Suomessa tavoitellaan Reilun kaupan kahvitaukoilijoiden maailmanennätystä

Maailmanennätyskahveille on ilmoittautunut mukaan lukuisia yrityksiä, kouluja, kirjastoja, kahviloita, ravintoloita, seurakuntia, ammattiyhdistysliikkeiden paikallisosastoja, Marttojen paikallisyhdistyksiä ja lukuisia muita paikallisia ja valtakunnallisia yhdistyksiä. Kuka tahansa voi osallistua ennätysyritykseen juomalla kupin Reilun kaupan kahvia tai teetä ja ilmoittamalla osallistumisestaan osoitteessa reilukauppa.fi/kahvitauko.
Mitä väliä sillä on, mitä kahvia me juomme?
- Aihetta voi lähestyä täysin itsekkäästi. Jos haluamme, että kahvia on jatkossakin saatavilla, kannattaa pitää nyt jo huolta, että viljelijöillä on varaa hankkia kahvilajikkeita, jotka kestävät ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet. Toinen vaihtoehto on miettiä asiaa viljelijöiden näkökulmasta: heidän kuuluu saada työstään korvaus, jolla he pystyvät elättämään perheensä, kertoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.
Maailmassa on noin 25 miljoonaa kahvin pienviljelijää. Lähes 70 prosenttia kahvista tuotetaan alle viiden hehtaarin tiloilla eli työt tehdään oman perheen voimin.
Hiljattain julkaistun tutkimuksen* mukaan esimerkiksi Perussa ja Etiopiassa kahvinviljelijöiden ansiot ovat tällä vuosituhannella laskeneet jopa 20 prosenttia. Nyt kahvinviljelijöiden ansiot jäävät selvästi kansallisten köyhyysrajojen alapuolelle. Köyhyysraja määritellään maakohtaisesti ja esimerkiksi Perun maaseudulla viljelijän päivittäisten ansioiden pitäisi nousta yli 2,25 euron, jotta hän eläisi köyhyysrajan yläpuolella. Näin ei useimmiten ole. Etiopialaisten kahvinviljelijöiden ansiot jäävät tällä hetkellä noin puoleen siitä, mikä ylittäisi köyhyysrajan.
Kahvinviljelijät kaikkialla maailmassa ovat joutuneet todistamaan ilmastomuutoksen vaikutukset elinkeinonsa harjoittamiselle. Kahvipensaat ovat herkkiä lämpötilan muutoksille. Latinalaisessa Amerikassa enemmistö kahvinviljelyalueista on kärsinyt kuumemman ja kosteamman ilman ruokkimasta kahviruostetaudista.
Ilmastonmuutoksen takia kahvinviljelyyn soveltuvan alueen arvioidaan pienenevän 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Esimerkiksi brasilialaiset ja intialaiset kahvinviljelijät tulevat kokemaan dramaattisia muutoksia.
Eli miksi Reilun kaupan kahvia?
Reilun kaupan piirissä on jo yli 800 000 kahvinviljelijää 30 eri maassa. He saavat myymästään Reilun kaupan kahvista vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset ja lisäksi heille maksetaan Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä kahvinviljelijäosuuskunnat päättävät itse. Varat käytetään usein tuotannon tehostamiseen eli esimerkiksi työkalujen hankkimiseen, varastojen tai kuivaustilojen rakentamiseen. Lisäksi Reilun kaupan viljelijät saavat koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä.
- Kahvitauko on keskeinen osa suomalaisten arkea: se virkistää kesken arkiaskareiden ja kerää ihmiset saman pöydän ääreen kodeissa, työpaikoilla, kahviloissa ja ravintoloissa. Pelkästään työpaikoilla juodaan päivittäin miljoonia kahvikupillisia, joten kahvitaukoilu Reilun kaupan kahvilla tarjoaa helpon ja virkistävän tavan tehdä vaikuttavia valintoja, Sivonen jatkaa.
* Coffee: The Hidden Crisis Behind the Success: Study on Sustainability Within the Coffee Industry -tutkimuksen on tehnyt ranskalainen Bureau for the Appraisal of Social Impacts. Tutkimus valmistui ranskaksi viime vuonna ja se on julkaistu englanniksi tänä keväänä. Tutkimuksen teettivät Max Havelaar France, Commerce Équitable France ja the Rethinking Value Chains Collective.
_____________________________________
Miten maailmanennätyskahveille osallistutaan?
1) Ilmoittautumalla mukaan!
Ohjeet sivulla https://reilukauppa.fi/kahvitauko/
2) Keittämällä Reilun kaupan kahvit (tai teet) 9.5.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Räsänentiedottaja
Puh:050 5220205sanna.rasanen@reilukauppa.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry
Yritysvastuudirektiivin heikentäminen uhkaa miljoonien pienviljelijöiden toimeentuloa26.2.2025 17:50:54 EET | Tiedote
Komission esitys vesittäisi yritysvastuudirektiivin. Ilman toimitusketjun kattavaa huolellisuusvelvoitetta laki jäisi tehottomaksi eikä hyödyttäisi ihmisiä tuotantoketjujen alkupäässä. Reilu kauppa kehottaa EU:ta säilyttämään alkuperäisen direktiivin.
Kunnat eivät saa säästää ympäristön ja ihmisoikeuksien kustannuksella, sanoo suurin osa suomalaisista19.2.2025 07:46:28 EET | Tiedote
Suomalaiset odottavat kuntien huolehtivan hankintojen vastuullisuudesta, vaikka säästöpaineet kunnissa ovat kasvaneet.
Kestävän liiketoiminnan konkari Maria Sangder Reilu kauppa ry:n puheenjohtajaksi23.1.2025 07:30:00 EET | Tiedote
”Yrityksillä on tahtoa kestävään toimintaan – ja Reilulla kaupalla on erinomaiset ratkaisut muutoksen toteuttamiseen”, sanoo järjestön puheenjohtajana aloittanut Maria Sangder.
Kahvin todellinen hinta: Uusi raportti kahvinjuonnin vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kahvi on kallistunut kahden viime vuoden aikana. Kalliimpi hinta ei sinänsä ole huono asia, jos kahvipaketti pitää sisällään vastuullisesti tuotettua kahvia. Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo Reilun kaupan raportti Suomalaisen kahvinjuonnin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön.
Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme