Helsingin yliopisto

Vesistöjen omat mikrobit valjastetaan vähentämään rehevöitymistä

Jaa
Luontaisiin keinoihin perustuvaa rehevöitymisen hillintää testataan Suomessa. Tavoitteena on saada erityisesti sisävesien pienpuhdistamoiden tehokkuutta parannettua.
Mittauslaite Vanajanselällä.
Mittauslaite Vanajanselällä.

Suuret vedenpuhdistamot pystyvät parhaimmillaankin poistamaan jäteveden typestä noin 90 prosenttia. Pienpuhdistamoille tulevasta typestä huomattavasti suurempi osa päätyy rehevöittämään vesistöjä.  Helsingin yliopiston Lammin biologisella asemalla etsitään nyt uutta ratkaisua typenpoisto-ongelmaan.

– Testaamme uutta menetelmää, joka perustuu vesistöjen omaan mikrobitoimintaan.  Osa puhdistamoiden purkuvedestä ohjataan alapuolisen vesistön pohjakerrostumiin. Siellä sedimentin omien mikrobien toiminta muuttaa purkuveden nitraattitypen typpikaasuksi, sanoo nelivuotisen projektin vastuullinen johtaja professori Lauri Arvola.

Tutkimuksessa seurataan samalla, miten menetelmä vaikuttaa typen määrään ilmakehässä ja kuinka sinilevät reagoivat.

Luonnon omien keinojen hyödyntäminen voi vähentää merkittävästi alapuoliseen vesistöön kohdistuvaa typpikuormitusta. Myös jätevedenpuhdistuksen kustannusten odotetaan pienenevän, kun kehitteillä olevan työvälineen avulla vesienhoitotoimenpiteitä päästään ohjaamaan vesistökohtaisesti.

Työvälineen kehittelyssä käytetään mallinnusta, jossa tarkastellaan Vanajaveden ja Porvoonjoen valuma-alueita.

____________

Hankkeen vastuutahona on Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema. Yhteistyötahoina ovat Helsingin yliopiston fysiikan laitos, Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy, Janakkalan Vesi Oy ja Valkeakosken kaupunki sekä Keuruun, Hankasalmen ja Petäjäveden puhdistamot. Myös Vanajavesikeskus on hankkeen yhteistyökumppani.

Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 1,2 miljoonaa euroa, josta EU:n rahoitusosuus on puolet. Ympäristöministeriö, Hämeen Liitto sekä Hämeenlinnan Seudun Vesi, Janakkalan vesi ja Valkeakosken kaupunki tukevat hanketta yhteensä 150 000 eurolla.

Lisätietoja:

professori Lauri Arvola, Lammin biologinen asema, puh. 050 3573079

amanuenssi Tiina Tulonen, Lammin biologinen asema, puh. 050 3573126

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Kuvat

Mittauslaite Vanajanselällä.
Mittauslaite Vanajanselällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote

Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye