STUKin radonkorjauskoulutus Kouvolassa 5.2.2019
Koulutus tarjoaa osallistujille perustiedot rakennusten radonkorjauksista.
Koulutuksen aika: tiistaina 5.2.2019 klo 9–16
Koulutuspaikka: Kouvola-talo, Honka-Sali, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola
Radioaktiivista radonkaasua esiintyy rakennusten sisäilmassa, ja se on Suomessa merkittävä keuhkosyövän aiheuttaja. Sisäilman korkeaa radonpitoisuutta saadaan pienennettyä tehokkailla korjausmenetelmillä. Koulutuksessa käydään läpi radontilanne suomalaisissa asunnoissa, radonin mittaaminen sekä radoniin liittyviä määräyksiä, eri radonkorjausmenetelmiä sekä radontorjuntaa uudisrakentamisessa.
Koulutus on osallistujille ilmainen. Koulutukseen materiaalina on Asuntojen radonkorjaaminen -opas, jonka saa halutessaan ilmaiseksi itselleen. Opas löytyy myös STUKin nettisivuilta sähköisessä muodossa.
Lisätietoja koulutuksesta sekä ilmoittautumislomake. Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 22.1.2019.
Radonkorjausmenetelmät tehokkaita
Sisäilman radon on yleinen ongelma Suomessa. Radonkaasu on hajutonta eikä sitä pysty toteamaan muuten kuin mittaamalla. Sisäilman korkeaa radonpitoisuutta voidaan pienentää tehokkaasti radonkorjauksella. STUKin selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia. Jos radonputkistoa ei ole asennettu, radonimuri ja radonkaivo ovat seuraavaksi tehokkaimpia radonkorjausmenetelmiä. Myös rakennuksen ilmanvaihdon tulee toimia riittävän hyvin ja sitä tulee käyttää oikein. Tiivistämisellä saavutetut radonpitoisuuden alenemat ovat sen sijaan yleensä jääneet pieniksi ja sitä kannattaa käyttää vain tarkoin harkituissa tilanteissa. Radonkorjauksen onnistuminen ja sen pysyvyys kannattaa varmistaa radonpurkkimittauksilla heti korjauksen jälkeen ja myöhemminkin aika ajoin.
STUKin selvitys radonkorjausmenetelmien tehokkuudesta
Lisätietoja:
Olli Holmgren, olli.holmgren@stuk.fi tai puh. (09) 759 88 555
Lisätietoja koulutuksen järjestelyistä ja ilmoittautumisesta:
Jaana Joenvuori, jaana.joenvuori@stuk.fi tai puh. (09) 579 88 552
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radioaktiva ämnen fortsätter att minska4.7.2025 09:57:23 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av miljön i Finland berättar vilka radioaktiva ämnen som inte ursprungligen hörde till naturen som hittades år 2024, var de påträffades och i vilka mängder de förekommer i miljön.
Radioaktiivisten aineiden määrä yhä laskussa4.7.2025 09:57:23 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen julkaisema Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa -vuosiraportti kertoo, mitä luontoon alun perin kuulumattomia radioaktiivisia aineita vuonna 2024 löytyi, mistä niitä löytyi ja kuinka paljon niitä ympäristössä on.
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme