
Uusi Digiluokka-palvelu tuo kaikki lukiokurssit jokaisen lukiolaisen saataville

Lukioissa on usein haasteena, että kaikkia opiskelijoiden toivomia ja valitsemia lukiokursseja ei voi toteuttaa esimerkiksi opetusryhmän pienuuden tai pätevän opettajan puuttumisen vuoksi. Suuri tarve lukioissa oman kurssitarjonnan turvaamiseksi ja täydentämiseksi on erityisesti kielissä sekä reaaliaineiden syventävissä opinnoissa. Digiluokassa lukiolainen voi opiskella myös harvinaisempia kieliä, kuten japania ja kiinaa.
Vuorovaikutteista opetusta pätevien opettajien johdolla
Digiluokassa opetus eroaa perinteisistä etä- ja verkkokursseista. Kursseille osallistutaan reaaliajassa ja opetus on vuorovaikutteista opettajan ja ryhmän välillä. Opettaja ja opiskelijat ovat jatkuvassa kuva- ja ääniyhteydessä toisiinsa - opetus toteutetaan selainympäristössä toimivan videoneuvotteluyhteyden avulla.
- Opiskelijat ja lukioiden rehtorit ovat antaneet Digiluokan toimintamallista positiivista palautetta, koska Digiluokka täydentää ja laajentaa lukioiden omaa opetustarjontaa laadukkaasti ja helposti. Palvelun käyttöönotto ei vaadi erillisiä, kalliita laiteinvestointeja, kertoo Digiluokkaa tarjoavan TutorHousen palvelujohtaja Jukka Oksa.
Digiluokan lähetyspaikka sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa, josta kokeneet lukio-opettajat pitävät oppitunnit opetussuunnitelman mukaisesti.
Digiluokka tuo tasa-arvoa ja säilyttää pienetkin lukiot elinvoimaisina
Digiluokka kokoaa yksittäiset opiskelijat eri lukioista yhteisiin opetusryhmiin.
- Koulutuksellisen tasa-arvon näkökulmasta on tärkeää, että opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella haluamiaan ja esimerkiksi jatko-opintoja varten tarvitsemiaan kursseja asuinpaikasta riippumatta. Kaikilla nuorilla ei ole mahdollisuutta muuttaa toiselle paikkakunnalle suorittamaan lukio-opintoja, Oksa jatkaa.
Kunnille oman lukion olemassaolo ja säilyminen lähipalveluna ovat tärkeitä asioita. Digiluokka tarjoaa ratkaisun erityisesti pienten lukioiden haasteisiin. Lähes kolmasosassa Suomen 360 lukiosta on alle 100 opiskelijaa.
- Usein lukio on paikkakunnan ainoa toisen asteen oppilaitos. Opiskelijoiden siirtyminen kasvukeskusten suuriin lukioihin paremman kurssitarjonnan pariin hankaloittaa erityisesti pienten lukioiden toimintaa, ja samalla kunta menettää opiskelijakohtaisen valtionosuuden. Palvelu lisää sekä kunnan että lukion elinvoimaa ja kiinnostavuutta, muistuttaa TutorHousen toimitusjohtaja Pekka Impiö.
Uudelle toimintamallille paljon kysyntää
Digiluokka-palvelu käynnistyi elokuussa 2017. Toiminta on laajentunut nopeasti - mukana on opiskelijoita jo lähes 50:stä lukiosta ympäri Suomea.
- Palvelullemme on lukiokentällä selvästi kova tarve ja olemmekin varautuneet siihen, että kevään aikana palveluamme hyödyntävien lukioiden lukumäärä jopa kaksinkertaistuu, kertoo toimitusjohtaja Impiö.
Runsaaseen opetuksen määrään nojautuva ja aidosti digitaalitekniikkaa hyödyntävä palvelukonsepti on herättänyt kiinnostusta myös tutkimuskohteena. TutorHouse Oy:n Digiluokka-opetuspalvelu on kumppanina Helsingin yliopiston ”opettajana virtuaaliluokassa” -tutkimushankkeessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja alueellisia/paikallisia esimerkkejä palvelua hyödyntävistä lukiosta:
Jukka Oksa, Digiluokan palvelujohtaja, TutorHouse Oy, p. 0400 909 055, jukka.oksa@tutorhouse.fi
Pekka Impiö, toimitusjohtaja, TutorHouse Oy, p. 050 548 0230, pekka.impio@tutorhouse.fi
Tiedotusvälineillä on mahdollisuus tulla seuraamaan opetusta Helsingin Ruoholahteen. Ajankohdasta voi sopia Jukka Oksan kanssa.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
TutorHouse Oy aloitti toimintansa vuonna 2010 tarjoamalla koululaisille ja lukiolaisille lisäopetusta eri oppiaineista koulupäivän jälkeen. Opettajina toimivat koulutetut opettajat, joista suurin osa työskentelee samalla peruskoulussa tai lukioissa. TutorHousella on yhteensä vajaa 100 opettajaa.
Syksyllä 2017 TutorHouse käynnisti lukioille suunnatun Digiluokka-opetuspalvelun.
TutorHouse on Suomen johtavan oppimateriaalikustantamon Sanoma Pro Oy:n tytäryhtiö. TutorHousen lisäopetuspalvelut ja Digiluokka ovat osa Sanoma Pron oppimistarjoamaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta TutorHouse Oy
Koulutyön ei tarvitse keskeytyä koronaviruksen vuoksi – uusi online-lähiopetuksen malli mahdollistaisi opetuksen ja yhteisöllisyyden myös kotiin jääneille6.3.2020 12:30:59 EET | Tiedote
Karanteenissa olevat oppilaat voitaisiin pitää mukana opetuksessa ja kouluyhteisössä modernin virtuaaliopetuksen avulla.
Lukion kielten opetuksen tulevaisuus ei ole niin synkkä - Digiluokka auttaa lukioita kieltenopetuksen haasteissa6.2.2020 11:17:01 EET | Tiedote
Lukiolaisten kielten opiskelumahdollisuudet eivät ole niin yksipuoliset ja synkät, kuin julkisessa keskustelussa annetaan ymmärtää. Lukioiden kielten opetuksen yhtenä pelastajana toimii opettajaosaamisen ja tietotekniikan luova hyödyntäminen, johon Digiluokka-opetuskonsepti perustuu. Digiluokka-palvelun avulla jo noin 100 lukiota ympäri Suomea on tarjonnut mm. B3-kielten opetusta opiskelijoilleen lähiopetuksena, vaikka lukioon ei olekaan syntynyt omaa opetusryhmää. Ensi lukuvuodeksi Digiluokan opetustarjonta laajenee siten, että myös A-kielten opiskelu on mahdollista minkä tahansa lukion opiskelijalle online-lähiopetuksena.
Digiluokan uusi etäopetusmalli vähentää alueellista eriarvoisuutta ja toimii kuin perinteinen luokkaopetus, kertoo Helsingin yliopiston tuore tutkimus8.1.2020 08:45:00 EET | Tiedote
Joulukuussa 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan Digiluokan vuorovaikutteinen virtuaaliopetus on hyvin lähellä perinteistä luokassa tapahtuvaa opetusta. Online-lähiopetusmalli myös auttaa syrjäseutujen lukioita turvaamaan riittävän laajan kurssivalikoiman.
Lukiot turvaavat elinvoimaansa ja lisäävät opetuksen tasa-arvoa ennakkoluulottomilla ratkaisuilla21.11.2019 14:57:36 EET | Tiedote
Online-lähiopetus on monen lukion uusi vakiintunut toimintatapa ja monipuolisen opetustarjonnan turvaaja. Ensimmäiset yo-kirjoittajat online-lähiopetuskursseilta syksyllä 2019. Helsingin yliopiston online-lähiopetustutkimuksen tulokset julkistetaan seminaarissa maanantaina 9.12.2019 klo 14-16.
Uusi yksityinen opetuksen tuottajamalli lisää pienten lukioiden elinvoimaa, turvaa laajan lukioverkoston säilymisen ja edistää koulutuksellista tasa-arvoa19.9.2018 08:13:59 EEST | Uutinen
Monen lukion haasteena on, että kaikkia opiskelijoiden toivomia ja valitsemia lukiokursseja ei voida toteuttaa esimerkiksi opetusryhmän pienuuden tai pätevän opettajan puuttumisen vuoksi. Perinteiset itsenäisesti suoritettavat verkkokurssit eivät myöskään motivoi viemään kursseja loppuun, sillä lukiolaiset kaipaavat vuorovaikutteisuutta ja läsnäolevan opettajan ohjausta.