KATSAUS 2018 -näyttely tuo estradille kotimaisen nykyarkkitehtuurin parhaimmiston
Näyttelyyn esiteltäväksi valitut kuusitoista arkkitehtuurin huippukohdetta edustavat ajanmukaista suunnittelua, tasokkaita korjausrakennushankkeita sekä kestävää, vastuullista kehitystä arkkitehtuurin eri osa-alueilta. Kohteiden joukossa on niin pienrakennuksia kuin mittavia asuntotuotannon ja julkisten rakennusten hankkeitakin.
”Näyttely tarjoaa yleisölle tutustumisväylän kotimaan korkeatasoisimpiin nykyarkkitehtuurin kohteisiin ja korjaushankkeisiin sekä mahdollistaa myös uudet keskustelunavaukset rakennustaiteen viimeisimmistä suuntauksista”, summaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.
Näyttelyssä esiteltävät kohteet ovat:
- As. Oy Arabiankatu 8, Helsinki (Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy)
- As. Oy Helsingin Hiirenporras ja As. Oy Kissankita, Aleksis Kiven katu 19, Helsinki(Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy)
- As. Oy Kampin Helmi, Pohjoinen rautatiekatu 30, Helsinki (Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy)
- Heka Koirasaarentie 36, Helsinki (Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy)
- Savusauna, Asikkala (Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy)
- Lonnan sauna, Helsinki (OOPEAA Office for Peripheral Architecture)
- Tarton Paavalinkirkko, Viro, peruskorjaus (Kari Järvinen ja Merja Nieminen, arkkitehdit SAFA)
- Töölön kirkko, Helsinki, peruskorjaus (Arkkitehtuuritoimisto Käpy ja Simo Paavilainen Oy)
- Suvelan kappeli, Espoo (OOPEAA Office for Peripheral Architecture)
- Helsingin kaupunginteatteri, peruskorjaus (LPR-arkkitehdit Oy)
- Kansalliskirjasto, Helsinki, peruskorjaus (LPR-arkkitehdit Oy)
- Aalto-yliopiston päärakennus Dipoli, Espoo, peruskorjaus (Arkkitehtitoimisto ALA Oy)
- Center for Systems Biology Dresden, Saksa (Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy)
- Helsingin yliopiston Tiedekulma (JKMM Arkkitehdit)
- Kehärata, Lentoasema, Helsinki-Vantaa (PES-Arkkitehdit Oy)
- Länsiterminaali 2, Helsinki (PES-Arkkitehdit Oy)
Esiteltävät kohteet on valinnut arkkitehtuurin ammattilaisista koostuva tuomaristo, puheenjohtajanaan portugalilainen arkkitehti Gonçalo Byrne, joka on aikaisemmin toiminut muun muassa Mies van der Rohe -palkinnon tuomarina. Tuomariston muut jäsenet ovat arkkitehti Maire Mattinen sekä arkkitehti ja toimittaja Anni Vartola.
Poimintoja kotimaisen arkkitehtuurin parhaimmistosta on esitelty näyttelyssä ja sen yhteydessä julkaistavassa kirjassa kahden vuoden välein vuodesta 2002 lähtien. SUOMEN ARKKITEHTUURIA. KATSAUS 2018 -näyttelyjulkaisuon myynnissä Alvar Aalto -museon museokaupassa näyttelyn ajan.
Katsaus 2018 tekee suomalaista arkkitehtuuria tunnetuksi myös kansainväliselle yleisölle. Arkkitehtuurimuseossa kesällä 2018 ensimmäistä kertaa nähty näyttely tulee kiertämään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Näyttelyn suunnittelusta vastaavat Hanna Anonen ja Klaus Aalto. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon, Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n ja Alvar Aalto -säätiön kesken.
Katsaus 2018 -juryn jäsenistö:
Gonçalo Byrne valmistui Lissabonin taideakatemiasta (School of Fine Arts of Lisbon) ja hänellä on kunniatohtorin arvo Lissabonin teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin laitokselta (Faculty of Architecture of the Technical University of Lisbon). Hän on opettanut useissa kansainvälisissä yliopistoissa, muun muassa Lausannessa, Venetsiassa, Mendrisiossa, Leuvenissa, Harvardissa, Pamplonassa ja Milanossa. Byrne johtaa Lissabonissa toimivaa Gonçalo Byrne Arquitectos -toimistoa ja on palkittu muun muassa A.I.C.A. / S.E.C -palkinnolla ja Ranskan arkkitehtuurin akatemian kultamitalilla (French Academy of Architecture).
Maire Mattinen on rakennussuojelun ja kulttuuriperintöhankkeiden kokenut ammattilainen, joka toimii tällä hetkellä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät ry DAMYn puheenjohtajana. Hän on tehnyt yli 30 vuoden uran Museovirastossa eri tehtävissä mm. Rakennushistorian osaston osastonjohtajana ja restaurointiyksikön yli-intendenttinä, ja hän jäi vastikään eläkkeelle Suomenlinnan hoitokunnan johtajan virasta.
Anni Vartola on vapaa toimittaja ja arkkitehtuurikriitikko ja hän opettaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa erikoistumisalueenaan suomalainen 1960-luvun jälkeinen arkkitehtuuri ja postmodernin arkkitehtuurin teoria.
SUOMEN ARKKITEHTUURIA. KATSAUS 2018
Alvar Aalto -museon Galleriassa 15.11.2018−20.1.2019
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
www.alvaraalto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi
Vt. tiedottaja Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
Kuvat




Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme