Päivystysapu 116 117 auttaa, kun oma terveysasema on kiinni
Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat Päivystysapuun soittavan henkilön hoidon tarpeen puhelimessa ja ohjaavat hänet oikeaan hoitopaikkaan tai antavat ohjeita itsehoitoon. Palvelu neuvoo ja ohjaa myös lasten asioissa. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden, vuoden kaikkina päivinä. Soittaminen on maksutonta.
Päivystysapu on Uudellamaalla käytössä Askolassa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Lapinjärvellä, Loviisassa, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa ja Vantaalla. Koko HUS-alue on palvelun piirissä vuoden 2019 alussa.
Päivystykseen Päivystysavun kautta
Tavoitteena on, että vuoden 2019 alusta kaikkiin HUSin päivystyksiin hakeudutaan joko soittamalla Päivystysapuun tai hätätilanteessa 112:een.
- Haluamme tehdä päivystyspalveluista sujuvia asukkaille. Tavoitteena ei ole estää ihmisiä hakeutumasta päivystyksiin, vaan löytää soittajalle tarkoituksenmukaisin hoitopaikka, kertoo Päivystysapu 116 117 Uusimaa -hanketta vetävä ylilääkäri Leena Soininen HUS Akuutista. Soittaja voidaan ohjata päivystyspoliklinikan lisäksi omalle terveysasemalleen tai hänelle voidaan antaa ohjeita itsehoitoon. Tarvittaessa soittajalle etsitään apua myös sosiaalipalveluiden piiristä.
Päivystysavulla on käytössä ruuhkamittari, josta näkee HUSin päivystysten ajantasaisen potilastilanteen. Vuoden 2019 alusta soittajalle voidaan tarjota mahdollisuutta hakeutua toiselle päivystyspoliklinikalle, mikäli lähin päivystyspoliklinikka on ruuhkautunut. Näin päivystysten potilasmääriä pystytään tasaamaan ja odotusaikoja lyhentämään.
Puheluihin vastaavat kokeneet hoitajat
Uudenmaan puheluihin vastaavat kokeneet sairaan- ja terveydenhoitajat Hyvinkään ja Porvoon sairaaloiden päivystyksissä. Helsinkiläisten puheluihin vastataan Helsingin kaupungin terveysneuvonnassa. Vuoden 2019 alussa avautuu uusi toimipiste Lohjan sairaalan päivystyksen yhteyteen.
Hätätilanteissa 112, kiireettömät asiat terveysasemalla
Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112. Tilanteita, joissa tulee soittaa välittömästi hätänumeroon ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet ja kouristelu.
Kiireettömissä asioissa ei tule soittaa Päivystysavun numeroon, vaan ne hoidetaan omalla terveysasemalla. Tällaisia ovat esimerkiksi reseptien uusintapyynnöt tai laboratorio- ja röntgentutkimusten vastaukset ilman oireiden äkillistä pahenemista.
Valtakunnalliseksi palveluksi 2020
Kansallista Päivystysapu-hanketta koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä SoteDigi Oy:n kanssa. Tavoitteena on saada Päivystysapu-palvelu käyttöön koko Manner-Suomessa vuoden 2020 alkuun mennessä. Numero 116 117 on jo käytössä myös Etelä-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä. Jokainen sairaanhoitopiiri järjestää itse palvelun.
Yhteyshenkilöt
Taru Tukiainen: taru.tukiainen@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.
Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote
Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.
Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release
The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme