
Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä
Yhteensä 49 ihmistä, mukaan lukien kaksi kuusivuotiasta lasta ja vauva, pelastettiin Välimerestä joulukuun aikana Sea-Watch ja Sea-Eye -aluksiin. Pelastuneet jätettiin peräti 19 päivän ajaksi merelle seilaamaan, kun alukset eivät saaneet lupaa rantautua mihinkään satamaan ennen tammikuun 9. päivää. Tämä tapaus ei ole ensimmäinen, eikä mahdollisesti jää myöskään viimeiseksi.
Niin ikään varhain tammikuussa espanjalaiset viranomaiset estivät Proactiva Open Arms -pelastusveneen toiminnan.
Euroopassa on muodostunut tilanne, jossa turvapaikanhakijat ja siirtolaiset jäävät yhä useammin tuuliajolle Välimerelle. Taustalla vaikuttaa muun muassa Euroopan rajavalvonnan ulkoistaminen Libyaan ja epäonnistuminen siinä, miten vastuu turvapaikanhakijoista jaetaan tasaisesti ympäri Eurooppaa. Cut adrift in the Mediterranean on Amnestyn tuore analyysi, joka pureutuu muun muassa edellä mainittuihin teemoihin.
“Pelastusalusten toiminnan estäminen ja naisten, lasten ja miesten hylkääminen merelle viikoiksi samalla, kun poliitikot kilpailevat siitä, kuka on onnistuu olemaan tunteettomin kieltäessään heiltä maihinnousun tai minkään avun vastaanottamisen, oli häpeällinen näytelmä, jonka ei pidä koskaan enään tapahtua”, summaa Amnestyn tutkija Matteo de Bellis.
“Päättäjien on kiireesti ryhdyttävä toimiin rikkinäisen systeemin korjaamiseksi, joka nyt hylkää turvaa hakevat merelle tai riutumaan niihin EU-maihin, joiden turvapaikkaprosessit ovat tehottomia tai liian suuriksi paisuneita.”
Euroopasta puuttuvat systeemit, jotka jakaisivat vastuuta turvapaikanhakijoista. Seuraukset näkyvät erityisesti Välimeren maissa, jotka ovat vastuussa turvapaikkahakemusten käsittelystä, hakijoiden vastaanottamisesta sekä kansainvälistä suojelua saavien kotouttamisesta yhteiskuntaan ja niiden ihmisten palauttamisesta, joille suojelua ei myönnetä.
Hallitukset ovat nyt keskittyneet ensisijaisesti pitämään turvaa hakevat ihmiset pois Euroopasta. Välimeren ylittämistä on vaikeutettu lisäämällä Libyan rannikkovartioston valmiuksia kiinniottaa turvapaikanhakijoita ja vaikeuttamalla kansalaisjärjestöjen etsintä- ja pelastustoimia. Jotkut EU-maat ovat jopa vaikeuttaneet järjestöjen toimintaa perusteettomilla rikostutkinnoilla ja byrokraattisilla esteillä.
Hyvän esimerkin antavat espanjalaiset viranomaiset, jotka ovat estäneet Proactiva Open Arms -venettä pelastamasta ihmisiä merestä. Samanaikaisesti Espanjan viranomaiset tiedostavat järjestelmän epäonnistuneen ja ovat korostaneet, että Välimeren valtiot ovat toimineet kansainvälisen merioikeuden ja standardien vastaisesti – mutta hinta epäonnistumisesta jää turvapaikanhakijoiden maksettavaksi.
“Eurooppalaiset johtajat eivät voi enää kääntää selkäänsä merelle jääneille ihmisille ja vääristää maahanmuuttoa koskevaa keskustelua omaksi poliittiseksi hyödykseen. Heidän on pikaisesti sovittava kansainvälisen oikeuden mukaisesta nopeasta ja ennakoivasta maihinnousukäytännöistä ja oikeudenmukaisesta järjestelmästä, jolla jaetaan vastuu turvapaikanhakijatilanteesta EU-maiden välille”, kommentoi Matteo de Bellis.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.