Lyhytaikaisessa käytössä opioidit voimistavat mielihyvän kokemuksia ja laimentavat negatiivisia tunnevasteita
Aivojen opioidijärjestelmä osallistuu tunteiden, mielihyvän ja kivun säätelyyn. Opioidit ovat tähän järjestelmään vaikuttavia vahvoja kipulääkkeitä. On oletettu, että tehokkaan kivunlievityksen lisäksi opioidit lyhytaikaisessa käytössä voivat kohentaa mielialaa ja vähentää negatiivisia tunteita. Siitä, miten opioidit vaikuttavat ulkopuolisten ärsykkeiden herättämiin tunnevasteisiin, ei ole kuitenkaan ollut paljon tietoa.
Helsingin yliopiston ja HUSin tutkijat ovat yhdessä Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoiden kanssa tarkastelleet remifentaniili-opioidin sekä opioidien vastalääkkeenä käytetyn naloksonin vaikutuksia tunteisiin, joita koehenkilöt kokivat katsoessaan erilaisia elokuvakatkelmia. Tutkimukseen osallistui 31 tervettä miestä, iältään 20 – 35-vuotiaita.
Koehenkilöt täyttivät kyselyn, jonka perusteella heidän subjektiivista emotionaalisuuttaan arvioitiin. Sen jälkeen he saivat suonensisäisesti annosteltuna vuorotellen remifentaniilia, lumelääkettä ja naloksonia. Tutkittavat eivät itse tienneet, missä järjestyksessä aineet heille annettiin.
Jokaisen lääkeinfuusion aikana osallistujat katsoivat kymmenen elokuvakatkelmaa, joista osa oli miellyttäviä ja osa epämiellyttäviä, ja arvioivat katkelmien heissä aiheuttamia mielihyvän ja kiihtymyksen tunteita.
– Remifentaniili voimisti elokuvakatkelmien aiheuttaman mielihyvän kokemusta merkittävästi, mutta ei vaikuttanut kiihtymyksen tunteeseen. Mielihyvän voimistuminen näkyi sekä epämiellyttävien että miellyttävien elokuvakatkelmien arvioissa, kertoo anestesiologian erikoislääkäri, LT Tarja Heiskanen HUSista.
Naloksoni muutti arvioita tunnekokemuksista neutraaliin suuntaan, mutta vaikutus oli vähäinen eikä eronnut merkittävästi lumelääkkeen vaikutuksesta.
– Näyttää siltä, että lyhytaikainen opioidiannos muokkaa tunnekokemuksia positiiviseen suuntaan – se voimistaa mielihyvän tuntemuksia ja heikentää negatiivisia tunnekokemuksia. Tämä voi olla yksi niistä tekijöistä, joiden vuoksi joillekin kehittyy riippuvuus heti ensimmäisten opioidikokemusten jälkeen, Heiskanen toteaa.
– Kaiken kaikkiaan tuloksemme viittaavat siihen, että emotionaaliset vasteet ulkopuoliseen ärsykkeeseen tapahtuvat opioidijärjestelmän kautta.
Tutkijat painottavat, että opioidien vaikutus tunnevasteiden ja mielialan muutoksiin muuttuu silloin kun lääkettä käytetään pitkäkestoisesti.
– Pitkäaikainen opioidien käyttö muokkaa aivojen palkitsemisjärjestelmää ja vähentää sen herkkyyttä. Ihmisen kyky kokea mielihyvää ulkopuolisten ärsykkeiden johdosta turtuu, ja tämä puolestaan kasvattaa masennuksen riskiä.
Lisätietoja:
LT, erikoislääkäri Tarja Heiskanen, HUS
Sähköposti: tarja.heiskanen@hus.fi
Viite: Tarja Heiskanen, Mika Leppä, Juulia Suvilehto, Minna Elomaa, Ethem Akural, Tekla Larinkoski, Iiro Jääskeläinen, Mikko Sams, Lauri Nummenmaa, Eija Kalso. The opioid agonist remifentanil increases subjective pleasure. British Journal of Anaesthesia. Doi.org/10.1016/j.bja.2019.03.031
**************************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Keski-ikäisenä laihduttavalle pidempi ja terveempi elämä27.5.2025 18:05:24 EEST | Tiedote
Elintapojen muutoksilla saavutetulla painonpudotuksella voidaan saada merkittäviä terveyshyötyjä vuosikausiksi, eikä siihen tarvita kirurgiaa tai lihavuuslääkkeitä. Diabeteksen välttämisen ohella voidaan estää myös muita kroonisia sairauksia, kuten valtimotauteja, keuhkosairauksia ja syöpiä.
Kutsu medialle: Eläinsuojeluvalvontaa ja eläinsuojelurikoksia koskevan raportin julkistamistilaisuus eduskunnassa 3.6. klo 9–1027.5.2025 11:13:45 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eläinten kaltoinkohtelun ja siihen puuttumisen tilasta ja kehittämistarpeista. Asianmukainen puuttuminen edellyttää ymmärrystä eläinten kaltoinkohtelun ja eläinrikosten erityispiirteistä.
Väitös: Palestiina osoittaa, että globaali teknologiatalous on yhteydessä kolonialismiin27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Startup-yrittäjyyden, uuden teknologian ja riskipääoman poliittisia vaikutuksia ei voida ymmärtää ilman asiayhteyttä asuttajakolonialismiin, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.
Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote
Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme