Europarlamentaarikko Kumpula-Natri: 1980-luvulla tehty vanhempainvapaasäädäntö auttamattomasti vanhentunut – tämä muistettava myös hallitusneuvotteluissa

– Ohjaavaa lainsäädäntöä tarvitaan muuttamaan käyttäytymisnormeja. Kun kyse on perheen sisäisestä työnjaosta, perhevapaauudistus on yksi keinoista, jolla lainsäädännön kautta voidaan ohjata käyttäytymisnormeja tasa-arvoisempaan suuntaan, europarlamentaarikko, SDP:n eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natri painottaa.
Euroopan unioni yritti jo vuosina 2009–2014 uudistaa äitiyslomia ja tuolloin europarlamentti ajoi äitiysloman minimin pidentämistä neljästä viiteen kuukauteen. Uudistus jäi kuitenkin jäsenmaista koostuva neuvostoon jumiin ja koko hanke vesittyi lopulta erimielisyyksiin.
– EU- jäsenmaiden tasolla äitiysloman pituus vaihtelee huomattavasti. Suomessa on eurooppalaisessa mittakaavassa kohtuullisen pitkä, ei toki pisin, äitiysloma ja sen jälkeinen vanhempainvapaakausi. Tosiasia kuitenkin on, että Suomenkin nykyinen 34-vuotias järjestelmä on auttamatta vanhentunut. Maailma ja työnteko ovat vuonna 2019 täysin erilaiset kuin vuonna 1985, jolloin Suomen nykyinen vanhempainvapaalainsäädäntö on muotoiltu, Kumpula-Natri kiteyttää ja lähettää terveisiä Säätytalolle hallitusneuvotteluihin.
Kumpula-Natrin mielestä Suomessa on tehtävä perhevapaauudistus, joka toimisi esimerkkinä myös Euroopassa. Miehillä olisi kiintiöity oikeus jäädä kotiin ja siten naisten työurat muuttuisivat kokonaisimmiksi.
– Isien aktiivisempi rooli hoivavastuussa parantaa tasa-arvoa niin perheen sisällä kuin työelämässä. Pitkät katkot työelämästä vaikuttavat myös edelleen huomattavasti naisten eläkekertymään sekä etenemiseen uralla, Kumpula-Natri muistuttaa.
Perhe-elämän tasa-arvossa otettiin askelia oikeaan suuntaan myös päättyvällä EU-parlamenttikaudella, kun unionissa päästiin sopuun perhevapaauudistuksesta. Vaikka äitiysloman minimipituutta ei saatu lisättyä jäsenmaiden sopimuksella, saatiin perhevapaauudistuksella kuitenkin isät mukaan. Isyyslomasta säädetään nyt ensimmäistä kertaa EU-tasolla.
– Neuvotteluissa aikaansaatu kompromissi määrittelee isän oikeudeksi vähintään kymmenen päivän mittaisen isyysloman, joka on korvattava vähintään sairauspäivärahan tasoisena. Lisäksi kullakin vanhemmalla on oikeus neljän kuukauden mittaiseen vanhempainvapaaseen, joista kaksi kuukautta on kiintiöity. Uudistukset eivät ehkä kuulosta suomalaisen korvaan suurilta, mutta niillä on merkitystä EU-jäsenmaiden tasolla. EU-tasolla on toimittava siten, että ihmisten oikeuksia ja tasa-arvoa lisätään konkreettisesti, europarlamentaarikko Kumpula-Natri päättää.
Äitienpäivän vieton tiimoilta toivotamme voimia, jaksamista ja myös omaa aikaa maailman kaikille naisille, jotka pitävät huolta lapsista.
Äitienpäivänä 12.5.2019
Miapetra Kumpula-Natri, europarlamentaarikko
Merja-Hannele Vuohelainen, Demarinaisten toiminnanjohtaja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja-Hannele VuohelainenToiminnanjohtaja
Puh:040 746 4070merja.vuohelainen@sdp.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Sosialidemokraattiset Naiset (Demarinaiset) on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen naisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset
Orpon oikeistohallitus valitsi suosia suurituloisia miehiä25.4.2025 18:54:51 EEST | Tiedote
Moni perheellinen ja matalapalkka-alalla työskentelevä saattoi hetken ilahtua nähdessään uutiset hallituksen ilmoittamista veronkevennyksistä. Lähemmin tarkasteltuna kuitenkin huomaa, että hallituksen puoliväliriihessä tehdyt päätökset eivät hyödytä pienituloisempaa, usein naisvaltaisella alalla työskentelevää naista. Sen sijaan eurot valuvat suurituloisimpien, useimmiten miesten, lompakoihin.
Tätäkö Orpon hallitukselle tarkoittaa inhimillisyys?28.3.2025 19:30:11 EET | Tiedote
Orpon hallitus kertoi eilen (27.3.) osan päättämistään 170 miljoonan euron säästöistä, jotka hallitus aikoo tehdä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt kerrotut säästökohteet ovat lastensuojelu, vammaispalvelut ja kotihoidonpalvelut. Esimerkiksi vanhusten kotihoidosta vähennetään jopa satoja tuhansia kotikäyntejä ja korvataan niitä teknologialla. Hallitus jätti yhä kertomatta, mistä se aikoo leikata vielä sata miljoonaa euroa.
Kaikkien perheiden lapsihaaveet ovat tasa-arvoisen tärkeitä26.3.2025 09:49:22 EET | Tiedote
Orpon hallitus on rajaamassa Kela-korvausten ulkopuolelle naispareja ja itsellisiä naisia, eli juuri niitä ryhmiä, joilla on suuri tarve hedelmöityshoidoille. Tämä vaikeuttaisi merkittävällä tavalla monimuotoisten perheiden lapsihaaveiden toteutumista.
Gynekologisten palvelujen saatavuus asettaa naiset epätasa-arvoiseen asemaan21.3.2025 08:54:59 EET | Tiedote
Eduskunnassa äänestettiin keskiviikkona (19.3.) Kela-korvauksista. SDP:n eduskuntaryhmä äänesti hedelmöityshoitoja koskevaa esitystä vastaan, sillä se syrjii itsellisiä naisia ja naispareja rajatessaan heidät korvausten ulkopuolelle. SDP tuki kuitenkin Kela-korvausten korotuksia gynekologikäynneille ja suun terveydenhuoltoon. Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila perustelee äänestysratkaisua yhdenvertaisuudella ja tasa-arvolla.
SDP:n Marttila vaatii palkkatasa-arvon edistämistä lainsäädännöllä7.3.2025 12:16:28 EET | Tiedote
Ylen (4.3.) julkaisemien tietojen mukaan miesten ja naisten palkkaerot samojen tutkintojen sisällä voivat olla suurimmillaan jopa yli 2 000 euroa kuussa. SDP:n kansanedustaja ja Demarinaisten puheenjohtaja Helena Marttila peräänkuuluttaa hallitukselta toimia palkka-avoimuuden ja työelämän tasa-arvon parantamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme