
Kutsu: Toteutuuko oikeus Suomessa? Seksuaalirikoslainsäädännön tulevaisuus

Aika: Ke 6.3. klo 9.00-12.30
Paikka: Teatteri Forum, Yrjönkatu 31, Helsinki
Tutkimuksen tuloksia esitellään seminaarissa, jossa paikalla ovat muun muassa Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo, presidentti Tarja Halonen, oikeusministeri Antti Häkkänen sekä eduskuntapuolueiden edustajia. Tilaisuudessa kuullaan myös seksuaalirikoksista selviytyneitä.
Tutkimuksessa ääneen pääsevät selviytyjät, poliisit, syyttäjät, tuomarit ja terveydenhuollon ammattilaiset. Tarkastelun alla on seksuaalirikoksen uhrin oikeuksien toteutuminen rikosprosessin eri vaiheissa. Lisäksi esitämme suosituksia seksuaalisen autonomian suojan vahvistamiseksi.
Suomi on valinnan kynnyksellä. Muutaman vuoden aikana muun muassa Saksa, Islanti, Ruotsi ja Espanja ovat määritelleet raiskauksen tavalla tai toisella ilman uhrin suostumusta tapahtuvaksi teoksi. Mihin suuntaan seksuaalirikoslainsäädäntö on muotoutumassa Suomessa, Euroopassa ja maailmalla?
Tutkimuksen on tehnyt tutkija Otava Piha. Häntä on mahdollista haastatella ennen seminaarin alkua klo 8.45-9.30.
Haastatteluaikoja on mahdollista myös sopia tiedottaja Vilma Vuorion kautta.
Tilaisuuden aikataulu:
9.30 Avaussanat, Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo
9.40 Avaussanat, presidentti Tarja Halonen
9.50 Selviytyjän puheenvuoro
9.55 Amnesty Internationalin tutkimuksen esittely, tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto)
10.15 Asiantuntijakeskustelu: Kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet raiskauksen uhrin oikeuksien turvaajina, lainsäädäntöneuvos Marjatta Hiekka (ulkoministeriö), asiantuntija Johanna Nelles (Euroopan neuvosto), tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto) (kieli: englanti)
10.35 Asiantuntijakeskustelu: Seksi ilman suostumusta on raiskaus, asianajaja Kirsty Brimelow (Doughty Street Chambers, Lontoo), rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki (Lapin yliopisto), lainsäädäntöjohtaja Ville Hinkkanen (oikeusministeriö) (kieli: englanti)
10.55 Selviytyjän puheenvuoro
11.00 Puheenvuoro, oikeusministeri Antti Häkkänen
11.10 Asiantuntijakeskustelu: Raiskausmyytit ja sukupuolistereotypiat – onko niillä sijaa oikeuskäytännössä? Asiantuntija Johanna Nelles (Euroopan neuvosto), asianajaja Kirsty Brimelow (Doughty Street Chambers, Lontoo), rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki (Lapin yliopisto) (kieli: englanti)
11.30 Asiantuntijakeskustelu: Raiskausoikeudenkäynti uhrin näkökulmasta, kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää (Itä-Suomen syyttäjänvirasto), käräjätuomari Riikka Rask (Helsingin käräjäoikeus), tutkija Otava Piha (Amnesty International Suomen osasto)
11.50 Selviytyjän puheenvuoro
11.55 Eduskuntapuolueiden edustajien puheenvuorot
12.30 Tilaisuus päättyy
Lämpimästi tervetuloa kuulemaan tutkimuksemme tuloksista!
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.