Ympäristöraportti kertoo ympäristönsuojelun teoista ja tavoitteista laajalla rintamalla

Työryhmän laatima ehdotus Helsingin hiilineutraaliusohjelmaksi sisältää kaikkiaan 143 toimenpidettä. Ohjelman elinkeinovaikutusten arviointi on parhaillaan käynnissä, minkä jälkeen ohjelma tulee poliittiseen päätöksentekoon. Kaupunki on vahvistanut kumppanuuksiaan ilmastoasioissa: elinkeinoelämän ja kaupungin yhteiseen Ilmastokumppanit-verkostoon liittyi vuonna 2017 kaksitoista uutta jäsentä.
Helsingin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt olivat vuonna 2017 noin 24 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990. Helsingin vuoden 2020 kokonaispäästötavoite (-30 %) saavutetaan, mikäli kokonaispäästöt vähentyvät 6 prosenttia nykyisestä. Viime vuonna päästöt pienenivät suhteellisesti eniten jätehuollossa, sillä jätteenpolttoon siirtymisen myötä kaatopaikkakäsittelyn päästöt vähentyivät tuntuvasti.
”Syksyllä hyväksytty Maailman toimivin kaupunki - Helsingin uusi kaupunkistrategia nosti Helsingin ilmastotavoitteet kunnianhimoisten kaupunkien sarjaan myös kansainvälisellä tasolla. Tämä on hienoa asia. Ympäristöraportista käy myös ilahduttavasti ilmi, että helsinkiläiset ympäristöasenteet ovat hyvin myönteiset. Se, että helsinkiläiset arvostavat yhteistä ympäristöämme, antaa hyvän pohjan tekemällemme työlle”, sanoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Ilmansuojelussa ja meluntorjunnassa uudet ohjelmat
Vuoden 2017 alusta astui voimaan uusi ilmansuojelusuunnitelma ja samalla käynnistyi sen toimenpiteiden toteutus. Ohjelmalla pyritään vähentämään liikenteen typpidioksidipäästöjä niin, että raja-arvon alle päästään kaikilla katuosuuksilla mahdollisimman pian. Vuonna 2017 esimerkiksi kiristettiin vähäpäästöisten ajoneuvojen kriteereitä sekä uusittiin HSL:n bussikalustoa siten, että syksyllä liikennöintiin tuli yli 50 bussia, jotka alittavat tiukat EURO 6 -päästörajat. Myös meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2018–2022 valmistui. Vuonna 2017 käynnissä oli viisi meluestehanketta. Vaikuttavimpia ovat kuitenkin melua ennalta ehkäisevät toimet maankäytön ja liikenteen suunnittelussa.
Itämerelle suolapulssi, pilaantuneita maita entistä vähemmän
Itämerelle viime vuosien aikana työntyneiden suolaisemman meriveden pulssien vaikutukset näkyivät merialueen poikkeuksellisen korkeina suolapitoisuuksina. Tämän myötä myös fosfaatti-fosforin pitoisuudet olivat koholla, mikä suosi sinileväkukintojen muodostumista. Helsingin merialueelle ei kuitenkaan muodostunut laajoja sinileväesiintymiä. Itämeren tilaa parannetaan muun muassa Helsingin ja Turun yhteisen Itämeriohjelman 75 toimenpiteen kautta.
Viime vuonna siirrettiin käsittelyyn tai loppusijoitukseen yhtensä noin 70 tuhatta tonnia pilaantunutta maa-ainesta, mikä on selvästi edellisvuotta vähemmän. Pilaantumattomien kaivumaiden hyötykäyttö jatkui vahvana; vuonna 2017 niitä hyötykäytettiin yli miljoona tonnia. Kaivumaiden koordinoidun hallinnan myötä säästyi noin 6 miljoonaa euroa ja 1,4 miljoonaa litraa polttoainetta.
145 miljoonaa euroa ympäristöinvestointeihin
Helsingin kaupungin ympäristökulut olivat viime vuonna 89 miljoonaa euroa. Suurimmat menoerät kaupungille olivat alueiden puhtaanapidon ja jätehuollon (24 %), ilmastonsuojelun (20 %) sekä ilmasto- ja ympäristöystävällisen liikkumisen edistämisen (17 %) aiheuttamat kulut. Ympäristöinvestointeihin käytettiin 145 miljoonaa euroa, mikä on 23,5 prosenttia kaupungin käyttöomaisuusinvestoinneista. Ympäristökulut olivat lievässä kasvussa, mutta ympäristöinvestointien arvo laski noin viisi miljoonaa euroa.
Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee ympäristöraporttia tänään 13.6. kokouksessaan klo 18.00.
- Ympäristöraportti 2017
- Ympäristöraportti löytyy avoimena datana osoitteista http://www.hri.fi/fi/dataset/helsingin-kaupungin-ymparistoraportti ja http://www.hri.fi/fi/dataset/helsingin-kaupungin-ymparistotilinpito.
- Pitkät aikasarjat ja laaja yli 200 ympäristöindikaattorin kokoelma löytyy Helsingin ympäristötilastosta www.helsinginymparistotilasto.fi ja avoimena datana osoitteesta https://hri.fi/data/fi/dataset/helsingin-ymparistotilasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ympäristötaloussuunnittelija
Johanna af Hällström
puh. 09 310 32044
johanna.afhallstrom@hel.fi
ympäristöjohtaja
Esa Nikunen
puh. 09 310 32000
esa.nikunen@hel.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Den förnyade Linnankoskiparken återspeglar helsingforsarnas önskemål3.7.2025 10:39:17 EEST | Pressmeddelande
Totalrenoveringen av Linnankoskiparken blir klar den 3 juli. Önskemålet om att renovera parken kom från stadsborna.
Uudistetussa Linnankoskenpuistossa näkyvät stadilaisten toiveet3.7.2025 10:39:17 EEST | Tiedote
Linnankoskenpuiston peruskorjaus valmistuu 3. heinäkuuta. Toive puiston kunnostamisesta tuli kaupunkilaisilta.
Renewed Linnankoskenpuisto Park reflects Helsinki residents’ wishes3.7.2025 10:39:17 EEST | Press release
The renovation of Linnankoskenpuisto Park will be completed on 3 July. The wish to renovate the park came from the residents.
Siltasaarenkadun Toisen ja Kolmannen linjan välinen (Lyyra-kortteli) katualue on valmistunut kaupunkilaisten käyttöön3.7.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
Työt Siltasaarenkadun Toisen ja Kolmannen linjan välisellä katualueella ovat valmistuneet, ja tämän myötä uusi kävelykatu sekä terassialueet ovat avautuneet kaupunkilaisten ja korttelin ravintoloiden käyttöön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme