Suomalaisten Kemistien Seura

Nobelistit hurmasivat Kemian Päivillä

Jaa
Iäkkäät nobelistit saapuivat juhlistamaan 100-vuotiasta Suomalaisten Kemistien Seuraa. 27 maaliskuuta Helsingin Messukeskuksessa ChemBio Finland -tapahtumassa koettiin monta huippuhetkeä, sillä kolme kemian nobelistia olivat kaikki karismaattisia esiintyessään kukin omalla tyylillään.

Kemian päivät ovat ammattilaistapahtuma. Sellaiset vetävät nimensä mukaisesti lähestulkoon vain alan ihmisiä. 27. maaliskuuta oli kuitenkin poikkeus, sillä maailman kuulut kemian nobelistit vetivät kansaa paikalle enemmän kuin penkkirivit sallivat.

Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelun päivällä veti Aalto yliopiston professori Ari Koskinen. Keskustelut käytiin sellaisella tasolla, että tavallisen ihmisen oli mahdollista ymmärtää sisältö.
- Mahtavia puheenvuoroja, ei menty liiaksi yksityiskohtiin, todella yleisellä tasolla liikuttiin. Kaikesta näki, millainen valtava tietämys heillä on taustalla, sanoo Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtaja PhD Pekka Joensuu.

Sympaattinen israelilainen Ada E. Yonath lohdutti yleisöään sanomalla, vaikka robotit tulevat, ne eivät vie ihmisten työpaikkoja, sillä ihmiset tekevät robotit.

Päivän puheenaihe tieteessä on tieteen tekemisen vapaus suhteessa rahoitukseen. Nobelistit ja erityisesti yhdysvaltalainen K. Barry Sharpless nosti tämän aiheen esille toteamalla, että tiede tavitsee vapautensa. Hän otti myös esille, että nuorille kemia avaa mahtavia mahdollisuuksia, sillä itse asiassa kaikessa on kemiaa, jopa taiteessa ja ihmissuhteissa.

Molekyylikoneet

Iltapäivällä kemian nobelistit saivat kukin luennoida omasta lempiaiheestaan. Sokerina pohjalla viimeisenä esiintyi skotlantilainen Sir J. Fraser Stoddart, joka esitelmöi koneista.

Ensin hän puhui suurista koneista kuten höyrymoottoreista ja päätyi lopulta pienen pieniin molekyylin kokoisiin moottoreihin eli molekyylikoneisiin.
- Vetää todella nöyräksi, kun joku kertoo, mitä molekyyleille pitää tehdä, jotta ne voidaan valjastaa erilaisiin tehtäviin. Molekyylikoneilla on rajattomat mahdollisuudet tehdä erilaisia sovelluksia kuten vaikkapa älykkäitä pintoja tai laitteita. Sovellukset ovat nanoteknologiaa parhaimmillaan, selvittää Joensuu.

Silminnähden innoissaan oleva kemian tohtori Joensuu muistaa mainita, että tarvitaan intohimoisia ihmisiä tekemään tiedettä.

Korkeista vuosistaan huolimatta Suomessa vierailleet nobelistit ovat erittäin intohimoisia tieteen tekijöitä. He katselevat maailmaa suurella tietämyksellä ja edelleen innostuneella mielellä.

Esimerkiksi Sir J. Fraser Stoddart kutsuu itseään tieteen suurlähettilääksi, sillä hän matkustaa ympäri maailma puhumassa tieteestä.

Hän lopetti esityksenä hyvin draamantajuisesti. Laittoi Edit Piafin "En kadu mitään" -kappaleen soimaan. Sitten hän istahti yleisön joukkoon ja ryhtyi itsekin katsomaan seinään heijastuvia tulevaisuusmolekyylikoneita.

Pöhinää ilmassa

Kemian Päivillä oli havaittavissa pöhinää ilmassa. Kokkareilla kommentoitiin, että on ollut pari vuotta vaisumpia päiviä, mutta nyt on havaittavissa uutta intoa. Kuulemma jokaisen kemistin tahtotila on, että ympäristö- ja ilmasto-ongelmat ratkaistaan kemian keinoin tulevaisuudessa.

Kemian Päivillä jaettiin myös Kemian hyväksi -palkinto. Sen sai tiedetoimittaja Sisko Loikkanen. Loikkanen on itse myös kemisti. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi.
Lisätietoja:

Heleena Karrus
Toiminnanjohtaja
Suomalaisten Kemistien Seura
050 5571894
www.suomalaistenkemistienseura.fi, www.kemia100.fi
heleena.karrus@kemianseura.fi


Paneelikeskustelun vetäjä:
professori Ari Koskisen
ari.koskinen@aalto.fi
Aalto yliopisto
050 555 3310


Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtaja
PhD Pekka Joensuu
pekka.joensuu@helsinki.fi
050-5760687

Lisätietoja:
- Keitä nobelistit ovat?
https://kemianseurat.fi/kemia/kemian-paivat-2019/

Kuva: Juho Leikas, kuvaaja
Nobelistit vasemmalta oikealle:
Ada E. Yonath, K. Barry Sharpless ja Sir J. Fraser Stoddart

Kuvassa Sisko Loikkanen, kuvaaja Anne Lampinen

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomalaisten Kemistien Seura
Urho Kekkosen katu 8 C 31
HELSINKI 00100

https://suomalaistenkemistienseura.fi
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye