa, vilurahtusammal Cephaloziella arctogena ja vuorirahtusammal C. grimsulana.
Rahtusammalet ovat vähän alle tai yli sentin mittaisia ja elävät karuissa oloissa, kuten paljaalla hiekkamaalla tai kiven pinnalla. Siiransammalet puolestaan kasvavat hiekka- tai savimaalla lukuun ottamatta nyt Suomesta ensi kertaa löydettyä vesisiiransammalta, joka elää puroissa ja järvissä kosteilla kivillä – toisinaan jopa vedenalaisena.
Sammalkirja on osa PUTTE-tutkimusohjelmaa
Suomen puutteellisesti tunnettuja maksasammalia esittelevä julkaisu on tuotettu osana ympäristöministeriön rahoittamaa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (PUTTE). Kirjan julkaisemiseen osallistuivat Suomen ympäristökeskuksen lisäksi Luomuksen kasvitieteen yksikkö, Suomen uhanalaisten sammalten suojelutyöryhmä ja Lammin biologinen asema. Valtaosa kirjan taustatyöstä toteutettiin Lammin biologisella asemalla, missä hankkeen päätutkija Riitta Ryömä työskentelee.
Julkaisun tavoite on helpottaa pienten, vaikeasti havaittavien ja määritettävien maksasammallajien tunnistamista. Teoksen määrityskaavat on koostettu kirjallisuuden ja tekijöiden vankan kokemuksen pohjalta. Taustamateriaalina on käytetty myös Suomen luonnontieteellisten kokoelmien aineistoja. Suvuista on julkaisussa esitetty kuvaukset, määrityskaavat sekä tarkemmat lajikuvaukset. Julkaisu antaa lisäksi selkeät ohjeet sammalnäytteiden keräämistä ja käsittelyä varten.
Suomen ympäristö -sarjan (7/2013) julkaisu "Suomen puutteellisesti tunnetut maksasammalsuvut: siiransammalet Nardia, rahtusammalet Cephaloziella ja pihtisammalet Cephalozia" (Riitta Ryömä, Anna Olden, Xiaolan He ja Sanna Laaka-Lindberg) on ladattavissa osoitteessa http://hdl.handle.net/10138/39579 ja myynnissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sekä Lammin biologisella asemalla. Hinta 10 €.
Kuvateksti:
Vuorirahtusammal on Suomesta uutena PUTTE-hankkeen myötä löytynyt laji. Se kasvaa paahteisilla avoimilla tunturien lailla, missä tummat suojapigmentit värjäävät pikkuruisen sammalen lähes mustaksi.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme