Anneli Pauli Ilmakehätieteiden keskus INARin työelämäprofessoriksi

Ilmakehätieteiden keskus INAR on Helsingin yliopiston alainen monitieteinen tutkimuskeskus. Se tekee ilmakehä- ja ympäristötutkimusta molekyylitasolta aina laajoihin globaaleihin ongelmiin asti.
Anneli Pauli on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Tutkimuksissaan hän on keskittynyt muun muassa metsäteollisuuden jätevesien biologiseen puhdistamiseen sekä Itämeren hiilen ja hapen kiertoon. Ilmakehätutkimukseen hän on paneutunut työurallaan tiede-, innovaatio- ja yliopistopolitiikan johtotehtävissä.
Viime keväänä Pauli jäi eläkkeelle Euroopan komissiosta. Hän työskenteli siellä muun muassa tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston varapääjohtajana. Hän on ollut myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtorina, Suomen Akatemiassa ylijohtajana ja pääsihteerinä sekä Tiedekeskus Heurekan johtajana. Hän on myös Aalto-yliopiston kunniatohtori ja dosentti.
Paulin työelämäprofessuurin alana on globaalit suuret haasteet.
– Pauli nimitettiin tehtävään, koska hän on erittäin pätevä ja pystyvä sekä kansainvälisesti näkyvä. Hän tuo mukanaan INARiin laajan kokemuksensa ja täydentää keskuksen verkostoa kansainvälisessä tieteessä ja tiedepolitiikassa. Toivomme Paulin auttavan INARia suurten hankkeidemme kuten SMEAR-tutkimusasemaverkoston laajentamisessa, INARin johtaja, akateemikko Markku Kulmala sanoo.
Työelämäprofessorina Pauli aikoo edistää INARin yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten säätiöiden ja muiden rahoittajien kanssa sekä lujittaa keskuksen yhteyksiä ulkomaalaisiin kumppaneihin etenkin Kiinaan ja Venäjään.
– Kiinassa syntyy suuri osa maailman päästöistä. Emme suinkaan täällä lännessä ole syyttömiä, sillä me olemme ulkoistaneet kulutuksemme päästöt Aasian maille kuten Kiinalle, Intialle ja Bangladeshille. Aasiasta on nyt liian vähän dataa ilmakehän ja ympäristön muutoksista. Tutkittu tieto auttaa kohdentamaan oikein toimia, joilla hillitään ilmastonmuutosta, Pauli perustelee.
Työelämäprofessuuri on osa-aikainen ja se kestää neljä vuotta.
Lisätiedot:
Akateemikko, professori Markku Kulmala, puh. 040 596 2311, markku.kulmala@helsinki.fi
Työelämäprofessori Anneli Pauli, puh. 040 901 5330, anneli.pauli@helsinki.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme