Itäisen Euroopan matka kohti demokratiaa – totta vai toiveunta? Aleksanteri-konferenssi selvittää.

Aleksanteri-konferenssi 24.–26.10.2018 Helsingin yliopistolla pyrkii tuomaan uutta näkökulmaa itäisen Euroopan, Venäjän ja Euraasian nykyongelmiin: oikeusvaltion rapautumiseen, populismin nousuun, median ja kansalaisyhteiskunnan vapauden kaventumiseen, eriarvoistumisen kasvuun ja turvallisuusuhkiin.
Nämä haasteet näyttäytyvät usein nykyisyyteen sidottuina kriiseinä. Konferenssimme tarjoaa toisenlaista lähestymistapaa. Kolmen päivän akana asetamme politiikan ja yhteiskunnan huolestuttavat ilmiöt pidempään ajalliseen perspektiiviin. Yhteiskunnissa, jotka eivät koskaan päässeet kunnolla demokratian kelkkaan, historian painolasti näyttää olevan raskas. Monen nykyongelman pinnan alta juontavat vahvat juuret vuosisadan taa, imperiumien hajoamiseen. Ehkä sieltä löytyvät myös avaimet ratkaisuun?
Aleksanteri-konferenssin kutsupuheenvuoroissa ja yli 65 paneelissa pohditaan, toiko imperiumien hajoaminen 1918 vapautta, vai johtiko se pelkästään uudenlaiseen sortoon; entä tarjosiko 1990-luvun demokratisaatio hyvinvointia, tasa-arvoa ja turvaa kansalaisille, niin kuin halusimme uskoa? Onko demokratia monin paikoin koko ajan ollutkin vain illuusiota? Miten mieltymyksemme jakaa historia selvärajaisiin periodeihin vaikuttaa siihen, miten näemme muutoksen ja jatkumon?
Liberation - Freedom - Democracy? 1918 -1968 - 2018
Kommunismista demokratian kautta autoritarismiin – aikalaiset ja kriitikot äänessä
Konferenssin avaa Tarton yliopiston emeritaprofessori ja Viron politiikan supernainen Marju Lauristin, yksi Laulavan vallankumouksen päähahmoja ja sittemmin esimerkiksi Panaman papereita Euroopan parlamentissa ruotinut meppi. Muita kutsuvieraita ovat mm. Harvardin yliopiston professori Grzegorz Ekiert, jonka otsikko ”From Communism to Authoritarianism via Democracy” summaa oivasti konferenssin pääkysymykset, sekä brittiläinen mediaprofessori Stephen Hutchings, joka kysyy, mitä tarkoittaa siirtymä kylmästä sodasta informaatiosotaan, esimerkkeinään Euroviisut ja Salisburyn myrkytykset.
Akateemisen ohjelman lisäksi tuomme lavalle The New Yorker -lehden Putin-kriitikko Masha Gessenin, jonka uusin, National Book Awardilla palkittu kirja on juuri käännetty Suomeksi, sekä serbialaisen, yhteiskunnallista rappia esittävän Marcelon, jota haastatellaan taiteen ja politiikan suhteesta ja vaikutusmahdollisuuksista.
Koko konferenssin ohjelma puhujaesittelyineen löytyy verkosta. Toivomme ennakkoilmoittautumista, etenkin jos toivotte haastatteluja, mutta paikalle voi poiketa myös lyhyellä varoitusajalla. Median edustajille osallistuminen on maksutonta, ja käytössänne on päärakennuksella pieni luentosali.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Dragana Cvetanovic, dragana.cvetanovic@helsinki.fi, 050 448 6465 (suomi / englanti)
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Tuomme kotimaisen yliopistoverkoston korkeatasoista tutkimusta suomalaisen yhteiskunnan käyttöön, koulutamme uusia asiantuntijoita ja osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Monitieteisen tutkimuksemme keskiössä ovat humanistiset ja yhteiskuntatieteet. Olemme yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista alan tutkimus- ja koulutuslaitoksista ja toimimme aktiivisesti kansainvälisen tutkimuskeskustelun ja globaalien verkostojen ytimessä.
Aleksanteri-konferenssi järjestetään 18. kertaa, ja on alansa suurin tieteellinen konferenssi Euroopassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme