Keski-iässä alkoholin sietokyky laskee: OttoMitta auttaa sopeutumaan
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mobiilisovelluksessa voit asettaa viikkorajat omalle alkoholinkäytöllesi.
”Sovellus auttaa tunnistamaan riskikäytön rajoja, joita moni satunnaisesti alkoholia käyttävä ei välttämättä tule ajatelleeksi. Parhaimmillaan sovellus voi auttaa myös tasapainottamaan rahankäyttöä ja nauttimaan vapaa-ajasta entistä enemmän”, sanoo EHYTin osastopäällikkö Antti Hytti.
Sovellukseen syötetään ensin oma ikä, paino ja sukupuoli. Tämän jälkeen käyttäjä merkitsee nauttimansa alkoholiannoksen tiedot, kuten juoman laadun, määrän ja hinnan. OttoMitta laskee näiden perusteella arvion käyttäjän alkoholiin kuluttamasta rahasta, veren alkoholipitoisuudesta, kaloreista ja siitä, kuinka kauan alkoholin palaminen elimistössä kestää.
Alkoholin sietokyky heikkenee jo keski-iässä
Monelle aikuiselle saattaa olla yllätys, että alkoholin sietokyky alkaa laskea jo keski-iässä, kun veden ja lihasmassan määrä kehossa laskee. OttoMitta-sovellusta on päivitetty vuoden 2018 alussa niin, että se seuraa entistä paremmin sitä, miten ikä muuttaa alkoholin sietokykyä.
”Moni huomaa, että ne pari illallisella nautittua punaviinilasia tekevät seuraavasta yöstä katkonaisen, kun ennen ne eivät tuntuneet missään. Silloin kannattaa pohtia omia juomatottumuksiaan esimerkiksi mukana kulkevan juomapäiväkirjan, OttoMitan, avulla”, Hytti sanoo.
Uuteen sovellusversioon on lisätty myös lista yleisimmistä lääkkeistä, joiden kanssa alkoholi sopii huonosti yhteen.
Jos alkoholin kulutus lähenee riskirajaa, niin OttoMitta muistuttaa siitä viestillä. Korkean riskin raja terveelle kolme-nelikymppiselle miehelle on seitsemän annosta päivässä (esim. 7 keskiolutpulloa). Saman ikäisellä naisella riskiraja on viisi annosta päivässä.
”Kohtuukäytölle ei ole samanlaista selkeää rajaa eli se, miten sietää alkoholia, on yksilöllistä. Kohtuukäytön voi määritellä siten, että se ei aiheuta harmia itselle eikä muille”, Hytti sanoo.
OttoMittaa voi käyttää myös pitkäaikaiseen alkoholinkäytön seurantaan, koska tiedot pysyvät sovelluksen muistissa.Tiedot näkyvät vain käyttäjälle itselleen. Päivitetty Android-sovellus on jo ladattavissa Google Playn kautta, Apple-versio on ladattavissa lähipäivinä.
”Tiukkapipo ei kannata olla, mutta kohtuus kaikessa on hyvä muistaa. Tieto omasta juomisesta voi johtaa omien tottumusten puntarointiin ja entistä parempaan arkeen”, Hytti sanoo.
Tipatonta tammikuuta vietettiin ensi kertaa jo vuonna 1942. Tipatonta koordinoivat EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto.
Lisätietoja: osastopäällikkö Antti Hytti, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, p. 040 779 1387 tai antti.hytti@ehyt.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme