
Savuttomuus yleistyy – haasteena matalasti koulutettujen tupakointi
”Työikäisillä tupakointi on selvästi yhteydessä matalaan koulutusasteeseen. Tupakointi on merkittävin väestöryhmien välisten terveyserojen aiheuttaja”, kertoo Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja, professori Kari Reijula.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vuonna 2017 vähiten kouluttautuneista tupakoi 16 prosenttia, keskitason koulutuksen saaneista 11 prosenttia ja korkeimmin koulutetuista 5 prosenttia.
Myös raskauden aikana tupakoiminen on yhteydessä matalaan koulutusasteeseen ja heikkoon sosioekonomiseen asemaan. Suomessa raskauden aikana tupakoi 14 prosenttia kaikista synnyttäjistä vuonna 2016. Tupakointi raskauden alkuvaiheessa on vähentynyt kaikissa muissa Pohjoismaissa paitsi Suomessa.
”Raskauden aikana tupakoivat ovat useimmiten nuoria ja vähän kouluttautuneita. Raskaudenaikaiseen tupakointiin tulee suhtautua vakavasti.”
Reijulan mukaan tutkimukset osoittavat, että nuorten ja vähän kouluttautuneiden tupakointiin voidaan parhaiten puuttua tupakkatuotteiden verotusta nostamalla. Sen lisäksi tarvitaan nykyistä tehokkaampaa tukea tupakoinnin lopettamiseen. Etenkin tukea tarvitsevat työelämän ulkopuolella olevat, joilla ei ole käytössään työterveyspalveluita.
Savuton Suomi -teemapäivää vietetään 28.8.
Savuton Suomi 2030 -verkostoon kuuluu 19 organisaatiota, jotka edistävät savuttomuutta ja nikotiinittomuutta. Verkoston toiminta käynnistyi kymmenen vuotta sitten. Sen kunniaksi 28.8. vietetään Savuton Suomi -teemapäivää, jolloin verkoston jäsenet kertovat savuttomuuden eteen tekemästään työstä.
Tupakkalain tavoitteen toteutuessa vuonna 2030 alle viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin. Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Haran mukaan Savuton Suomi 2030 -verkosto on jo saanut paljon aikaan:
”Kymmenen viime vuoden aikana esimerkiksi ravintoloista on tullut savuttomia ja tupakkatuotteet on poistettu näkyviltä myyntipisteissä. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, sillä vuoteen 2030 on enää 12 vuotta aikaa.”
Kari Reijula pitää erityisen positiivisena kehityksenä nuorten tupakoinnin vähenemistä. Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan kymmenen vuotta sitten 14 ̶ 18-vuotiaista nuorista tupakoi 19 prosenttia, viime vuonna enää 7 prosenttia.
Lisätiedot:
Professori Kari Reijula
Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja
040 5502050
kari.reijula@helsinki.fi
Toiminnanjohtaja Mervi Hara
Suomen ASH ry
mervi.hara@suomenash.fi
050 460 2324
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tea Kalska
Viestinnän suunnittelija
Suomen ASH ry/ASH Finland
Kornetintie 6 A
00380 Helsinki
FINLAND
Tel. +358 50 406 7114
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Savuton Suomi -verkoston tavoitteena on saada Suomi savuttomaksi ja nikotiinittomaksi vuoteen 2030 mennessä. Verkostoon kuuluu 19 organisaatiota.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ASH ry
Nuuskan myynnin laillistaminen räjäyttäisi käytön24.9.2019 12:52:26 EEST | Tiedote
Vaikka nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt, se on vielä suhteellisen alhaisella tasolla tupakoinnin yleisyyteen verrattuna. Nuuskan myynnin laillistaminen lisäisi voimakkaasti nuuskan käyttöä, toteaa kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n puheenjohtaja Pekka Puska.
Savuton Suomi 2030 -verkosto vaatii: Nuuskakaupan mainonta pois Oulun Kärppien hallista27.8.2019 12:00:00 EEST | Tiedote
Savuton Suomi 2030 -verkosto vaatii, että Oulun Kärpät luopuu viipymättä nuuskakaupan mainostamisesta kotihallissaan. Verkoston mukaan jääkiekkoseura vähättelee toiminnallaan nuuskan vaaroja ja karttaa vastuuta lapsista ja nuorista.
Tupakasta vieroitusta parannettava ammatillisissa oppilaitoksissa22.8.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Koulutusryhmien välisiin tupakointieroihin voi puuttua parantamalla vieroituspalveluita ammatillisissa oppilaitoksissa, Savuton Suomi 2030 -verkosto korostaa Savuton Suomi -viikolla 26. ̶ 30.8.
Tupakointikieltojen valvontaa tehostettava kouluissa – nuorten tupakointi ei enää ole vähentynyt16.8.2019 11:00:40 EEST | Tiedote
Nuorten terveystapatutkimuksesta ilmeni, ettei nuorten tupakkatuotteiden käyttö ole vähentynyt kahden viime vuoden aikana. Nyt on tärkeää tehostaa koulujen savuttomuutta ja ehkäistä nuuskan käyttöä, korostavat terveystapatutkimuksen johtaja Arja Rimpelä sekä kansanterveysjärjestö Suomen ASH.
Tupakan ostoikäraja 20 ikävuoteen? Väestö valmis muutokseen13.8.2019 07:45:00 EEST | Tiedote
Joka toinen suomalainen kannattaa tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden ostoikärajan nostamista 20 ikävuoteen. Enemmistö kannattaa myös tupakkatuotteiden käyttökieltoa muun muassa lasten leikkipaikoille, uimarannoille, bussipysäkeille ja taksitolpille.