Helsingin yliopistoon kaksi UNESCO-professoria
Professori emerita Hannele Niemi on nimitetty laadukkaan ja yhdenvertaisen koulutuksen ekosysteemin oppituolin haltijaksi (UNESCO Chair on Educational Ecosystems for Equity and Quality of Learning). Uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemen vastuulla on ihmisoikeuskasvatuksen oppituoli (UNESCO Chair in Values, Dialogue and Human Rights in Education).
UNESCO-professorit edistävät järjestön tavoitteita yliopiston toimintamuotojen kautta: he verkostoituvat muiden professorien kanssa, käyvät kansainvälistä keskustelua konferensseissa, tuottavat uutta tietoa ja tekevät tutkimusyhteistyötä. Keskeisessä roolissa on tutkimustiedon välittäminen yhteiskunnan eri toimijoille.
Oppimisen laadussa vakavia ongelmia
– Maailmanlaajuisesti on jo saavutettu paljon siinä, että valtaosa lapsista pääsee kouluun. Suuri ongelma on se, että suuressa osassa maailmaa lapset eivät opi koulussa juuri mitään. Neljän vuoden päästäkään monet eivät osaa lukea eivätkä laskea, Hannele Niemi toteaa.
Oppimisen laadun heikkous tuli vahvasti esille Maailmanpankin marraskuussa julkistetussa raportissa. Ongelma koskee erityisesti Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa, mutta myös Aasiassa on maanosan sisällä suuria eroja.
Kaikille maailman lapsille on taattava tasa-arvoiset mahdollisuudet saada laadukasta opetusta.
– Hyvät opettajat luovat hyvän koulun. Jos opettajan arvostus on yhteiskunnassa heikkoa, se raunioittaa koko järjestelmän, Hannele Niemi sanoo.
Niemi on kulkenut maailmalla puhumassa laadukkaasta koulutuksesta viimeiset 15 vuotta. Suomella ja Helsingin yliopistolla on maailmalla hyvä maine. Niemi uskoo, että kansainvälisen yhteisön arvioima status antaa työlle vielä lisää painoarvoa.
Suomen vahvuuksia ovat tasa-arvo, mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen ja se, että oppimisvaikeuksiin saa tukea ajoissa. Myös pelien hyödyntäminen oppimisen ongelmien ratkaisussa on monissa maissa uusi asia.
Globaalit kansalaiset luovat parempaa maailmaa
Professori Arto Kallioniemen tavoitteena on ihmisoikeuksien edistäminen ja ihmisten välisen rauhanomaisen vuorovaikutuksen lisääminen.
– Haluamme kouluttaa opettajia, joilla on voimakas kehitysoptimismi: usko siihen, että ihmisellä on mahdollisuus kehittyä ja ihmiskunta voi tulevaisuudessa paremmin. Globaaleina kansalaisina voimme luoda maailmaa, jossa ihmiset työskentelevät rauhanomaisesti kestävää kehitystä kunnioittaen.
Arto Kallioniemi toimii ihmisoikeusvaltuuskunnassa ja yhteistyössä Anna Lindh -säätiön, Rauhankasvatusinstituutin ja Unicefin kanssa. Hän virittelee yhteistyötä myös Intian Gujaratissa sijaitsevan Indian Institute of Teacher Educationin ja Etelä-Afrikan Potchefstroomin North-West Universityn kanssa.
Suomessa ennestään neljä UNESCO-professoria
Hannele Niemi ja Arto Kallioniemi ovat Helsingin yliopiston ensimmäiset UNESCO-professorit. He aloittavat nelivuotiset kautensa 1.1.2018. Suomeen on aikaisemmin saatu neljä UNESCO-professuuria: Tapio Katko, kestävä vesihuolto, Tampereen teknillinen yliopisto; Tapio Varis, globaali e-oppiminen, Tampereen yliopisto; Heikki Lyytinen, lukutaidon edistäminen, Jyväskylän yliopisto ja Markku Wilenius, koulutuksen tulevaisuuden tutkimus, Turun yliopisto. Maailmassa on kaikkiaan yli 700 UNESCO-oppituolia.
Uusien UNESCO-professorien kunniaksi järjestetään juhla 18.12.2017 klo 16.15–18.00 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa! Ilmoittautumiset 13.12. mennessä.
Lisätietoja:
Professori emerita Hannele Niemi, puhelin 040 555 8975, hannele.niemi@helsinki.fi
Professori Arto Kallioniemi, puhelin 0294129610, arto.j.kallioniemi@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestinnän asiantuntija Suvi Uotinen, puhelin 050 329 0914, suvi.uotinen@helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme