Vanhustyön keskusliitto ryVanhustyön keskusliitto ry

Vanhustenhuollon viisi viisautta

Jaa
Vanhustenhuolto kaipaa rakentavia, realistisia ja puoluerajat ylittäviä ratkaisuja. Valtakunnalliset vanhustyön toimijat Vanhustyön keskusliitto ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto haluavat antaa omat suosituksensa hallitusohjelmaan.
Vanhustyön keskusliiton sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton suositukset hallitusohjelmaan 2019
Vanhustyön keskusliiton sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton suositukset hallitusohjelmaan 2019

Vanhustyön keskusliiton sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton suositukset hallitusohjelmaan 2019:

1. Ikääntyneiden hyvinvointia tulee tarkastella kokonaisuutena ja ratkaisuja on etsittävä ennakoivista toimista entistä enemmän.

  • Kohdennettu neuvonta ja asiakasohjaus on avainasemassa ikääntyneiden hyvinvoinnin hallinnassa. Tätä varten jokaiselle vanhukselle on varmistettava vastuuhenkilö.
  • Yksinäisyys on gerontologian jättiläinen, jonka torjuntaan kansalaisjärjestöillä on tutkitusti vaikuttavia sekä kustannustehokkaita ratkaisuja.

2. Järjestöjen erityinen osaaminen ja arvokas työ tulee tunnistaa ja turvata palveluiden

  • Sadat järjestöt ja yhteiskunnalliset yritykset luovat luotettavaa hoivaa ympäri Suomen yli satavuotisen osaamisen pohjalta. Tuotot käytetään palvelujen kehittämiseen ja tämän työn arvo tulee huomioida.
  • On olemassa onnistuneita esimerkkejä tarjouskilpailuista, joissa yhteiskuntavastuullisten toimijoiden elinvoima säilyy.

3. Palveluntarpeen arviointi määrittelee oikeanlaisen ja oikea-aikaisen palvelun.

  • Arvioinnin työvälineet tulee ottaa systemaattisesti käyttöön ja lisäksi tulee kuulla vanhuksen omaa ääntä.
  • Jokaisella ikääntyneellä on oikeus turvalliseen kotiin, jonne apua ja tukea saa tarpeen mukaan ‒ tunne hyvästä kodista pitää syntyä myös palveluasumisessa ja välimuotoisia ratkaisuja kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen lisäksi kannattaa hyödyntää.

4. Hyvinvoiva henkilöstö ja osaava johtaminen ovat avaintekijät hyvään ja turvalliseen hoivaan.

  • Hoiva-alan ongelmat eivät ratkea ainoastaan hoitajamitoituksella, koska henkilöstön tarve riippuu asiakkaiden tilanteesta. Välillä voi korostua kuntoutuksen tarve ja toisinaan esimerkiksi saattohoidon tarve.
  • Riittävän resurssin lisäksi tarvitaan vanhuksia kunnioittavaa asennetta aina hoitajista ylimpiin johtajiin saakka.

5. Kuntien ja muiden palvelujen järjestäjätahojen hankintaosaamista tulee vahvistaa ja on turvattava riittävä rahoitus vanhuspalveluiden peruslaatuun.

  • Palvelun järjestäjän tulee ottaa ohjat käsiinsä palvelun tarjoajien kelpoisuusvaatimuksissa sekä palveluiden sisällön ja laadun määrittelyssä.
  • Köyhällä ei ole varaa halpaan ‒ alihinnoiteltu palveluasuminen on kallis ratkaisu, koska se voi johtaa lisääntyneisiin ambulanssi- , päivystys- ja vuodeosastokustannuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry
Virpi Dufva
toiminnanjohtaja
050 365 4664
virpi.dufva@valli.fi


Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry
Anni Lausvaara
toiminnanjohtaja
050 322 3021
anni.lausvaara@vtkl.fi

Kuvat

Vanhustyön keskusliiton sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton suositukset hallitusohjelmaan 2019
Vanhustyön keskusliiton sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton suositukset hallitusohjelmaan 2019
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vanhustyön keskusliitto ry
Vanhustyön keskusliitto ry
Malmin kauppatie 26
00700 HELSINKI

http://www.vtkl.fi

Vanhustyön keskusliitto VTKL on maan johtava ikääntyneiden ihmisten ja vanhusten hyväksi työtä tekevien järjestöjen valtakunnallinen katto- ja edunvalvontaorganisaatio. Keskusliiton vanhuuspoliittisen vaikuttamisen tavoitteena on vahvistaa ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnin, toimintakykyisyyden ja sosiaalisen turvallisuuden edellytyksiä.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry on valtakunnallinen vanhusalan kehittäjä ja asiantuntija. Teemme työtä paremman vanhuuden puolesta yhdessä 70 jäsenyhteisömme kanssa. Tuomme kuuluviin järjestölähtöisen vanhustyön ja vanhojen ihmisten äänen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vanhustyön keskusliitto ry

Vanheneminen.fi – tietoa ja käytännöllisiä työkaluja tulevien vuosikymmenten suunnitteluun jokaiselle yli 50-vuotiaalle10.10.2019 08:30:00 EEST | Tiedote

Miten asun mukavasti ja turvallisesti, kun ikää tulee lisää? Mihin minun tulisi kiinnittää huomiota syömisessäni voidakseni hyvin? Mihin rahani riittävät eläkkeellä? Mikä on eläkevalmennus ja miksi hakeutuisin sellaiseen? Miten teen edunvalvontavaltuutuksen? Juuri avautunut Vanheneminen.fi-sivusto on laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä.