Vaasan Sähkö Oy

Sähkön siirtohinta nousee Vaasan seudulla ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen

Jaa
Vaasan Sähköverkko nostaa huhtikuun alusta sähkön siirtohintaa. Samalla muuttuu suurempien siirtotuotteiden hinnoittelutapa. Korotuksen jälkeenkin alueen siirtohinnat ovat alle maan keskitason.
Alskatin voimalinjan pylväiden nostoa tehtiin kesällä 2017. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Alskatin voimalinjan pylväiden nostoa tehtiin kesällä 2017. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy

Muutos merkitsee kerrostaloasukkaalle, jonka sähkönkulutus on 2 000 kWh vuodessa, keskimäärin 1,50 euron korotusta kuukausitasolla. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle, jonka sähkönkulutus on 18 000 kWh vuodessa, muutos merkitsee keskimäärin 6 euron korotusta kuukausitasolla.

Edellinen korotus siirtohinnoitteluun tehtiin viisi vuotta sitten, keväällä 2014. Hinnankorotuksen taustalla ovat sähkömarkkinalain edellyttämät investoinnit toimitusvarmuuteen. Laki edellyttää, että verkkoa kehitetään sähkökatkojen vähentämiseksi ja lyhentämiseksi.

Investointitarve suuri koko maassa

Viime vuoden aikana siirtohintojaan nosti noin puolet, yhteensä 35 sähköverkkoyhtiötä.

- Laki edellyttää, että vuoteen 2028 mennessä sähkökatkot ovat asemakaava-alueella enintään kuuden tunnin ja muualla enintään 36 tunnin mittaisia, kertoo Vaasan Sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

Tavoitteeseen pääseminen ei onnistu ilman hinnankorotusta.

Yksi tapa vähentää myrskytuulten ja ukkosten vaikutuksia sähköverkkoon on muuttaa ilmajohtoja maakaapeleiksi. Kaapelointeja tehdäänkin Vaasan Sähköverkon alueella ripeään tahtiin. Näillä töillä on ollut selkeä vaikutuksensa sähkön toimitusvarmuuteen, sillä keskeytysajat ovat viiden vuoden aikana verkkoalueella jopa puolittuneet.

- Nämä investoinnit tuovat myös suoraa hyötyä sekä asukkaille että yrityksille Vaasan seudun alueella sähkönsiirtoinfran parantuessa. Lisäksi rakennushankkeilla on työllistävä vaikutus, toteaa Rintamäki.

Sähkön siirtoliiketoiminta on tiukasti säänneltyä. Hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Alskatin voimalinjan pylväiden nostoa tehtiin kesällä 2017. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Alskatin voimalinjan pylväiden nostoa tehtiin kesällä 2017. Kuva: Vaasan Sähköverkko Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö sekä verkkourakointi. Konserniin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: Vaasan Sähköverkko Oy sekä Oy RAVERA Ab. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2017 oli noin 130 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye