Vasa Elektriska Ab

Priset på elöverföring stiger i Vasaregionen för första gången på fem år

Dela
Vasa Elnät höjer priset på elöverföring från början av april. Samtidigt ändras sättet för hur större elöverföringsprodukter prissätts. Trots höjningen är regionens priser lägre än i medeltal i Finland.
Sommaren 2017 restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät
Sommaren 2017 restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät

I en höghuslägenhet med en förbrukning om 2 000 kWh per år betyder det en höjning på cirka 1,5 € i månaden. För den som bor i ett eluppvärmt egnahemshus med en årsförbrukning om 18 000 kWh är prishöjningen per månad 6 €.

Föregående höjning av elöverföringspriserna gjordes för fem år sedan, våren 2014. Prisändringen görs nu på grund av elmarknadslagens krav på investeringar i leveranssäkerhet. Lagen fordrar att elnätet utvecklas för att göra elavbrotten färre och kortare.

Investeringsbehovet stort i hela Finland

I fjol lyfte cirka hälften av elnätsbolagen, sammanlagt 35 stycken, priset på elöverföring.

- Lagen förutsätter att avbrotten från och med år 2028 är mindre än sex timmar på detaljplaneområde och 36 timmar på annat håll, berättar Vasa Elnäts verkställande direktör Juha Rintamäki.

Det målet nås inte utan höjda avgifter.

Ett sätt att minska på effekter av stormvindar och åska är att gräva ner elkablar i marken. Det är något som framskrider snabbt inom Vasa Elnäts område och som har haft stor effekt på distributionssäkerheten: under fem år har avbrottens längd t.o.m. halverats.

- Den här typen av investeringar gynnar också direkt både invånare och företag i Vasaregionen i och med bättre elnätsinfrastruktur. Sedan har ju också byggprojekten en sysselsättande effekt, konstaterar Rintamäki.

Elöverföring är en starkt reglerad bransch. Prisernas skälighet övervakas av Energimyndigheten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sommaren 2017 restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät
Sommaren 2017 restes kraftledningsstolparna för ledningen mellan Gerby och Alskat. Bild: Vasa Elnät
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring, fjärrvärme och elnätsentreprenörskap. Till koncernen hör två dotterbolag: Vasa Elnät Ab och Oy RAVERA Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 150 personer och omsättningen år 2017 utgjorde ca 130 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye