Yli tuhat raamatuntutkijaa kokoontuu Helsinkiin teologian alan suurkonferenssiin
Viikon kestävä suurkonferenssi rakentuu kymmenistä ohjelmayksiköistä ja yhteisistä luennoista, joista osa on myös yleisölle avoimia. Aihepiirit vaihtelevat laajasti teksti- ja kulttuurihistoriasta Raamatun tekstien käyttöön myöhempinä aikoina.
Riittääkö Raamatun teksteissä yhä tutkimista näin laajalla kansainvälisellä mittapuulla?
– Eksegetiikassa on itse asiassa kyse paljon muustakin kuin Raamattuun valikoituneiden tekstien tutkimuksesta. Tutkijat tarkastelevat historiaa laajasti muinaisesta Lähi-idästä antiikin Välimereen. Tutkimusaineistoina toimivat sekä kirjalliset että materiaaliset lähteet, Uuden testamentin kreikan yliopistonlehtori, dosentti Outi Lehtipuu toteaa.
− Lisäksi tutkimusnäkökulmissa riittää variaatiota. Ne ulottuvat historiallisesta analyysistä erilaisiin teoreettisiin viitekehyksiin, esimerkkinä vaikkapa sukupuolentutkimus tai kognitiivinen uskontotiede. Myös juutalaisten ja kristillisten tekstien tulkinnassa eri aikoina riittää tutkittavaa, Lehtipuu jatkaa.
Kuinka konferenssi päädyttiin pitämään Helsingissä?
– Kaupunki koettiin houkuttelevana kokouspaikkana, koska se tunnetaan tehokkaana, toimivana, turvallisena ja riittävän kompaktina. Yksi syy on myös siinä, että olen ollut itse aktiivinen toisen järjestävän tahon eli Euroopan raamatuntutkimuksen seuran (EABS) hallituksessa. Alan suurimman amerikkalaisen järjestön (SBL) mukaantulo paisutti mittasuhteet ihan omaan kokoluokkaansa, Lehtipuu kuvailee.
Konferenssin kansainvälisesti tunnetuimpiin vierailijoihin lukeutuvat amerikkalaiset tutkijat Paula Fredriksen ja Adele Reinhartz, joita haastatellaan yleisölle avoimessa tilaisuudessa Tiedekulmassa keskiviikkona 1.8. kello 18:00. Heidän tutkimuksensa käsittelee varhaiskristillisyyttä ja sen osin kiistanalaista suhdetta aikansa juutalaisuuteen. Historiallinen näkökulma on auttanut hahmottamaan, että molemmat uskonnot olivat moniäänisiä jo niiden alkuvaiheissa. Fredriksen on toiminut myös historiallisena konsulttina englanninkielisissä dokumenteissa, muun muassa BBC:lle ja Frontlinelle.
Suomalaisen raamatuntutkimuksen monipuolisuutta arvostetaan maailmalla
Lehtipuun mukaan suomalaisella eksegetiikan tutkimuksella on pitkien perinteiden lisäksi kansainvälisesti erittäin hyvä maine.
– Helsingin yliopiston eksegetiikan tutkimus on laaja-alaista. Maailmassa ei ole kovin monta yliopistoa, joissa tehtäisiin yhtä monipuolisesti alan tutkimusta. Myös laatu korreloi tässä tapauksessa määrän kanssa, mistä osoituksena ovat alan kolme tutkimuksen huippuyksikköä.
Teologisessa ja humanistisessa tiedekunnassa toimivat Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköt ovat mukana eri ohjelmakokonaisuuksien toteuttamisessa.
– Jokaisena konferenssipäivänä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa pidetään myös yksi tai kaksi esitystä, jotka ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Ohjelmassa on esimerkiksi tutkijahaastatteluja. Omaa tutkijanuraansa valottavat muun muassa sukupuolentutkimuksen kehityksen näkökulmasta professorit emerita ja emeritus Raija Sollamo ja Antti Marjanen, Lehtipuu kertoo.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Outi Lehtipuu, outi.lehtipuu@helsinki.fi, 050 318 3409
Eksegetiikan suurkonferenssi "EABS Annual Conference & SBL International Meeting" järjestetään 30.7.–3.8. Helsingin yliopiston keskustakampuksella. Lisätietoja löydät konferenssin verkkosivuilta. Tiedekulmassa järjestetään joka päivä kaikille avoimia tilaisuuksia, joista löydät lisätietoja yliopiston tapahtumakalenterista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka RautioViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 5531pekka.rautio@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme