Keskuskauppakamari

Epävarmuudesta huolimatta Venäjän kaupassa yhä mahdollisuuksia

Jaa
Suomalaisyritykset odottavat Venäjän talouden kasvunäkymien heikkenevän lähiaikoina, osoittaa tuore Venäjän kaupan barometri, jonka Suomalais-venäläinen kauppakamari julkaisi 6.5.2019 Helsingissä yhdessä Keskuskauppakamarin, Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Yrittäjien ja East Officen kanssa. Epävarmuudesta huolimatta Venäjän markkinoille ei ole nyt syytä kääntää selkää, toteaa barometriin tutustunut Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Venäjän talouden modernisaatio on jo käynnissä ja avaa uusia mahdollisuuksia myös Suomelle.
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto

Venäjälle investoivien yritysten määrä on noussut 21 prosentista 28 prosenttiin. "On myönteistä, että markkinoiden epävarmuudesta huolimatta suomalaisyritykset suunnittelevat uusia investointeja sekä panostavat erityisesti nyt Venäjällä myynti- ja markkinointityöhön. Vaikeina aikoina markkinaosuuksia voitetaan ja hävitään", korostaa Vuori.

Vuonna 2018 Venäjän talous kasvoi virallisten, Rosstatin tilastojen mukaan 2,3 prosenttia ja kuluvalle vuodelle ennustetaan hidastuvaa 1,5 prosentin kasvua. Vuoren mukaan Venäjällä menestyksekkäästi toimivat suomalaiset yritysjohtajat korostavat, ettei yrityksen menestys Venäjällä välttämättä kulje Venäjän talouden suhdanteiden mukaisesti.

”Venäjällä toimivan pitää osata sopeutua ja löytää uusia keinoja saada omaa bisnestä pyörimään. Tärkeintä on, että ei saa lähteä”, viittaa Vuori barometriin.

Tuoreen barometrin mukaan suurimmat ongelmat Venäjän kaupassa liittyvät geopolitiikan ja erilaisten sanktioiden luomaan poliittiseen tilanteeseen (30 %), Venäjän talouden epävakaisuuteen (29 %) ja ruplan kurssiin (27 %).

”Venäjän kotimaista tuotantoa suosiva tuonninkorvausohjelma ja muut protektionistiset toimet ovat kiristäneet kilpailua Venäjällä”, arvioi Vuori tilannetta. ”Tästä syystä Venäjän kaupassa vahvempaa jalansijaa hakevat suomalaisyrityksetkin ovat investoimassa lähiaikoina Venäjälle.”

Uusi Euraasian tulliliitto helpottaa kaupankäyntiä

Venäjän, Kazastanin, Kirgisian ja Valko-Venäjän yhteinen Euraasian tulliliitto on Vuoren mukaan jo nyt vauhdittanut suomalaisyritysten vientiä Venäjän ohella erityisesti Kazastaniin, jonka kasvuvauhti on ollut hyvää.

"Toisaalta barometrin mukaan yrityksillä on ollut ongelmia Venäjän tullin kanssa etenkin tuonnissa. Euraasian talousunionin uudet tullilait sekoittavat ilmeisesti Venäjän tullia. On hyvä, että vientiyritysten tulliongelmat eivät ole kasvussa", toteaa Vuori.

Vuoren mukaan alkuperätodistuksia Venäjän vientiin Suomessa myöntäville kauppakamareille on tullut hyvin vähän valituksia Venäjän tullista, vaikka todistusten määrä on selvässä 8 prosentin kasvussa alkuvuonna 2019. "Suomen ja Venäjän tullien on syytä selvittää ilmenneet tuontitullauksen ongelmat", korostaa Vuori.    

Venäjän talouden muutos jo vauhdissa

Vaikka Venäjän taloudessa on epävarmuutta ja odottava tunnelma jatkuu, niin maan mahdollisuudet ovat yhä valtavat. Poliittinen ja taloudellinen tilanne sekä ruplan kurssi haittaavat niiden hyödyntämistä täysimääräisesti, osoittaa barometri. Monet yritykset katsovat tärkeimmäksi sopeutua tilanteeseen ja pysyä markkinoilla.

Vuoren mukaan Venäjän talouden modernisaatio on jo käynnissä eikä suomalaisten kannata jäädä rannalle, vaikka kilpailu on kiristynyt. "Ympäristöteknologia, jätehuolto, teollisuuden investoinnit ja digitalisaatio sekä metsä- ja maatalouden uudistuminen ovat väistämättä aloja, joilla Suomella on annettavaa", korostaa Vuori.

Venäjän kaupan barometrin ovat tilanneet Suomalais-Venäläinen kauppakamari SVKK, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, East Office of Finnish Industries ja Suomen Yrittäjät. Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin puhelinhaastatteluina ajanjaksolla 6.3.–5.4.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 278. Tutkimus toteutetaan kaksi kertaa vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Timo Vuori / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarien ilmastokysely: Trumpin toimet eivät hetkauta suomalaisyritysten ilmastotoimia - pian jo puolet yrityksistä asettanut päästövähennystavoitteita29.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kielteinen suhtautuminen ilmastotoimiin ja vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta ei juuri ole muuttanut suomalaisyritysten suuntaa ilmastotoimissa. Kauppakamarien ilmastokyselyyn vastanneista yrityksistä 72 prosenttia kertoo, ettei Trumpin toimilla ole vaikutusta.

Keskuskauppakamari: Kaivattuja askelia osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen – sävy kuitenkin ristiriitainen24.4.2025 09:33:38 EEST | Tiedote

Hallitus teki puoliväliriihessään useita myönteisiä päätöksiä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseksi. Avoimen korkeakoulutuksen laajentaminen tutkintotavoitteiseen jatkuvaan oppimiseen ja maksuttomat opinnot avoimessa korkeakoulussa toisen asteen jälkeen ovat tärkeitä keinoja vastata koulutuskysyntään. Samalla kokonaisuutta hämmentävät korkeakoulutukseen kohdistuvat leikkaukset sekä epäselvä rahoitus uusille aloituspaikoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye