Meriveden lämpötila noussee entisestään, sinilevää vaihtelevasti

Näytteenoton yhteydessä Mustasaaressa havaittiin runsaasti sinileviä, Uunisaaressa, Pihlajasaaressa ja Suomenlinnassa havaittiin hieman vähemmän sinileviä. Pakilassa, Pikkukoskella ja Tapaninvainion uimarannoilla sinileviä ei havaittu vesinäytteenoton yhteydessä. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.
Tällä viikolla vesinäytteet haettiin Mustasaaresta, Suomenlinnasta, Uunisaaresta ja Pihlajasaaresta. Sinilevälajistosta saarten havaintopaikoilla runsaimpia olivat Aphanizomenon ja Dolichospermum -sukujen sinilevät. Maksamyrkkyjä ja karsinogeenisia yhdisteitä tuottava Nodularia -suvun sinilevä oli runsastunut ja sitä löytyi jokaisista saarilta otetuista vesinäytteistä.
Sinilevien mahdolliset myrkyt saattavat säilyä vedessä vielä muutaman päivän kukinnan hajoamisen jälkeen, vaikka vesinäyttäisi silmämääräisesti havainnoituna kirkkaalta. Ympäristöpalvelut kehottaa välttämään uimista erityisesti näillä saarten uimarannoilla, jossa Nodularia –suvun leviä on havaittu.
Sinilevien runsastumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa veden korkea ravinnepitoisuus, lisääntynyt valon määrä sekä veden kohonnut lämpötila. Tyyni sää nostaa vedessä olevat sinileväsolut pintakerrokseen, jolloin muodostuu leväkukinta.
Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.
Meriveden lämpötila yli 25 asteista
Meriveden pintalämpötila on kohonnut viime viikosta, ja on Helsingin edustalla yli 25 asteista. Sinilevien määrä Helsingin edustalla oli tälläkin viikolla vaihtelevaa. Saarten edustalla levien määrä oli hieman avomerta runsaampaa.
Helppo keino määrittää onko vedessä olevat hiput sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisimmin joko siitepölyä tai jotain muuta levää.
Mihin Helsingin ja Turun kaupunkien tulisi satsata vesien ja Itämeren suojelussa tulevina vuosina?
Helsinki ja Turku valmistelevat kolmatta yhteistä Itämeri-toimenpideohjelmaa vuosille 2019-2023. Nykyisen ohjelman viittä päämäärää tarkennetaan, ja kymmeniä uusia toimenpiteitä on valmisteilla. Uusia toimenpiteitä on suunnitteilla muun muassa liikenteen ja rakentamisen typpipäästöihin, teollisuuden riskienhallintaan, hiilineutraaliin vesiliikenteeseen sekä eroosion vähentämiseen.
Vaikuta Itämeren suojeluun ja kerro kantasi suunniteltuihin päämääriin ja toimenpideteemoihin verkkokyselyssä. Kysely on auki 19.8.2018 asti: https://www.webropolsurveys.com/S/5A497C30409444CE.par
Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä
Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.
Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta
Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksia tarkastelemalla seuraavista lähteistä:
- www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
- meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Uimarannat
- vs. terveysinsinööri Anni Korhonen, puh. 050 4025992, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Merialue
- tutkimusavustaja Soila Silvonen, puh. 040 1834261, soila.silvonen@hel.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin uimarantojen sinilevätilanne toistaiseksi hyvä17.7.2025 11:52:57 EEST | Tiedote
Sinilevätilanne Helsingin uimarannoilla on toistaiseksi hyvä. Ainoastaan Veijarivuoren uimarannalla on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Uimavedet ovat nyt lämpimiä ja sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin.
Landtullsparken byggs om på villkoren för biologisk mångfald17.7.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ombyggnaden av Landtullsparken i Stapelstaden började i juni. Detta är ett LUMO-pilotprojekt med särskild fokus på att bevara och återställa den biologiska mångfalden. Till området kommer även en ny lekpark.
Maatullinpuisto peruskorjataan luonnon monimuotoisuuden ehdoilla17.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tapulikaupungissa sijaitsevan Maatullinpuiston peruskorjaus on alkanut kesäkuussa. Kyseessä on LUMO-pilotti, jossa kiinnitetään erityistä huomiota luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja ennallistamiseen. Alueelle tulee myös uusi leikkipuisto.
Maatullinpuisto Park to be renovated on biodiversity’s terms17.7.2025 09:00:00 EEST | Press release
The renovation of Maatullinpuisto Park in Tapulikaupunki started in June. The renovation is a LUMO pilot project in which special attention is paid to the conservation and restoration of biodiversity. A new playground will also be built in the area.
Byggandet av Rikrokens nya barnhem inleds14.7.2025 10:16:41 EEST | Pressmeddelande
Byggnadsarbetet för Rikrokens nya barnhem inleddes i juni och de nya lokalerna beräknas stå klara i december 2026.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme