Tiedekulmassa tarjolla järkeä hulluun maailmaan
Kansainvälinen maailmanpoliittinen tilanne muuttuu huimaavaa vauhtia ja yhteistyö valtioiden välillä hankaloituu. Yhteiset sopimukset ja ihmisoikeudet ovat jääneet valtapolitiikan ja nationalismin varjoon. Some on tuonut mukanaan uusia osallistumisen tapoja ja läpinäkyvyyttä mutta myös valeuutisia, vihapuhetta ja vaihtoehtoisia faktoja. Uskonto politisoituu monessa maassa ja sen rooli korostuu sodan ja rauhan kysymyksissä.
Tiedekulmassa kysytään, ovatko maailmanpolitiikan ja talouden pelisäännöt muuttuneet?Kaipaammeko vahvoja johtajia? Mitkä ovat olleet kymmenen vuotta sitten kärjistyneen talouskriisin opetukset? Onko demokratia vaarassa, kun vaaleihin ja kansanäänestyksiin pyritään vaikuttamaan uusilla tavoilla? Mitä uskontojen kentällä tapahtuu ja millainen rooli uskonnoilla on maailman valtapolitiikassa? Entä mitä tavallisten venäläisten arjessa tapahtuu?
Kahden viikon aikana Tiedekulman lavalle asettuu nimekkäitä asiantuntijoita sekä kommentaattoreita. Mukana ovat muun muassa Juhana Aunesluoma, Tarja Halonen, Anu Kantola, Anu Koivunen, Petteri Orpo, Elina Vuola ja Johanna Vuorelma. Tervetuloa mukaan!
Ohjelma:
Ma 10.9. klo 17 Anti-Authoritarians – Hullu vuosi 1968
Ti 11.9. klo 17 Maailman henkinen tila
Ke 12.9. klo 17 Itsevaltiaiden paluu
To 13.9. klo 17.30 Finanssikriisit ja lyhyt muisti
Pe 14.9. klo 9 Horizon Europe – Tutkimuksen tulevaisuusaamu (ennakkoilmoittautuminen)
Ma 17.9. klo 17 Elävä tiedekirjasto: Ulkomaat (Kirjojen sijaan tilaisuudessa on lainattavana tutkija 15 minuutiksi innostavaan keskusteluun, valikoimassa maailman eri alueiden ja kulttuurien asiantuntijoita)
Ti 18.9. klo 17 Sometotuuden aika
Ke 19.9. klo 17 Uskonto ja valta
To 20.9. klo 17 Venäjän mysteeri
Pe 21.9. klo 17.30 Pubivisa: Hullu maailma
Ma 10.9. – su 23.9. Valokuvaaja Colin Robinsin näyttely Anti-Authoritarians. West Berlin 1968-2018 on esillä Tiedekulmassa koko teeman ajan.
***
Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!
Päivitä tietosi maailmasta Tiedekulmassa 10.-21.9. Crazy World
Katso Tiedekulman tapahtumat suorina lähetyksinä tai tallenteina
Parhaat palat näet myös Tiedekulman YouTube-kanavalta
Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:
https://www.facebook.com/tiedekulma
https://twitter.com/tiedekulma
https://www.instagram.com/tiedekulma/
#CrazyWorld
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot: Tuottaja Toni Rönni, toni.ronni@helsinki.fi, +358 2941 21740
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme