Tiedekulmassa tarjolla järkeä hulluun maailmaan
Kansainvälinen maailmanpoliittinen tilanne muuttuu huimaavaa vauhtia ja yhteistyö valtioiden välillä hankaloituu. Yhteiset sopimukset ja ihmisoikeudet ovat jääneet valtapolitiikan ja nationalismin varjoon. Some on tuonut mukanaan uusia osallistumisen tapoja ja läpinäkyvyyttä mutta myös valeuutisia, vihapuhetta ja vaihtoehtoisia faktoja. Uskonto politisoituu monessa maassa ja sen rooli korostuu sodan ja rauhan kysymyksissä.
Tiedekulmassa kysytään, ovatko maailmanpolitiikan ja talouden pelisäännöt muuttuneet?Kaipaammeko vahvoja johtajia? Mitkä ovat olleet kymmenen vuotta sitten kärjistyneen talouskriisin opetukset? Onko demokratia vaarassa, kun vaaleihin ja kansanäänestyksiin pyritään vaikuttamaan uusilla tavoilla? Mitä uskontojen kentällä tapahtuu ja millainen rooli uskonnoilla on maailman valtapolitiikassa? Entä mitä tavallisten venäläisten arjessa tapahtuu?
Kahden viikon aikana Tiedekulman lavalle asettuu nimekkäitä asiantuntijoita sekä kommentaattoreita. Mukana ovat muun muassa Juhana Aunesluoma, Tarja Halonen, Anu Kantola, Anu Koivunen, Petteri Orpo, Elina Vuola ja Johanna Vuorelma. Tervetuloa mukaan!
Ohjelma:
Ma 10.9. klo 17 Anti-Authoritarians – Hullu vuosi 1968
Ti 11.9. klo 17 Maailman henkinen tila
Ke 12.9. klo 17 Itsevaltiaiden paluu
To 13.9. klo 17.30 Finanssikriisit ja lyhyt muisti
Pe 14.9. klo 9 Horizon Europe – Tutkimuksen tulevaisuusaamu (ennakkoilmoittautuminen)
Ma 17.9. klo 17 Elävä tiedekirjasto: Ulkomaat (Kirjojen sijaan tilaisuudessa on lainattavana tutkija 15 minuutiksi innostavaan keskusteluun, valikoimassa maailman eri alueiden ja kulttuurien asiantuntijoita)
Ti 18.9. klo 17 Sometotuuden aika
Ke 19.9. klo 17 Uskonto ja valta
To 20.9. klo 17 Venäjän mysteeri
Pe 21.9. klo 17.30 Pubivisa: Hullu maailma
Ma 10.9. – su 23.9. Valokuvaaja Colin Robinsin näyttely Anti-Authoritarians. West Berlin 1968-2018 on esillä Tiedekulmassa koko teeman ajan.
***
Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!
Päivitä tietosi maailmasta Tiedekulmassa 10.-21.9. Crazy World
Katso Tiedekulman tapahtumat suorina lähetyksinä tai tallenteina
Parhaat palat näet myös Tiedekulman YouTube-kanavalta
Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:
https://www.facebook.com/tiedekulma
https://twitter.com/tiedekulma
https://www.instagram.com/tiedekulma/
#CrazyWorld
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot: Tuottaja Toni Rönni, toni.ronni@helsinki.fi, +358 2941 21740
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme