Oulun yliopisto

Ennätysluja ekobetoni kehitetty Oulun yliopistossa

Jaa
Oulun yliopistossa on kehitetty maailman lujin sementtiä sisältämätön ekokuivabetoni, ns. geopolymeeribetoni, joka valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä. Geopolymeeribetoniin liittyvät hiilidioksidipäästöt ovat jopa 80 prosenttia pienemmät kuin tavallisen betonin.

Kehitetyn ekobetonin puristuslujuus on ennätykselliset 107 megapascalia (MPa) 28 vuorokauden lujittumisen jälkeen, kun tavallisen korkealujuusbetonin määritellään kestävän vähintään 55 MPa.

Ennätyskuivabetonin raaka-aineet ovat masuunikuona, joka on raudan valmistuksessa syntyvä sivutuote, sekä kiinteä natriumsilikaatti (nk. vesilasi). Itse valmistusprosessi on yksinkertainen ja onnistuu huoneenlämpötilassa. Uuden kuivabetonin käyttökohteita voivat olla erityisen korkeaa lujuutta vaativat sovellukset, mutta sen soveltuvuutta on kokeiltu myös lattiamateriaaliksi, seinälaatoiksi ja erilaisiin sisustusesineisiin.

Tutkimus tehtiin osana GEOBIZ-hanketta, jonka projektipäällikkönä ja vastuullisena tutkijana toimii tutkijatohtori Tero Luukkonen. Hankkeen tavoitteena on kaupallistaa metalliteollisuuden sivuvirtoihin pohjautuva ekosementti. Hanketta rahoittaa Business Finland, ja siinä on mukana Oulun yliopiston lisäksi kuusi suomalaisyritystä.

Oulun yliopistoon aiheen ympärille on kasvanut pohjoismaiden suurin osaamiskeskittymä. Tällä hetkellä sen parissa professori Mirja Illikaisen johtamassa Kuitu- ja Partikkelitekniikan tutkimusryhmässä työskentelee 19 tutkijaa.

Löydös julkaistiin arvostetussa tieteellisessä Journal of Cleaner Production -lehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Mirja Illikainen, puh. +358 40 5885 904, sähköposti: mirja.illikainen@oulu.fi
Tutkijatohtori Tero Luukkonen, puh. +358 50 5298 276, sähköposti: tero.luukkonen@oulu.fi,
Yliopistotutkija Päivö Kinnunen, puh. +358 50 5646 642, sähköposti: paivo.kinnunen@oulu.fi,
Kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusryhmä, Oulun yliopisto
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. +358 40 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Äidin synnytyksessä saamalla antibiootilla yhteys lapsen autoimmuunisairauksiin22.2.2024 05:51:00 EET | Tiedote

Lapset, joiden äidit ovat saaneet synnytyksen yhteydessä antibioottihoitoa, sairastuvat muita lapsia todennäköisemmin autoimmuunisairauksiin. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston tuoreesta rekisteripohjaisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes 46 000 lasta. Tavallisimpia lasten autoimmuunisairauksia ovat tyypin 1 diabetes, keliakia ja lastenreuma. Tutkimuksen mukaan äidin antibioottihoito ei ollut yhteydessä lapsen allergisiin sairauksiin tai astmaan.

Revontulten vaikutukset näkyvät Suomen talvilämpötiloissa ja sähkönkulutuksessa – polaaripyörre hajoaa taas15.2.2024 05:04:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston avaruusilmaston tutkimusryhmä on jo pidempään tutkinut avaruudesta ilmakehään tulevan energeettisen hiukkassateen, tuttavallisemmin revontulien, vaikutusta talven säävaihteluihin. Revontuliin liittyy paitsi kaunis valoilmiö, myös kemiallisia muutoksia, jotka johtavat talvella otsonikatoon korkealla napa-alueen stratosfäärissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye