Geenilöydös paljasti uuden neurobiologisen mekanismin nikotiiniriippuvuuden taustalla
Nikotiinin vaikutukset välittyvät samojen keskushermostossa sijaitsevien reseptoreiden välityksellä kuin asetyylikoliini -nimisen aivojen normaalin signaalinvälitysaineen. Reseptoriin sitouduttuaan nikotiini aktivoi aivojen mielihyväkeskusta, mikä saa aikaan ehdollistumisen ja riippuvuuden syntymisen. Pitkään säännöllisesti käytettynä nikotiini muuttaa aivojen mielihyväkeskuksen toimintaa pysyvästi. Tupakoitsijoilla on muita enemmän mielenterveysongelmia.
Skitsofrenia-potilaista valtaosa tupakoi, ja jopa 75 prosenttia heistä on nikotiiniriippuvaisia. Monet skitsofrenia-potilaiden oireista, muun muassa näkö- ja kuuloharhat, viittaavat häiriöihin keskushermoston signaalinvälitysjärjestelmissä. Nikotiinin on osoitettu väliaikaisesti korjaavan skitsofreniapotilailla havaittavia äänisignaalien käsittelyhäiriöitä ja tupakoinnin onkin ajateltu olevan tiedostamaton itselääkintämenetelmä.
Perhe-, kaksos- ja adoptiotutkimuksissa on osoitettu, että niin skitsofrenian kuin nikotiiniriippuvuudenkin taustalla on vahva geneettinen komponentti, ja näiden yleistä yhtäaikaista ilmenemistä on selitetty itselääkintähypoteesin lisäksi myös yhteisillä altistavilla geeneillä.
Yliopistotutkija, dosentti Anu Loukola on yhdessä akatemiaprofessori Jaakko Kaprion tutkimusryhmän kanssa havainnut, että ERBB4 -nimisessä geenissä esiintyvä yleinen vaihtelu lisää alttiutta nikotiiniriippuvuudelle noin 40 prosenttia. Kyseinen geeni ja sen eri muodot on aikaisemmin vahvasti liitetty skitsofreniariskiin. ERBB4-geenin koodaama proteiini toimii reseptorina Neureguliini 1- ja 3-nimisille keskushermoston välittäjäaineille, joilla on merkittävä rooli hermosolujen kehittymisen ja erilaistumisen säätelyssä, ja jotka myös on liitetty skitsofreniaan.
Lisätodisteita ERBB4-geenin roolille nikotiiniriippuvuudessa antaa yhdysvaltalaisten tutkijoiden tuore havainto siitä, että hiirillä nikotiinin antaminen ja poisottaminen lisää ERBB4-geenin ilmentymistä (Turner et al. Molecular Psychiatry 2013, in press).
"Tutkimuksemme ei anna vastausta siihen, miten ERBB4-geenin variaatiot lisäävät nikotiiniriippuvuusriskiä, mutta se vahvistaa hypoteesia nikotiiniriippuvuuden ja skitsofrenian yhteisestä geneettisestä taustasta. Löydös osoittaa aiemmin skitsofreniaan liitetyn Neureguliini/ERBB4 -signaalinvälitysketjun merkittäväksi myös riippuvuuksien synnyssä", dosentti Anu Loukola toteaa.
Tutkimus julkaistiin kesäkuussa 2013 psykiatrian alan arvostetuimmassa tieteellisessä lehdessä, Molecular Psychiatry’ssä (Online Early Edition).
Lisätietoja:
Yliopistotutkija Anu Loukola
Puh. +358 400 786395
Sähköposti: anu.loukola(at)helsinki.fi
Viite:
Anu Loukola, Juho Wedenoja, Kaisu Keskitalo-Vuokko, Ulla Broms, Tellervo Korhonen, Samuli Ripatti, Antti-Pekka Sarin, Janne Pitkäniemi, Liang He, Anja Häppölä, Kauko Heikkilä, Yi-Ling Chou, Michele L Pergadia, Andrew C Heath, Grant W Montgomery, Nicholas G Martin, Pamela AF Madden, Jaakko Kaprio. Genome-wide association study on detailed profiles of smoking behavior and nicotine dependence in a twin sample. Mol Psychiatry. 2013 Jun 11. doi: 10.1038/mp.2013.72. [Epub ahead of print]
*****************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen
Tiedottaja, Helsingin yliopisto
050 406 2043
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme