Kriisitilanteessa viranomaisyhteistyö on viestintää
Suomessa toteutetut kaksi koulusurmaa kuuluvat niiden yhteensä 16 erityisen väkivaltaisen ja suunnitelmallisen joukkomurhan joukkoon, joita maailmalla on tehty vuoden 1999 Columbinen koulusurmien jälkeen. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmissa kaikkea tekemistä määritti mediahuomion vaatimus, jollaista ei oltu aiemmin koettu.
- Johtamista varten luotu kriisiorganisaatio joutui keksimään ratkaisuja, joilla suuresta työmäärästä voitaisiin selviytyä, sanoo väitöstutkija Maarit Pedak Helsingin yliopistosta.
Pedakin väitöskirja käsittelee Jokelan 2007 ja Kauhajoen 2008 koulusurmien viranomaisyhteistyötä kuntahallinnon näkökulmasta. Tutkimus keskittyy sisäisen kriisiviestinnän rooliin kriisiä ratkaistaessa ensimmäisten tuntien ja päivien aikana.
Väitöstutkimus osoittaa, että usein organisaatiossa kehitetyt käytännöt liittyivät sisäisen kriisiviestinnän tehostamiseen. Kriisin johtaminen oli julkista ja näkyvää, jolloin henkilö tunnisti oman hierarkkisen asemansa eikä piiloutunut, vaan käytti johtaja-asemaansa tarvittaessa.
- Työparityö ja asiantuntijoiden itsenäisyyden kasvaminen olivat tarpeen kriisiä ratkaistaessa, Pedak sanoo.
Epäselvyyttä johtosuhteissa ja roolituksissa
Väitöstyön mukaan Suomessa ei ymmärretty Jokelan koulusurmien olevan osa kansainvälistä ilmiötä, vaan sitä pidettiin yksittäisenä tapahtumana. Kauhajoella osattiin jo tunnistaa ilmiö, johon paikallistasolla ehdittiin varautua ennen kun ilmiö rantautui sinne.
- Koulusurmissa asioiden hallitsematonta kehittymistä lisäsi se, että viranomaisten väliset johtosuhteet saattoivat olla epäselviä. Valtiotason toimijat eivät kaikki löytäneet omaa rooliaan paikallisten viranomaisten tukijoina, jolloin paikalliset toimijat joutuivat yksin luomaan tilanteen vaatimia ratkaisuja, Pedak sanoo ja toteaakin, että koulusurmat vaativat pääosin paikallisia ratkaisuja ja ratkaisijoita.
Koulusurmissa kriisin omaisviestintään liittyvät suunnitelmat puuttuivat eikä Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen laajamittaisiin tukitoimenpiteisiin ollut valmiita toimintamalleja.
- Toimenpiteet jäivät yksittäisten ihmisten ja ryhmien kekseliäisyyden ja henkisen sietokyvyn varaan ilman että niiden tarkoituksenmukaisuudesta oli takeita.
Kriiseihin varautuminen lisää ennakoitavuutta
Väitöstutkimuksen mukaan yhteiskunnassa tulisi kriisin syiden arvelun sijaan varautua johtovastuun ottamiseen ja työnjaon selkeyttämiseen kaikissa kriisitilanteissa.
Tutkimus osoitti, että viranomaisyhteistyön yllätyksiä tuottava luovuus eli kertaluontoiset kokeilut haittaavat luottamuksen syntymistä ja asioiden ennakoitavuutta. Alueellisessa varautumisessa ennalta toimiviksi hiotut, yhdessä sovitut ja tiedossa olevat toimintatavat sovittavat yhteen eri turvallisuustoimijoiden väliset erilaiset intressit.
- Rajallinen luovuus kriisiresilienssin tuottajana tarkoittaa sopeutumiskykyä ja notkeutta. Kriisitilanteessa on tarpeen kyseenalaistaa sellaisia sääntöjä ja tiukkoja toimintatapoja, jotka eivät sovellu ajankohtaisen kriisin olosuhteisiin, Pedak toteaa.
********************************************
VTM ja KTM Maarit Pedak väittelee 9.3.2018 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Kompleksinen yhteisökriisi - Sisäinen kriisiviestintä kuntaorganisaation resilienssitekijänä Jokelan ja Kauhajoen koulusurmissa". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Athena-rakennus, luentosali 302, Siltavuorenpenger 3 A.
Vastaväittäjänä on dosentti Pentti Raittila Tampereen yliopistosta ja kustoksena toimii professori Esa Väliverronen.
Väitöskirjaa myy Unigrafia Kirjakauppa kirjakauppa.unigrafia.fi books@unigrafia.fi PL 4 (Vuorikatu 3 A) 00014 Helsingin yliopisto.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot:
Maarit Pedak
Puh. 041 5478789
maarit.pedak@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme