Kaupungistuminen ja energiantuotannon tekninen kehitys helpottavat Itämeren ympäristötavoitteisiin pääsyä
Itämeri on häiriöherkkä ekosysteemi. Muuttuva ilmasto, meren saastuminen ja sen luonnonvarojen hyödyntäminen vaikuttavat Itämeren meriekosysteemin toimintaan ja rakenteeseen.
Ilmaston lämpenemisen ennakoidaan heikentävän maatalouden edellytyksiä monilla maapallon alueilla, jotka ovat tällä hetkellä elintarviketuotannossa vahvoja. Tämä voi johtaa kalastuksen ja maatalouden laajentamiseen Itämeren alueella.
– Nykyisten ja tulevien päättäjien tärkein huolenaihe onkin, miten sovittaa elintarviketuotantoon ja meriympäristöihin liittyvät tavoitteet yhteen. Itämeren suojelu ei ole täysin omissa käsissämme, vaan ilmastonmuutos ja maailmanlaajuiset yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat haasteiden suuruuteen, sanoo professori Kari Hyytiäinen Helsingin yliopistosta.
Ilmastonmuutoksen ennakoidaan kasvattavan ravinteiden huuhtoutumista valuma-alueilta.
– Tämän takia rehevöitymisen torjunta ja HELCOM:in Itämeren toimintasuunnitelman kuvaamien yhteisten ympäristötavoitteiden saavuttaminen vaikeutuvat.
Globaalimuutokset väkiluvussa ja kulutustottumuksissamme ovat tärkeitä meriekosysteemin tilaa ohjaavia tekijöitä. Ne voivat jopa olla ilmastonmuutosta merkittävämpiä.
– Esimerkiksi muutos kohti terveellisempää ruokavaliota vähentäisi merkittävästi ravinnekuormitusta ja helpottaisi pitkällä aikavälillä meren hyvän tilan tavoittamista, Kari Hyytiäinen toteaa.
____________________
BONUS BALTICAPP -tutkimushanke (2015–2018) on osa BONUS-tutkimusohjelmaa (Art. 185). Hankkeen lopputiivistelmä on luettavissa täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
professori Kari Hyytiäinen
kari.hyytiainen@helsinki.fi
puh. +358 50 416 0702
viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. +358 50 318 5302
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme