Miesten kokemasta väkivallasta pitää puhua
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.riku.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Miessakit ry:n Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hankkeen kyselytutkimuksen mukaan väkivallan kohteeksi joutuminen aiheuttaa miehille monenlaisia haitallisia oireita. Valtaosa miehistä kertoi tunteneensa ahdistusta, järkytystä ja itsevarmuuden heikkenemistä väkivaltakokemusten seurauksena. Liki puolet kertoi tuntevansa masennusta, joka johtui koetusta väkivallasta.
Lopulta puhumattomuus murentaa itsetuntoa ja uskoa ihmisten hyvyyteen. Tämä tekee elämästä nauttimisen vaikeaksi niin oman itsensä kuin muiden seurassa.
– Ellemme pura kokemusta puhumalla, voi väkivalta löytää uuden kohteen. Se voi suuntautua itseemme tai muihin. Vaikenemalla ylläpidämme tätä kierrettä, kertoo Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi.
Väkivalta on rikos. Se ei ole missään tilanteessa tai yhteenkään ihmiseen kohdistuvana hyväksyttävää. Tekijä on aina vastuussa teoistaan.
– Kampanjalla haluamme muistuttaa rikosten uhreja, että tukea on saatavilla. Jos kohtaat väkivaltaa, puhu, hae apua ja tee rikosilmoitus, muistuttaa Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Kampanjalla muistutetaan myös rikosuhridirektiivin tuomista velvoitteista. Esitutkintaviranomaisilla on velvollisuus kertoa asianomistajalle hänen oikeuksistaan tukipalveluihin ja neuvontaan sekä ohjata tukipalveluihin.
– Edelleen miehiä ohjataan tukipalveluihin aivan liian vähän. Viranomaisten ja muiden ammattilaisten
tiedon lisääminen väkivallan seurauksista miesten hyvinvoinnille on tavattoman tärkeää, kertoo Åberg.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Joka kuudes mies kokee väkivaltaa. Kokemus voi horjuttaa vakavasti hyvinvointia ja purkautua myös uutena väkivaltana. Tämä kierre kateaa vain puhumalla. #paanaukominenkannattaa
Yhteyshenkilöt
Leena-Kaisa Åberg, toiminnanjohtaja, Rikosuhripäivystys
leena-kaisa.aberg@riku.fi, 050 3378 703
Jussi Pekkola, hanketyöntekijä, Väkivaltaa Kokeneet Miehet, Miessakit Ry
Jussi.pekkola@miessakit.fi, 044 751 1345
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Toimintaa rahoittaa oikeusministeriö. riku.fi
Miessakit ry:n tarkoitus on huolehtia miesten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tätä tarkoitusta toteutetaan luomalla ja ylläpitämällä monimuotoista matalan kynnyksen vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillisia tuki- ja kriisipalveluja, kouluttamalla vertaisohjaajia sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia, olemalla mukana rakentamassa erilaisten organisaatioiden miestyötä sekä osallistumalla yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toimintaa rahoittaa Stea. miessakit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys
Rekordmånga offer för våld i nära relationer och sexualbrott bland Brottsofferjourens klienter17.2.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Våld i nära relationer och sexualbrott är de vanligaste orsakerna till att söka hjälp hos Brottsofferjouren (RIKU). Förra året hade RIKU totalt 30 800 klienter i sina olika tjänster, varav 6 700 sökte stöd på grund av våld i nära relationer och 4 700 på grund av sexualbrott.
Rikosuhripäivystyksen asiakkaina ennätysmäärä lähisuhdeväkivallan ja seksuaalirikosten uhreja17.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivalta ja seksuaalirikokset ovat yleisimmät syyt hakea apua Rikosuhripäivystyksestä (RIKU). Viime vuonna RIKUn eri palveluissa oli yhteensä 30 800 asiakasta, joista 6 700 haki tukea lähisuhdeväkivallan ja 4 700 seksuaalirikosten takia.
Oikaisu: Tarkennus rikosuhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevaan tiedotteeseen 9.8.13.8.2024 11:30:22 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen 9.8. julkaisemassa uhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevassa tiedotteessa oli virheellinen luku.
Leikkaukset vaarantavat rikoksen uhrien tukipalvelut9.8.2024 11:39:53 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) rahoitukseen esitetään 850 000 euron eli noin viidenneksen leikkausta vuodelle 2025. Oikeusministeriö on julkaissut esityksen RIKUn ja muiden saman valtionavustusmomentin organisaatioiden rahoituksesta. RIKUlle esitetään 3 950 000 euron avustusta.
Ihmiskauppaa ei torjuta yksin viranomaisvoimin30.7.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Valtiolla on velvoite torjua ihmiskauppaa ja tunnistaa ihmiskaupan uhrit. Järjestöjen tukipalvelut helpottavat viranomaisten työtä sekä tavoittavat pelokkaita ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevia uhreja. Tiistaina 30.7. vietetään kansainvälistä ihmiskaupan vastaista päivää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme