Itäisen Euroopan matka kohti demokratiaa – totta vai toiveunta? Aleksanteri-konferenssi selvittää.

Aleksanteri-konferenssi 24.–26.10.2018 Helsingin yliopistolla pyrkii tuomaan uutta näkökulmaa itäisen Euroopan, Venäjän ja Euraasian nykyongelmiin: oikeusvaltion rapautumiseen, populismin nousuun, median ja kansalaisyhteiskunnan vapauden kaventumiseen, eriarvoistumisen kasvuun ja turvallisuusuhkiin.
Nämä haasteet näyttäytyvät usein nykyisyyteen sidottuina kriiseinä. Konferenssimme tarjoaa toisenlaista lähestymistapaa. Kolmen päivän akana asetamme politiikan ja yhteiskunnan huolestuttavat ilmiöt pidempään ajalliseen perspektiiviin. Yhteiskunnissa, jotka eivät koskaan päässeet kunnolla demokratian kelkkaan, historian painolasti näyttää olevan raskas. Monen nykyongelman pinnan alta juontavat vahvat juuret vuosisadan taa, imperiumien hajoamiseen. Ehkä sieltä löytyvät myös avaimet ratkaisuun?
Aleksanteri-konferenssin kutsupuheenvuoroissa ja yli 65 paneelissa pohditaan, toiko imperiumien hajoaminen 1918 vapautta, vai johtiko se pelkästään uudenlaiseen sortoon; entä tarjosiko 1990-luvun demokratisaatio hyvinvointia, tasa-arvoa ja turvaa kansalaisille, niin kuin halusimme uskoa? Onko demokratia monin paikoin koko ajan ollutkin vain illuusiota? Miten mieltymyksemme jakaa historia selvärajaisiin periodeihin vaikuttaa siihen, miten näemme muutoksen ja jatkumon?
Liberation - Freedom - Democracy? 1918 -1968 - 2018
Kommunismista demokratian kautta autoritarismiin – aikalaiset ja kriitikot äänessä
Konferenssin avaa Tarton yliopiston emeritaprofessori ja Viron politiikan supernainen Marju Lauristin, yksi Laulavan vallankumouksen päähahmoja ja sittemmin esimerkiksi Panaman papereita Euroopan parlamentissa ruotinut meppi. Muita kutsuvieraita ovat mm. Harvardin yliopiston professori Grzegorz Ekiert, jonka otsikko ”From Communism to Authoritarianism via Democracy” summaa oivasti konferenssin pääkysymykset, sekä brittiläinen mediaprofessori Stephen Hutchings, joka kysyy, mitä tarkoittaa siirtymä kylmästä sodasta informaatiosotaan, esimerkkeinään Euroviisut ja Salisburyn myrkytykset.
Akateemisen ohjelman lisäksi tuomme lavalle The New Yorker -lehden Putin-kriitikko Masha Gessenin, jonka uusin, National Book Awardilla palkittu kirja on juuri käännetty Suomeksi, sekä serbialaisen, yhteiskunnallista rappia esittävän Marcelon, jota haastatellaan taiteen ja politiikan suhteesta ja vaikutusmahdollisuuksista.
Koko konferenssin ohjelma puhujaesittelyineen löytyy verkosta. Toivomme ennakkoilmoittautumista, etenkin jos toivotte haastatteluja, mutta paikalle voi poiketa myös lyhyellä varoitusajalla. Median edustajille osallistuminen on maksutonta, ja käytössänne on päärakennuksella pieni luentosali.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Dragana Cvetanovic, dragana.cvetanovic@helsinki.fi, 050 448 6465 (suomi / englanti)
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Tuomme kotimaisen yliopistoverkoston korkeatasoista tutkimusta suomalaisen yhteiskunnan käyttöön, koulutamme uusia asiantuntijoita ja osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Monitieteisen tutkimuksemme keskiössä ovat humanistiset ja yhteiskuntatieteet. Olemme yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista alan tutkimus- ja koulutuslaitoksista ja toimimme aktiivisesti kansainvälisen tutkimuskeskustelun ja globaalien verkostojen ytimessä.
Aleksanteri-konferenssi järjestetään 18. kertaa, ja on alansa suurin tieteellinen konferenssi Euroopassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme