Helsingin yliopiston avaruusfysiikka sai kansainvälistä huomiota ja avaruusfysiikan ryhmän johdettavakseen

Kansainvälinen avaruustutkimuksen instituutti, International Space Science Institute, ISSI, on valinnut ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston avaruusfysiikan tutkijan johtamaan kansainvälistä tutkimusryhmää. Ryhmän vetovastuun sai vasta 29-vuotias ranskalaissyntyinen Marie Curie -tutkija Lucile Turc.
Lucile Turcin ryhmä yrittää selvittää arvoituksellisia aaltoja maapallon lähiavaruudessa. Nämä mysteeriaallot ovat yksi suurimpia avaruusfysiikan kysymyksiä. Niitä on tutkittu kymmeniä vuosia ilman kunnon vastauksia, sillä tähän mennessä käytettävissä ei ole ollut riittävän hyviä simulaatiomalleja ja kattavaa havaintoaineistoa.
- Kukaan ei tiedä, miten nämä sähkömagneettiset aallot matkaavat lähiavaruutemme läpi. Tiedämme, että aallot ovat kotoisin maan magneettikehän hallinnoiman alueen ulkopuolelta. Tiedämme myös, että ne jotenkin päätyvät magneettikehään, koska havaitsemme niitä siellä ja jopa maan pinnalla. Mutta mitä aalloille tapahtuu matkalla, se on tähän saakka ollut epäselvää. Näiden aaltojen ymmärtäminen on kriittisen tärkeää esimerkiksi maan säteily-ympäristön kannalta, Turc sanoo.
Vlasiator selittää, miten aallot syntyvät
Lähiavaruudesta tiedetään vähitellen koko ajan enemmän. Monet satelliitit ovat viime vuosina keränneet dataa sen eri kolkista, ja tämän lisäksi on kehitetty uusia suurteholaskentaa vaativia malleja. Paljon huomiota on saanut Helsingin yliopistossa kehitetty maailman tarkin lähiavaruutta mallintava Vlasiator-simulaatio, jonka avulla saadaan tarkka kuva aaltojen syntyprosessista lähiavaruudessa.
Yhdistämällä uudet havainnot ja Vlasiatorin tarjoama mallinnusvoima voidaan aaltojen kulkua viimein seurata tarkasti. Tätä varten tarvitaan kuitenkin laaja-alaista erityisasiantuntemusta lähiavaruuden eri alueista.
- Tässä Kansainvälisen avaruustutkimuksen instituutti, ISSI, on tärkeä. Sen avulla saadaan koolle maailman parhaat asiantuntijat, jotta mysteeri voidaan viimein selvittää, Lucile Turc sanoo.
Kansainvälisen avaruustutkimuksen instituutti on avaruuden syvällistä ymmärtämistä varten perustettu kansainvälinen organisaatio, missä havainnot, mallinnus ja laboratoriokokeet kohtaavat. Instituutti suosii tieteidenvälisyyttä ja verkostoitumista. Se valitsee vuosittain useiden ehdotusten joukosta kovassa kilpailussa ne ryhmät, jotka saavat ISSI-statuksen. Lucile Turcin ryhmäehdotus katsottiin olevan tieteellisesti aivan terävintä kärkeä.
- ISSI-statuksella pääsee tekemään maailman parhaiden kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa töitä. Mahtavaa, että Lucile Turc saavutti tämän tärkeän statuksen, iloitsee Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth.
Lisätietoja:
Global Study of the Transmission of Foreshock ULF Waves into the Magnetosheath and the Magnetosphere, vetäjinä Turc ja Palmroth: http://www.issibern.ch/program/teams.html
Tutkimusryhmän internetsivut: http://www.issibern.ch/teams/foreshockulf/
Lucile Turcin verkkosivu: https://blogs.helsinki.fi/luciletu/
Yhteystiedot:
Tutkijatohtori Lucile Turc, @LucileTurc, 050 311 9499, lucile.turc@helsinki.fi (englanniksi), professori Minna Palmroth, @MinnaPalmroth, 050 311 1950, minna.palmroth@helsinki.fi (suomeksi)
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhuviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme