Työllisyys kohenee Helsingissä – hyvä kehitys ei koske kaikkia työttömiä
Työllisten määrä kasvussa
Työllisten määrä kasvoi kaksi prosenttia Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla vuoden 2018 toisella neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 73,5 prosenttia, mikä on lähes prosenttiyksikön edellisvuotta korkeampi. Työpaikkamäärä kasvoi vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla Helsingissä kaksi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla kolme prosenttia vuoden takaisesta.
Vuoden toisella neljänneksellä reilu 70 prosenttia helsinkiläisistä palkansaajista oli kokoaikaisessa jatkuvassa työsuhteessa ja 14 prosenttia kokoaikaisessa määräaikaisessa työsuhteessa. Osa-aikatyössä kaikista helsinkiläisistä palkansaajista oli vajaa 13 prosenttia.
Pääkaupunkiseudulla oli kesäkuun lopussa 11 400 avointa työpaikkaa – suurin kysyntä rakennusalalla
TE-toimistoon ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingissä kesäkuun lopussa lähes 7 400. Määrä oli jopa 36 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun tasolla avoimien työpaikkojen määrä kasvoi 30 prosenttia ja koko maan tasollakin 26 prosenttia vuotta aiemmasta. Pääkaupunkiseudulla oli tarjolla kesäkuun lopussa reilu 11 400 avointa työpaikkaa.
Pääkaupunkiseudulla selvästi suurin kysyntä työvoimasta oli rakennusalalla. Helsingissä haettiin lisäksi runsaasti henkilö- ja pakettiauton kuljettajia sekä myyntialan työntekijöitä. Vantaalla avoimia työpaikkoja oli tarjolla paljon myös siivoustöihin sekä rahdinkäsittelijöille ja varastotyöntekijöille. Espoossa työvoiman kysyntä kohdistui myös lähi- ja kodinhoitajiin.
Työttömyys laskee, mutta vaikeasti työllistyvien määrä edelleen suuri
Helsingin työttömyysaste oli kesäkuussa 10,4 prosenttia eli 1,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2018 aikana työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut kuukausi toisensa perään. Työttömien määrän väheneminen ei ole kuitenkaan kiihtynyt vuoden 2017 lopusta ja laskusuunta näyttäisi hidastuneen hieman kesää kohden. Kesäkuun lopussa Helsingissä oli 35 434 työtöntä, mikä oli 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Yli vuoden työttömänä olleiden määrä jatkoi voimakasta alenemistaan myös kesäkuussa. Pitkäaikaistyöttömiä oli nyt 29 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yli viisi vuotta työttömänä olleiden määrä ei kuitenkaan laskenut, heitä oli nyt 17 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Vaikka työttömyys katkeaa, saattavat työttömyysjaksot uusiutua lyhyenkin ajan sisään määräaikaisen työllistymisen, koulutusjakson tai tilapäisen työvoiman ulkopuolelle siirtymisen jälkeen. Useilla pitkäaikaistyöttömillä työttömyys on keskeytynyt joksikin aikaa, mutta jatkunut pian uudelleen. Yhä yleisempää näyttäisi olevan myös työttömän liikkuminen TE-hallinnon eri palveluiden välillä. Kaikkiaan Helsingissä oli kesäkuun lopussa lähes 20 800 vaikeasti työllistyväksi luokiteltua henkilöä.
Julkaisun tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen sekö työ– ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietoihin. Työvoimatutkimuksen tiedot ovat luonteeltaan suuntaa antavia ja etenkin Helsingin tiedoissa voi olla suurta satunnaisvaihtelua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot julkaisusta:
projektitutkija Hanna Ahtiainen, p. 09 310 36412, sähköposti: hanna.ahtiainen(a)hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, p. 09 310 36376, sähköposti: tero.j.lahti(a)hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin hyvinvointisuunnitelman toimenpiteet ovat edistyneet hyvin15.5.2025 11:24:39 EEST | Tiedote
Valtaosa Helsingin hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävistä toimenpiteistä on joko valmistunut tai hyvin käynnissä. Tämä käy ilmi vuoden 2025 Stadin HYTE-barometristä. Kyseessä on nykyisen Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelmakauden viimeinen raportointi.
Pitäjänmäelle tulossa uusia koulu-, päiväkoti-, kirjasto- ja nuorisotiloja12.5.2025 18:31:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti 12. toukokuuta kokouksessaan esittää valtuustolle Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Myös vuonna 2024 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti 2025 etenee valtuustoon.
Helsingin kaupunginvaltuustossa järjestettiin kyselytunti ja päätettiin useista asemakaavan muutoksista7.5.2025 21:41:45 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona 7. toukokuuta. Kokouksen aloitti kyselytunti. Kyselytunnilla käsiteltiin kahta aihetta. Lisäksi valtuusto käsitteli useita asemakaavan muutoksia.
Helsinki houkuttaa matkailijoita - Matkailun kasvupotentiaalista keskusteltiin Helsingin matkailuseminaarissa7.5.2025 16:04:23 EEST | Tiedote
Helsingin matkailu on hyvässä nosteessa. Tuoreimmat näkymät lupaavat Helsingille hyvää matkailukesää. Matkailutoimijat kokoontuivat 7. toukokuuta Helsingin matkailuseminaariin keskustelemaan alan kasvupotentiaalista ja Helsingin matkailun tärkeydestä koko maan elinvoimalle.
Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme