Helsingin yliopisto

Helsingin kantakaupungin ilmeessä erottuvat eri aikojen suunnitteluihanteet

Jaa
Kaupunkitutkimuksen väitöskirjassaan Miika Norppa tutki Helsingin kantakaupungin kehittymistä kaupungin synnystä nykypäivään ja tarkastelee historiallisia kaupunkirooleja, kaupunkisuunnittelua ja arkkitehtuuria.

Helsingissä erottuu vanhan eurooppalaisen kaupungin ihanteen mukainen ydin, kau­pun­gin keskusta, jota ympäröi tiivisti rakennettu sisäkaupunkialue. Ydinkeskustat ovat historial­lisesti olleet keskeisiä sijaintipaikkoja mm. kaupalle, hotelleille, ravintoloille, pankki­toi­min­nal­le, kult­tuuri- ja viihdetarjonnalle, hallinnolle sekä oppilaitoksille.

-Kaavoitukseen ja arkkitehtuuriin vaikut­teita on saatu ennen kaikkea Hel­sin­gin lähikontekstista, eli Itä­meren alueelta ja eurooppalaisista kau­pungeista, mutta etenkin 1900-luvun jälkipuoliskolla myös Yhdys­val­loista, sanoo Miika Norppa.

Viime vuosikymmeninä Helsingin kaupunkisuunnittelussa on pitkän esikaupunkirakentamista pai­not­taneen ajan­­jakson jälkeen painopiste siirtynyt kohti aiempaa tiiviimpää kaupunkira­ken­tamista.

Uusin vuonna 2016 hyväksytty Helsingin yleiskaava korostaa kantakaupungin tiivistämistä, laajentamista sekä ver­kos­tomaista ja monikeskuksista kaupunkirakennetta, ja on saanut urbaania kau­punkia tavoittelevien ratkaisujensa vuoksi lempinimen Kaupunkikaava.

Kaupungin vaihtuvat roolit

Tutkimuksessa eritellään kaupungin rooleja, joilla tarkoi­tetaan kaupungin olemassaolon kannalta olennaisia elinkeinoja, joiden kautta määrittyy kaupungin rooli kaupunkien välisissä hierarkioissa ja verkostoissa eri aluetasoilla. Kaupunkiroolit ovat merkittäviltä osin mää­rittäneet sitä mitä Helsingin kanta­kau­pun­kiin on milloinkin rakennettu.

Helsingillä on ollut lukuisista historiallisista kaupun­ki­roo­leja ja Norppa kuvaa niitä näin.

Helsingistä tehtiin linnoitus­kau­punki vuonna 1748, yliopistokaupunki vuonna 1828, rautatien myötä 1860-luvulla logistiikka­kau­punki, 1860–70-luvuilla Helsinki vahvistui teollisuuskaupunkina, 1970-luvulla palvelukau­pun­ki­na ja 1990-luvulla ICT-kaupunkina.

FM Miika Norppa väittelee 29.3.2019 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Helsingin kantakaupungin kehittyminen 1550-2018 - historialliset kaupunkiroolit, kaupunkisuunnittelu ja arkkitehtuuri". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, Sali PIII, Yliopistonkatu 3.

Vastaväittäjänä on VTT, tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila, Turun yliopisto, ja kustoksena on professori Mari Vaattovaara.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Department of Geosciences and Geography A. Väitöskirjaa myy Ylimääräisiä kappaleita voi tiedustella tekijältä.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/299966

Tervetuloa!

Lisätietoja:

FM Miika Norppa, miika.norppa@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye