Paksusuolen tähystys kolmen vuoden välein on riittävä suolistosyöpäriskiä lisäävän Lynchin oireyhtymän kantajien seurantaan
Lynchin syndrooma (LS) on yleisin periytyvä syöpäoireyhtymä. Suomessa mutaation kantajia on arviolta 10 000 ja Euroopassa useita miljoonia. Kyseiset henkilöt ovat terveitä, mutta he ovat perineet mutaation, joka sammuttaa DNA-vaurioiden korjausgeenin. Se johtaa hyvin suurella todennäköisyydellä syöpään.
Suolisyöpä on Lynchin syndrooman kantajien yleisin syöpä ja sitä on pyritty ehkäisemään säännöllisillä paksusuolen tähystyksillä ja suolistosyövän hyvänlaatuisten esiasteiden, adenoomien, poistolla.
Tuoreessa Gastroenterology-sarjassa julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin Suomessa, Hollannissa ja Saksassa tehtyjä paksusuolen tähystyksiä. Suomessa Lynchin syndrooman kantajien seurantaväli on pitkään ollut 2–3 vuotta, Hollannissa 1–2 vuotta ja Saksassa vuoden. Hoitosuosituksissa seurantaväliksi ohjeistetaan 1–2 vuotta
Tulosten mukaan paksusuolisyövän ilmaantuvuudessa tai todettujen syöpien edenneisyydessä ei kuitenkaan ollut eroa seurantastrategioiden välillä. Tiedot kerättiin 2747 potilaalle tehdyistä 16327 tähystyksestä
– Tulos panee tarkastelemaan 1–2 vuoden tähystysvälisuositusta ja kansallisia käytänteitä, koska vuosittaisesta tähystyksestä ei ollut etua, sanoo yksi tutkimuksen ensimmäisistä kirjoittajista Toni Seppälä Helsingin yliopistosta ja yliopistollisesta keskussairaalasta.
Tutkimuksen mukaan paksusuolisyövän riskiä lisäävät aiempi paksusuolisyöpä, miessukupuoli, yli 40 vuoden ikä, aiempi adenooma ja MLH1-/MSH2-geenien mutaatio.
– Tulevissa tutkimuksissa tulisi osoittaa, onko riskitekijöihin perustuvasta seurannan tihentämisestä hyötyä ja kiinnittää huomiota syöpäbiologiaan: Miksi tiheämpi tähystysseuranta ja esiasteiden poistaminen ei vähennä syöpien ilmaantuvuutta? Kasvavatko adenoomat siis vieläkin nopeammin muuttuen syöväksi, vai eikö syöpää edeltävää esiastemuutosta ole edes mahdollista havaita tähystyksessä?
Suomessa Lynchin syndrooman kantajasukuja on kartoitettu ja seurattu systemaattisesti jo 35 vuoden ajan.
– Kansainvälinen LS-yhteisö on uskonut, että Suomessa LS-potilaat saavat enemmän suolisyöpää kuin muualla. Nyt on todistettu, että näin ei ole, sanoo tutkimusprofessori ja Suomen LS-rekisterin perustaja Jukka-Pekka Mecklin Jyväskylän yliopistosta.
– Meidän on pyrittävä huolehtimaan, että kaikki geenivirheen perineet pysyvät seurannassa. Siksi on tärkeää, etteivät seurannassa olevat koe seurantaa kohtuuttoman raskaana.
Alkuperäinen julkaisu:
Christoph Engel, M.D., Hans F. Vasen, M.D., Toni Seppälä, M.D. et al. No Difference in Colorectal Cancer Incidence or Stage at Detection by Colonoscopy Among 3 Countries With Different Lynch Syndrome Surveillance Policies, Gastroenterology 2018 DOI: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2018.07.030
Lisätiedot:
Toni Seppälä, Helsingin yliopisto ja ylipistollinen keskussairaala, toni.seppala@fimnet.fi, puh. 044 3398858
Jukka-Pekka Mecklin, Jyväskylän yliopisto, jukka-pekka.mecklin@ksshp.fi, puh. 050 3615920
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elisa LautalaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 318 5682elisa.lautala@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme