DNA-viivakoodaus paljasti Suomelle uuden kultapistiäislajin

Kultapistiäiset ovat pienikokoisia, metallinhohtoisia hyönteisiä, jotka elävät toukkavaiheessa loisina pääasiassa muiden myrkkypistiäisten pesissä. Niiden elintavat tunnetaan melko huonosti, mutta tutkimustyötä elintapojen selvittämiseksi tehdään parhaillaan. Luonnontieteellisen keskusmuseon LUOMUKSEN tohtorikoulutettava Juho Paukkunen tutkii osana Ympäristöministeriön rahoittamaa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (PUTTE) Suomen kultapistiäisiä tarkoituksenaan saada selvyyttä niiden tuntomerkeistä ja elämästä.
”Osana tutkimusta kultapistiäisistä tehdään DNA-viivakoodaukset, jotta vaikeasti tunnistettavien lajien muuntelun laajuutta voidaan selvittää. DNA-viivakoodi on mitokondrion DNA:n osa, jonka avulla lajit voidaan useimmiten erottaa toisistaan luotettavasti. Lähetin Helsingin Viikistä vuonna 2008 löytämäni Elampus-suvun väkäkultiaisen viivakoodattavaksi Kanadaan ja tuloksista paljastui yllättäen, että kyseessä ei ollut kumpikaan Suomesta aiemmin tunnetusta suvun lajista”, kertoo Juho Paukkunen Luomuksesta.
Lajieroja ei ollut aiemmin havaittu
DNA-viivakoodauksen avulla löydettyä lajia löytyi Luomuksen kokoelmista lopulta enemmänkin. Paukkunen selvitti kirjallisuuden avulla miten herttaväkäkultiainen, Elampus foveatus, eroaa rakenteeltaan muista suvun lajeista ja havaitsi, että se oli aiemmin määritetty poikkeuksetta väärin. Lajien väliset, hienonhienot rakenteelliset erot näkyvät mikroskoopilla tarkasteltuna varmimmin väkäkultiaisten takaruumiin perälisäkkeen muodossa. Herttaväkäkultiaisella perälisäke muistuttaa ylösalaisin käännettyä sydäntä.
”Kaiken kaikkiaan lajin yksilöitä löytyi yhteensä seitsemän: viisi niistä oli Luomuksen kokoelmissa, yksi Åbo Akademin kokoelmissa ja yksi yksityiskokoelmassa. Vanhin yksilö oli kerätty 1920-luvulla Helsingin maalaiskunnasta, ja myöhempiä keräyksiä on tehty muun muassa Turusta, Hämeenlinnasta ja Mikkelistä”, selventää Paukkunen.
Lajihavainto on Suomen lisäksi ensimmäinen myös kaikissa Pohjoismaissa. Lähimmät löydöt ovat kirjallisuuden mukaan Keski-Euroopasta, mutta Paukkunen epäilee lajin elävän Euroopan pohjoisosissa laajemminkin. Jo nyt pistiäistutkijakollega Norjasta uskoo löytäneensä kokoelmistaan pari lajin edustajaa. Varmistus saadaan lähiaikoina DNA-viivakoodauksen avulla.
Harvinaisuuksia hietikoilta
Väkäkultiaiset ovat Suomessa melko harvalukuisia ja harvinaisia. Tämän kesän maastotutkimuksissaan tohtorikoulutettava Paukkunenkin on löytänyt niitä vain kolme.
”Yleensä niitä löytää hietikoilta, joilla niiden isäntinä käyttämät Mimesa-suvun petopistiäiset elävät. Tällaisia hiekkamaita on Suomessa melko vähän ja lisäksi ne ovat vaarassa kasvaa umpeen, joten siitä syystä myös nämä kultapistiäiset ovat harvinaisia. Toinen Suomesta aiemmin tunnettu väkäkultiaislaji, Elampus constrictus, onkin uusimmassa uhanalaisuusluokituksessa määritelty silmälläpidettäväksi”, kertoo Juho Paukkunen.
Kultapistiäisistä ollaan tuottamassa lähivuosina PUTTE-ohjelman myötä yleistajuinen määritysopas.
Lisätietoja
Tohtorikoulutettava Juho Paukkunen, Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, etunimi.sukunimi@helsinki.fi, puh. 040 318 2349
Kuvatekstit
Kuva 1. Herttaväkäkultiainen (Elampus foveatus) todettiin Suomelle uudeksi lajiksi, kun kuvassa olevan kokoelmayksilön DNA-viivakoodia verrattiin lähisukuisiin lajeihin. (Kuva: Pekka Malinen)
Kuva 2. Herttaväkäkultiainen on melko pienikokoinen 5-7 mm pitkä kultapistiäinen. Sen keskiruumis on sinertävä ja takaruumis yleensä punainen. Väritys vaihtelee jonkin verran valon laadun ja katselukulman mukaan. Kuvan naarasyksilö on kerätty Hämeenlinnasta 1970-luvulla. (Kuva: Pekka Malinen)
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme