SDP:n Eloranta: Kliininen lääketutkimus huolestuttavasti vähenemässä Suomessa

Suomella on vahvat perinteet kliinisten lääketutkimusten kohdemaana. Viimeisten selvitysten mukaan lääketutkimusten toteuttaminen Suomessa tuo maallemme 200 miljoonan euron vuotuisen taloudelliset investoinnit. Lääketutkimusten avulla on myös säästetty 50-70 miljoonaa euroa vuosittain potilaiden saadessa lääketutkimuksissa maksutta uusia, kehitteillä olevia lääkkeitä. Sen lisäksi, että lääketutkimukset tuovat puhdasta taloudellista hyötyä, ne ovat myös hyvin tärkeä osa potilashoitoa.
Suomeen tuodut kliiniset lääketutkimukset ovat kuitenkin viime vuosien kuluessa selvästi vähentyneet sekä euroilla että tutkimusten määrällä mitattuna. Syynä tilanteeseen on kiristyvä kansainvälinen kilpailu lääketutkimuksista. Olemme esimerkiksi jääneet hyvin selvästi jälkeen Ruotsista ja Tanskasta, joiden kanssa aiemmin tasapäisesti kilpailimme. Nyt myös Norja on valtion uusien toimenpiteiden avulla kirimässä Suomen edelle. Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.
Suomen keskeisiä ongelmia ovat nopeus ja resurssit: emme tällä hetkellä kykene riittävän nopeasti reagoimaan ja hakemaan kulloisellekin lääketutkimukselle lääkäritutkijoita, joilla olisi aikaa ja osaamista tehdä tätä työtä. Hoitoyksiköissä ei myöskään ole henkilöresursseja tehdä lääketutkimusta, kun lääketutkimusta osaavat lääkärit ovat usein niin tiiviisti kiinni potilastyössä, ettei voimia ja aikaa ylimääräiseen lääketutkimukseen ole.
- Yksi tehokas käytännön ratkaisu ongelmiin olisi perustaa Suomeen yliopistosairaaloiden varaan rakentuva Kansallinen lääketutkimuksen koordinaatioverkosto. Tiiviisti yhteen toimiva ja kohtuullisesti resursoitu yliopistosairaaloiden verkosto parantaisi huomattavasti kykyämme käynnistää nopeasti lääketutkimuksia ja edistäisi osaamisen siirtoa yliopistosairaaloiden välillä. Se kehittäisi myös kykyämme ottaa käyttöön tulevaisuuden yksilöllistetyn lääketieteen uusia, haasteellisempia tapoja tehdä lääketutkimusta, Eloranta linjaa.
Uuden verkoston perustaminen vaatisi arviolta kahden miljoonan euron vuosittaisen määrärahan, joka käytettäisiin pääosin viiden uuden osaajan palkkaamiseen kuhunkin yliopistosairaalaan. Realistinen arvio on, että tämän avulla lääketutkimusten määrä voisi kaksinkertaistua viiden vuoden aikana Suomessa. Tämä vastaisi 200 miljoonan euron tulovirtaa. Sillä olisi myös merkittävä vaikutus lääkehoidon asiantuntijuuden kehittymiseen ja yksiköihin saatujen ilmaisten tutkimuslääkkeiden määrään.
- Valtion määräraha olisi myös konkreettinen toimenpide terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian toteuttamisessa. Sen puitteissa toteutettaviksi päätetyt osaamiskeskittymät parantavat Suomen terveysalan ekosysteemiä, mutta kohdistuvat muihin kehittämisalueisiin, eivätkä siten käännä lääketutkimusten alenevaa trendiä, Eloranta painottaa.
Elorannan jättämä kirjallinen kysymys liitteenä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva-Johanna Eloranta
Puh:050 523 2309Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Jani Kokko: Israelin toimet Gazassa rikkovat kansainvälistä oikeutta – EU:n assosiaatiosopimus jäihin ja pakotteet voimaan22.5.2025 18:35:00 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Jani Kokko tuomitsee jyrkästi Israelin viimeaikaiset toimet Gazassa, joita voidaan pitää silmittöminä ja suhteettomina hyökkäyksinä siviiliväestöä vastaan. Kansainvälisen oikeuden rikkomukset eivät voi jäädä ilman seuraamuksia.
SDP:n Suhonen: Kokoomuksen veropolitiikan jälkiä siivotaan vielä pitkään22.5.2025 18:18:36 EEST | Tiedote
Tavallinen työssäkäyvä suomalainen voi odottaa lähinnä murusia kokoomuksen johdolla velaksi tehdyistä veronalennuksista, muistuttaa SDP:n Timo Suhonen.
Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen tulee tunnustaa Palestiinan valtio viipymättä22.5.2025 17:07:00 EEST | Tiedote
Suomen on aika tunnustaa Palestiinan valtio. Gazan humanitaarinen kriisi ja jatkuvat väkivaltaisuudet osoittavat, että kansainvälisen yhteisön on toimittava nopeasti. SDP:n jäsenet ulkoasiainvaliokunnassa korostavat, että tunnustaminen edistäisi kestävää ratkaisua ja tukisi kahden valtion mallin toteutumista.
SDP:n Joona Räsänen: Ovatko ministerit koskaan paisuttaneet omaa tilipussiaan näin paljon?22.5.2025 11:22:40 EEST | Tiedote
-Hallituksen veropäätöksillä ministerien tilipussi lihoo tällä kaudella merkittävästi ja tavalliset suomalaiset saavat tyytyä huomattavasti vähempään. Hallitus velkaantuu ennätystahtia ja samalla esimerkiksi pääministerin tilipussi lihoo hallituksen omilla veropäätöksillä yli 450 euroa kuukaudessa, ihmettelee kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Joona Räsänen (sd).
Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Ruoan tuotannon kannattavuuskriisi odottaa edelleen ratkaisua21.5.2025 10:49:56 EEST | Tiedote
– Hallituksen olisi syytä järkeistää tukipolitiikkaa, jotta emme maksaisi vuosittain kymmeniä miljoonia euroja ruokaa tuottamattomia tiloille, kun samaan aikaan ruoan alkutuottajat painivat kannattavuuskriisin kanssa. Ruokaviennin tuomaa kysynnän lisäystä taas heikentävät hallituksen tekemät leikkaukset esimerkiksi Ruokavirastoon, arvioivat maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-jäsenet Piritta Rantanen, Helena Marttila ja Timo Suhonen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme