Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin lisäsi asumistuen saajien lukumäärää

Ilman opiskelijaruokakuntia asumistukea saaneiden ruokakuntien lukumäärä kasvoi vajaalla tuhannella. Yleistä asumistukea saaneiden helsinkiläisasuntokuntien osuus kasvoi edellisvuoden reilusta 13 prosentista lähes 20 prosenttiin vuonna 2017.
Kaikista Suomen yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista 17 prosenttia oli helsinkiläisiä vuoden 2017 lopussa. Yleisen asumistuen saajien osuus on Helsingissä suurempi kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa tai koko Suomessa keskimäärin, mutta esimerkiksi Turussa, Tampereella ja Oulussa yleistä asumistukea saaneiden osuus on Helsinkiäkin suurempi.
28 prosenttia alle 15-vuotiaista helsinkiläisistä kuului yleistä asumistukea saaneeseen ruokakuntaan
Yleistä asumistukea saaneeseen ruokakuntaan kuuluneita helsinkiläisiä oli vuoden 2017 lopussa lähes 109 000. Opiskelijoiden siirtyminen yleiseen asumistukeen kasvatti alle 30-vuotiaiden osuuden 55 prosentista lähes 63 prosenttiin. Koko maassa alle 30-vuotiaiden osuus oli vieläkin suurempi, 67 prosenttia.
Helsingin osalta huomion arvoista on kuitenkin se, että alle 15-vuotiaista helsinkiläisistä lähes 28 prosenttia kuului ruokakuntaan, joka sai yleistä asumistukea. Osuus on lähes kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin koko maassa keskimäärin.
97 prosenttia yleisen asumistuen saajista asuu vuokra-asunnossa
Yleisimmin asumistukea saatiin vuokra-asuntoon. Asumistukea sai vuoden 2017 aikana yli 63 000 vuokra-asunnossa asuvaa ruokakuntaa ja vain 2 000 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa. Vuokra-asuntojen osuus yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista ei ole juurikaan muuttunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Asuntotukea saaneiden vuokra-asuntokuntien osuus kaikista vuokra-asuntokunnista on Helsingissä noin 27 prosenttia, omistusasuntokunnista tukea saa vain reilu prosentti.
Joka viides helsinkiläinen sai jotain Kelan maksamaa asumisen tukea
Kelan maksamia asumisen tukia ovat yleisen asumistuen lisäksi eläkkeensaajan asumistuki ja opintotuen asumislisä sekä sotilasavustuksen asumisavustus. Joka viides helsinkiläinen sai jotain Kelan maksamaa asumisen tukea. Valtaosa heistä (82 prosenttia) sai nimenomaan yleistä asumistukea. 65 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä lähes 13 prosenttia sai eläkkeensaajan asumistukea.
Julkaisu:
Yleinen asumistuki Helsingissä 2017. Helsingin kaupunginkanslian tilastoja 2018:12, pdf-julkaisu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Tutkija Hanna Ahlgren-Leinvuo, Helsingin kaupunki, kaupunkitutkimus ja -tilastot, 09 310 69969, hanna.ahlgren-leinvuo@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö:
Tiedottaja Nina Rintala, Helsingin kaupunginkanslia, viestintäosasto, 09 310 25533, nina.rintala@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Pitäjänmäen peruskoulun peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman21.5.2025 22:25:47 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 21. toukokuuta Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman. Kautensa viimeisessä kokouksessa valtuusto hyväksyi myös kaavamuutokset Malmille ja Arabianrantaan sekä käsitteli valtuutettujen aloitteita.
Lapsiperheiden eriytyminen on Helsingissä muita asukasryhmiä voimakkaampaa21.5.2025 11:05:42 EEST | Tiedote
Lapsiperheet eriytyvät Helsingin sisällä sosioekonomisten, etnisten ja kulttuuristen taustojen mukaan voimakkaammin kuin helsinkiläiset keskimäärin. Myös hyvinvoinnin eriytymisestä on nähtävissä useita merkkejä, ja joiltain osin hyvinvointierot ovat jopa vahvistuneet. Monet lapset elävät pienituloisissa perheissä. Perheen toimeentulovaikeudet heikentävät sekä vanhempien että lasten ja nuorten hyvinvointia.
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan ajankohtaiskatsausta19.5.2025 19:21:36 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli kokouksessaan 19. toukokuuta Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan ajankohtaiskatsausta. Konsernijaosto merkitsi katsauksen tiedoksi.
Valtioneuvoston linnan kaavaratkaisu etenee Helsingin kaupunginvaltuustoon19.5.2025 19:09:16 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 19.5. esittää valtuustolle valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen hyväksymistä sekä kulttuurikeskus Stoan perusparannuksen ja laajennuksen hyväksymistä. Kaupunginhallitus merkitsi myös tiedoksi selvityksen liikenteen kasvihuonepäästöistä.
Helsingin hyvinvointisuunnitelman toimenpiteet ovat edistyneet hyvin15.5.2025 11:24:39 EEST | Tiedote
Valtaosa Helsingin hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävistä toimenpiteistä on joko valmistunut tai hyvin käynnissä. Tämä käy ilmi vuoden 2025 Stadin HYTE-barometristä. Kyseessä on nykyisen Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelmakauden viimeinen raportointi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme