Tekonivelsairaala Coxa

Yli 1500 potilaan seurantatutkimus – ikääntyminen ei vähennä tekonivelleikkauksen hyötyä

Jaa
Tekonivelleikkausten vaikuttavuuden seurantatutkimuksessa oli mukana lähes 1600 polvi- ja lonkkaleikkauksessa vuonna 2017 ollutta potilasta. – Tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että ikä ei ole peruste tehdä priorisointia. Onnistunut leikkaus parantaa potilaiden toimintakykyä selkeästi kaikissa potilasryhmissä iästä riippumatta, kertoo Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen.
Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen kannattaa terveydenhuollon eri toimijoiden vertailukelpoisten vaikuttavuustulosten laajaa  julkistamista.
Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen kannattaa terveydenhuollon eri toimijoiden vertailukelpoisten vaikuttavuustulosten laajaa julkistamista.

Tekonivelsairaala Coxan julkaisemat tulokset perustuvat kansainväliseen ortopedisten toimenpiteiden vaikuttavuuden Oxford Score -mittariin. Mittaus perustuu potilaiden omiin arviointeihin, ja sillä saadaan tietoa tekonivelleikkauksen vaikutuksesta potilaiden elämään.

Oxford Scoressa paras mahdollinen tulos on 48. Coxassa 889 polvileikatun potilaan mediaani oli ennen leikkausta 22 ja vuoden kuluttua leikkauksesta 43. Lonkkaleikkauksessa käyneiden 705 potilaan mediaani nousi vuodessa 19:stä 47:ään. Ikäryhmien välillä ei ollut merkittäviä eroja.

Terveydenhuollon vaikuttavuustulosten
julkistaminen tärkeää

Oxford Scoren ohella tekonivelsairaala Coxa julkisti tuloksia myös muista seurantatutkimuksista. Seurannan kohteena ovat olleet mm. uusintaleikkaukseen päätyneiden potilaiden määrä, infektioiden määrä, vuodeosastohoitoon palaavien potilaiden määrä, hoitoonpääsyajat ja asiakaskokemus. Tulokset on julkaistu Coxan verkkosivulla.

– Oxford Knee ja Hip Score on esimerkiksi Englannissa valtakunnallinen laatumittari. Kaikkien tekonivelleikkauksia tekevien sairaaloiden on esitettävä tuloksensa vuosittain julkisesti. Suomessakin yleinen etu olisi, että terveydenhuollon toimijat julkaisisivat vertailukelpoiset vaikuttavuusmittaustensa tulokset säännöllisesti, sanoo johtava ylilääkäri Teemu Moilanen.

Coxassa on vertailtu myös eri potilasryhmien hyötymistä leikkauksesta ja eri ortopedien työskentelyä. Suuria eroja siinä, millaisten oireiden perusteella eri lääkärit päätyvät leikkauspäätökseen, ei ole havaittu. Leikkausten tulokset ovat kaikissa potilasryhmissä pääsääntöisesti hyviä.

Infektioiden määrä pieni

Vuoden 2016 tulosten mukaan vain 2,33 % Coxassa leikatuista potilaista päätyi kahden vuoden kuluessa leikkauksestaan uusintaleikkaukseen, ja 1,42 % ensileikkauspotilaista palasi vuodeosastohoitoon 30 päivän kuluessa leikkauksesta.

Infektioiden määrä vuoden sisällä leikkauksesta oli primääreissä lonkkaleikkauksissa pieni (0,77 %) ja uusintaleikkauksissakin 2,68 %. Vastaavat luvut polvileikkausten kohdalla olivat 0,68 % ja 1,23 %. Asiakaskokemusta mittaava Net Promoter Score oli 95, joka on kansainvälisestikin huipputasoa.

Tampereella toimiva Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala. Coxalla on etäpoliklinikkatoimintaa myös Helsingissä, Lahdessa, Porissa, Kangasalla, Lempäälässä ja Ylöjärvellä. Tekonivelten uusintaleikkauksissa, joissa vaaditaan kirurgeilta erityisosaamista ja riittävää kokemusta, Coxa on valtakunnallisesti johtava sairaala.

Vuoden 2017 tutkimusten tulokset ovat nähtävillä osoitteessa www.coxa.fi/tulokset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Moilanen
Johtava ylilääkäri, Tekonivelsairaala Coxa
03 3117 8026
teemu.moilanen@coxa.fi


Roope Tähkä
Markkinointipäällikkö, Tekonivelsairaala Coxa
040 7538549
roope.tahka@coxa.fi

Kuvat

Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen kannattaa terveydenhuollon eri toimijoiden vertailukelpoisten vaikuttavuustulosten laajaa  julkistamista.
Tekonivelsairaala Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen kannattaa terveydenhuollon eri toimijoiden vertailukelpoisten vaikuttavuustulosten laajaa julkistamista.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tekonivelsairaala Coxa
Niveltie 4
33520 TAMPERE

03 311 715https://www.coxa.fi

Tekonivelsairaala Coxa Oy on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala. Vuonna 2017 Coxassa tehtiin vuonna 4048 leikkausta ja toimi yli 220 alan huippuosaajaa.

Coxan tärkeimmät tavoitteet ovat parhaan mahdollisen hoidon tarjoaminen potilaille ja heidän palauttamisensa yhä nopeammin takaisin toimintakykyiseen arkeen. Coxan potilasturvallisuus on kansainvälisesti tarkasteltuna alansa huippuluokkaa.

Tekonivelten uusintaleikkauksissa, joissa vaaditaan kirurgeilta erityisosaamista ja riittävää kokemusta, Coxa on valtakunnallisesti johtava sairaala. Coxan erikoisosaamisaluetta on myös tuumori- ja infektiopotilaiden hoito.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekonivelsairaala Coxa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme