Juuri Julkaistu: Pitkittyneen epilepsiakohtauksen komplikaatiot ruotuun
Epileptisessä kohtauksessa aivojen sähkötoiminta häiriintyy. Kohtauksen pitkittyessä, eli kestäessä yli viisi minuuttia, kyseessä on hengenvaarallinen tila, joka vaatii aina välitöntä hoitoa. Kun lääkehoito ei auta, tarvitaan usein tehohoitoa ja pitkää sairaalahoitoa.
Pitkittyneen epilepsiakohtauksen eli status epilepticuksen voi saada kuka tahansa henkilö – myös he, jotka eivät sairasta epilepsiaa. Eniten status epilepticusta on varhaislapsuudessa ja iäkkäillä, keskimäärin 60-vuotiailla.
Noin 60 prosentilla status epilepticukseen sairastuneista on aiemmin diagnosoitu epilepsia ja heillä usein epilepsian riittämätön lääkehoito. Pitkittyneen kohtauksen taustalla voi olla myös jokin akuutti aivotapahtuma, aivotapahtuman jälkitila, myrkytys, korkea kuume tai suola- ja happamuustasapainonhäiriö.
- Taustalla voi olla pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö, joka lopetetaan yhtäkkiä. Juomisen aikana on valvottu paljon sekä syöminen ja muun nesteen saaminen on ollut vähäistä, jonka seurauksena elimistön suola- happamuustasapainot häiriintyvät, HUSin Neurokeskuksen neurologian erikoislääkäri, LT Leena Kämppi kertoo.
Kun häiriötila aivoissa on riittävän vakava, eivät aivot itse pysty lopettamaan alkanutta kohtausta ja korjaamaan tilannetta. Siksi on tärkeää saada potilas mahdollisimman pian hoitoon ja lopettaa sähköpurkaus lääkityksellä. Suomessa hoidetaan sairaalahoidossa vuosittain noin 1100 potilasta status epilepticuksen vuoksi.
Status epilepticus johtaa kuolemaan 2-40 prosentissa tapauksista ja 10-40 prosentille jää pitkäaikainen haitta. Suurimmassa riskissä ovat iäkkäät potilaat, perussairaat ja henkilöt, joiden hoito on viivästynyt ja kohtaus kestää pitkään.
Kohtauksesta itsestään ja myös sen vaatimasta hoidosta seuraa usein komplikaatioita. Arvellaankin, että jopa 12 – 50 prosenttia kuolemista on komplikaatioiden aiheuttamia.
Komplikaatioita lähes kaikilla potilailla
Komplikaatioita voi ilmetä kaikissa pitkittyneen epilepsiakohtauksen vaiheissa ja kaikissa elimissä. Aiemmin on tutkittu vain yksittäisten komplikaatioiden, kuten infektioiden, hengityskonehoidon tai sydänongelmien, vaikutusta ennusteeseen.
Kokonaisvaltaisempi komplikaatiokuorman arviointi ja vaikutus ennusteeseen olisi kuitenkin tarpeen. Menetelmiä tähän ei ollut tarjolla, joten näitä lähdettiin kehittämään ja tutkimaan HUSissa.
Tavoitteena oli luoda mittari hoitojakson aikaisen komplikaatiokuorman arvioimiseksi (CBI, Complication Burden Index) ja löytää ennustetta huonontava raja-arvo. Mittarin luomisessa hyödynnettiin tehohoidon ennustemittareiden muuttujia yhdistettynä status epilepticuksen hoidossa esiintyviin komplikaatioihin. CBI käsittää yhteensä 13 komplikaatiokategoriaa.
Leena Kämppi kävi läpi 70 pitkittyneen epileptisen kohtauksen vuoksi Meilahden sairaalassa hoidossa olleen aikuisen potilasasiakirjat kahden vuoden ajalta. Hän teki kokonaisvaltaisen arvion potilaiden komplikaatioista ja niiden määristä.
Tutkimuksen potilaista lähes jokaisella oli hoidon aikana komplikaatio ainakin yhdestä komplikaatiokategoriasta. Heistä lähes joka kolmannella komplikaatiot aiheuttivat välittömän tai huomattavan kuolemanvaaran ja puolella potilaista komplikaatioita oli eri komplikaatiokategorioista kolme tai enemmän.
Yleisimpiä komplikaatioita olivat hengityselinten ongelmat, infektiot, sydänongelmat ja munuaisten vajaatoiminta.
Komplikaatio hoitojakson aikana yli kolmessa komplikaatiokategoriassa ennusti status epilepticus-potilaalle huonoa toimintakykyä sairaalahoidon päättyessä.
Teho-hoito ja erityisesti hengityskoneessa oleminen altistavat jo yksinään komplikaatioille, kuten keuhkokuume, virtsatieinfektio, rytmihäiriöt, lihasten surkastuminen, hermorataongelmat, matala verenpaine ja makuhaavat. Tehohoidossa onkin päivittäisessä käytössä useampia ennustemittareita.
- Potilaan hoidossa on keskeistä ennakoida ja pyrkiä ennalta ehkäisemään komplikaatioita erilaisin hoitotoimin. Toisaalta jos elimistö ei enää kestä hoitoa, on ymmärrettävä, milloin hoidon jatkaminen ei enää ole perusteltua. Tämän arvioimiseksi olemassa olevat tehohoidon ennustemittarit ovat erinomainen apuväline, Leena Kämppi sanoo.
Kämppi korostaa, että hänen tutkimuksessaan luotu komplikaatiokuorman mittari on tarkoitettu ainoastaan tutkimuskäyttöön yhdeksi status epilepticus -potilaan ennustetta kuvaavaksi välineeksi, eikä se tällaisenaan ole sovellettavissa potilaiden hoitoon tai ennusteen arvioon.
Linkki artikkeliin:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/epi.14491
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Teksti: Teija Riikola
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena Kämppi 040 664 5667
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Poliisin ja ensihoidon työnjako aggressiivisten asiakkaiden hoidossa on turvallinen5.5.2025 12:45:41 EEST | Tiedote
Alle puoli prosenttia ensihoidon potilaista siirretään poliisin vastuulle. Näiden potilaiden luovuttaminen poliisille on potilasturvallisuudeltaan verrattavissa niihin tilanteisiin, joissa potilasta ei kuljeteta päivystykseen lainkaan.
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme