Akustiikan hallintaa uudella puupohjaisella rakentamisen ratkaisulla
– Kyseessä on biokuitupohjainen kotimainen tuote, jonka sideaineet ovat kasvipohjaisia eikä tuote muodosta sisäilmaan formaldehydiä tai muita haitallisia päästöjä. Tuotteemme ovat paloturvallisia ja ne voidaan tarvittaessa käsitellä likaa hylkiviksi, kertoo tuotteen kehittänyt tekniikan tohtori Tuomas Hänninen.
– Kemistinä fysiikkapainotteisella alalla katsoo käytössä olevia materiaaleja hieman erilaisesta näkökulmasta ja teinkin akustiikkamittauksissa uusia löytöjä. Tavoitteenamme on tuoda akustiikan hallinta sekä itse materiaalissa, että perinteisesti rakenteiden kautta.
Hännisen mukaan tuotteen kehitystyössä tavoitteena ovat toimintavarmuus, turvallisuus sekä kotimaisuus.
Vaikka rakennusmateriaalien kierrätys on parantanut, eristevilla muodostaa edelleen ongelman sisäilmaan sekä jätteen keräyksessä ja kierrätyksessä.
– Puupohjaisena tuotteena ratkaisumme on kierrätyskelpoinen ja kaikissa ympäristösertifiointiin perustuvassa tarkastelussa hiilijalanjäljen kannalta päästöttömin tuote.
Näyttäviä referenssejä eduskunnasta kansalliskirjastoon
Lumir Oy:n toimitusjohtaja Marko Makkosen mukaan viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota rakentamisen akustiikkaan, kun on havaittu sen vaikuttavan koko tilan käytettävyyteen.
– Tilan liiallinen jälkikaiku vaikuttaa työskentelyyn, keskittymiseen, ymmärtämiseen ja viihtyvyyteen, kun taas hyvää akustiikkaa ei edes huomaa.
– Meillä on esimerkkejä, joissa tila ei sovi tarkoitukseensa, koska seinät ja katot heijastavat äänen takaisin tilaan häiriten kuulemista ja keskittymistä. On selvää, että työn tehokkuus toimistotilassa ja oppiminen luokkahuoneessa kärsivät. Päiväkodeissa taas korkeiden äänten kaiku tuo levottomuutta.
Hyvän akustiikan rakentamisessa edelläkävijöinä ovat olleet yritykset vaativissa toimistorakennuksissa sekä valtio ja kunnat julkisissa tiloissa. Lumir Oy:n kehittämää biokuituun pohjautuvaa akustiikkaruisketta on käytetty esimerkiksi Museoviraston valvomissa erityiskohteissa kuten eduskunnan peruskorjauksessa valtiosalin kaltaisten suurten tilojen saumattomissa kattopinnoissa, kansalliskirjaston ja valtioneuvoston kanslian alaisissa linnan peruskorjauksissa.
– Uskon että luottamus uuden ratkaisun toimivuuteen on jo olemassa, sen verran vaativia referenssejä sekä uudis- että korjausrakentamisen kohteissa on jo olemassa. Kun vanhimmat kohteet ovat viisi vuotta vanhoja, olemme voineet seurata myös valon aiheuttamia värimuutoksia, joita voi verrata normaalien maalipintojen käyttäytymiseen, kertoo Hänninen.
Akustiikka parantaa tilojen käytettävyyttä
Makkosen mukaan työvaiheessa tarkoitukseensa kehitetyt levyt kiinnitetään rakennuksen runkoon tai koolaukseen ja ruiskutetaan noin kuuden millin paksuisella Lumir-kerroksella.
– Lumir säästää monelta työvaiheelta, kun ei tarvita nykyisin akustiikkaratkaisuihin käytettävien villalevyjen asennusta, saumauksia, tasoituksia eikä kittauksia. Asennus voidaan tehdä matalat äänet sitovalla reiällisellä kipsikartonkilevyllä, jonka päälle tulee korkeat äänet sitova massaruiskute.
Kuten eduskunnan peruskorjauksessa, ruisketta voidaan käyttää myös itsellisesti ilman alle tulevaa levyä.
– Tuotteella nostetaan myös rakennusalan tuottavuutta, koska sen asentaminen on nopeaa. Esimerkiksi nurkkiin on tähänastisilla tuotteilla ollut vaikeaa tehdä akustoivia seiniä tai kattoja. Nyt kehitetyllä laitteella ja vaikkapa kaarevilla kipsilevyillä ne voidaan toteuttaa ja seuraavassa kehitysvaiheessa toteuttaa kolmiulotteisuus, sanoo Makkonen.
Arkkitehdit ja suunnittelijat ovat Hännisen mukaan löytäneet tuotteen.
– Kyse on helposta tuotteesta, koska lopputuloksena syntyvä pinta on kova, saumaton, tasainen ja heti valmis. Seinillä se korvaa akustiikkalevyjä ja katoissa eristevillapohjaisia akustoivia kattoja. Käyttö tulee kasvamaan kouluissa, päiväkodeissa ja toimistoissa, joissa tilalta halutaan työ- tai opiskelurauhaa.
– Kun tilaajat kiinnittävät akustiikkaan enemmän huomiota, tilat ovat avoimia ja monikäyttöisiä. Kun tiloja halutaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin, äänitekniset tarpeet ja ratkaisut ovat erilaisia. Jo nyt voimme käyttää tuotteessa kaikkia värikartan värejä, muistuttaa Makkonen.
Vientimaissa kiinnostusta
Lumir Oy:n tuotanto toimii Vantaalla, mutta ruiskutettavan akustiikkamateriaalin valmistus onnistuu kontissa työmaan pihallakin.
– Tämä konttivalmistus on osa kilpailukykyä ja saattaa olla esimerkiksi vientimarkkinoiden kannalta kiintoisa ratkaisu.
– Nyt akustiikkaratkaisun tuotanto kasvaa nopeasti. Tavoitteena on mennä myös vientimarkkinoille, mutta emme kiirehdi koska haluamme lisää kokemuksia kotimaasta. Kysyntää on esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa, missä arvostetaan puupohjaisia tuotteita, muistuttaa Makkonen.
Hännisen mukaan yhtiössä ei pelätä tuotteen plagiointia, koska tuote on monen vuoden kehitystyön tulos ja kemiallisena seoksena haastava toteutettava.
– Meillä on oma tuotanto ja oma asennus, koska sekä tuotteen valmistus, että ruiskutus ovat pitkän oppimisprosessin tulosta. Seuraava kehitysvaihe on tuoda akustiikkaan kolmiulotteiset muodot, minkä muokattava biokuitupohjainen materiaali mahdollistaa.
Teksti: Markku Laukkanen
Lisätietoja:
Tuomas Hänninen, +358 50 466 62 60, tuomas.hanninen@lumir.fi
Marko Makkonen, +358 40 519 5990, marko.makkonen@lumir.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna Winqvistprojektipäällikkö
Puh:050 401 9855susanna.winqvist@uusipuu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.
www.uusipuu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uusi puu
Wound care dressing made from nanocellulose to win Uusi Puu – New Wood 2021 Competition29.4.2021 15:45:00 EEST | Press release
The winners of the Uusi Puu – New Wood 2021 Competition were announced on April 29, 2021 at the pre-PulPaper online event. Both the competition and the public vote were won by the UPM Biomedicals FibDex wound care dressing made from nanocellulose. FibDex wound dressing speeds up wound healing and reduces pains experienced by the patients.
Nanosellusta kehitetty haavasidos Uusi puu 2021 -kilpailun voittoon29.4.2021 15:45:00 EEST | Tiedote
Uusi puu -kilpailun voittajat julkistettiin 29.4.2021 pre-PulPaper -verkkotapahtumassa. Sekä kilpailun että yleisöäänestyksen voitti UPM Biomedicalsin nanosellusta valmistettu FibDex-haavasidos, joka nopeuttaa haavan paranemista ja vähentää potilaan kokemaa kipua.
Mediakutsu: Uusi puu 2021 -kilpailun palkintojenjako ja tuomariston paneeli 29.4.23.4.2021 07:00:00 EEST | Kutsu
Uudet puupohjaiset tuotteet ja ratkaisut ottivat toisistaan mittaa Uusi puu 2021 -kilpailussa. Voittajat ja yleisön suosikki ratkeavat pre-PulPaper -verkkotapahtumassa torstaina 29.4.2021 klo 14:45. Ilmoittaudu mukaan!
Kuusi puupohjaista tuotetta ja ratkaisua eteni Uusi puu -kilpailun finaaliin4.2.2021 16:00:00 EET | Tiedote
Jo neljättä kertaa järjestettävän kilpailun finalistit julkistettiin 4.2. valtakunnallisilla Metsäpäivillä. Voittaja selviää 29.4. PulPaper -verkkotapahtumassa.
Mediakutsu: Uusi puu -kilpailun finalistien julkistus 4.2.2021 Metsäpäivillä2.2.2021 07:00:00 EET | Kutsu
Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu järjestettiin jo neljättä kertaa. Kilpailun finalistit julkistetaan Metsäpäivät -verkkotapahtumassa 4.2.2021 klo 15:40.