Tämä aliarvostettu kotimainen herkku nousee uutuuskirjassa jalustalle

Janne Rautio on intohimoinen kalamies, kokki ja suomalaisen luonnonkalan väsymätön puolestapuhuja. Uutuuskirjassaan "Suomalaista villikalaa" (Nemo, ilm. 17.05.) hän esittelee kymmeniä kehittelemiään reseptejä, jossa aliarvostuksessa kärvistelevät kotimaiset kalalajit pääsevät kukoistamaan.
Tiesitkö, että leijonanosa Suomessa syödystä kalasta on tuontitavaraa? Ja että vaikka kalan kulutus kasvaa, niin kotimaisen kalan kulutus on laskussa? Janne Rautio uskoo, että syynä on tiedonpuute.
"Kotimaista särkeä heitetään satoja tuhansia kiloja vuodessa suoraan roskikseen. Pieni osa hyödynnetään eläinten rehuna, vaikka graavattu särki muistuttaa maultaan kallista siikaa", hän päivittelee.
Keittokirjallaan Rautio herättelee arvostamaan niitä herkullisia kalalajeja, joita löytyy omista vesistöistämme. Reseptit ovat jalostuneet vuosien kokeilujen tuloksena, kun Rautio on pyrkinyt hyödyntämään koko kalasaaliinsa ja tehnyt siitä herkullista ruokaa.
Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen syntyi esimerkiksi Raution graavisärkiresepti, jossa tarkkaan laskettu suolan, sokerin ja alkoholin suhde sulattaa häiritsevät ruodot täysin huomaamattomiksi.
Villikalat ovat ekologinen vaihtoehto
Toistaiseksi esimerkiksi lohenkasvatus kuluttaa enemmän villiä kalaa kuin kasvatuksella pystytään tuottamaan. Monet rehuksi päätyvistä kaloista voitaisiin yhtä hyvin käyttää suoraan ihmisravinnoksi. Vaikka villikalat usein mielletään roskakalaksi, niiden ravintoarvo on hyvä. Niitä kannattaa suosia ruokana erityisesti ekologisista syistä: ne ovat lähiruokaa, niihin ei kohdistu suurta pyyntipainetta ja rehevöityneissä vesissä ylisuuret särkikalakannat voivat jopa edistää rehevöitymiskehitystä.
Janne Raution haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi p. 045 142 5272 Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi
Yhteyshenkilöt
Adèle CouavouxViestintäpäällikkö
Tietokirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Taikatemppu-Emppu auttaa päiväkotikavereita pulassa – Hannele ja Markus Lampelan kirjoittaman sarjan avaus opettaa ensiaputaitoja11.6.2025 12:45:00 EEST | Tiedote
Jos jollekin sattuu haaveri, Emppu tulee heti paikalle auttamaan. Tiina Konttilan hurmaavasti kuvittama uusi kuvakirjasarja, Päiväkodin pelastaja, avaa ensiaputaitoja pienelle lapselle ymmärrettävällä tavalla.
Kolme kansainvälistä uutuusdekkaria kesäkuuhun11.6.2025 10:03:18 EEST | Tiedote
Kesäkuussa Otava ja Like julkaisee kolme romaania dekkareiden ystäville. Mukana on Johanna Molta ja Jørn Lier Horstilta huumaavan koukuttavaa jännitystä sekä Alexander McCall Smithilta hyvän mielen yksityisetsivädekkari.
Kesän lukupaketti koululaisille: Vitsipitsa-kaksikon hauska ja hiukan pelottava Hihittävän hirviön minimysteeri ja muita uutuuksia11.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Satoi tai paistoi, kesä on parasta aikaa lukemiselle. Otavan kesän uutuuslastenkirjoissa tutustutaan uusiin kavereihin ja jatketaan vanhojen suosikkisarjojen parissa.
Mirella Mäkilä Otava-kustantamoiden kaunokirjallisuuden AD:ksi10.6.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Päägraafikko Mirella Mäkilä on nimitetty Otava-kustantamoperheen kaunokirjallisuuden AD:ksi 1.8.2025 lukien.
Nelli Orellin huippusuositun Luova kirjani -sarjan uudet tuulet: Super powers -kirja yhdessä Sessusen kanssa10.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Voimakaksikko Nelli ja Sessunen kutsuu seikkailemaan supersankarimaailmaan Luova kirjani 6 -kirjan parissa. Luova kirjani -sarjan kirjoja ja oheistuotteita on myyty tähän mennessä yli 80 tuhatta kappaletta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme