Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunkilinnut suojelevat taas poikasiaan

Jaa
Helsingin kerrostalojen katoilla pesii noin tuhat paria kalalokkeja sekä pienempiä määriä harmaa-, selkä- ja merilokkeja. Kaikkien lokkilajien pesinnät ovat edenneet haudonnan loppupuolelle tai jo poikasvaiheeseen.
Kalalokin poikasia. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Mari Sahlsten
Kalalokin poikasia. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Mari Sahlsten

Lokinpoikaset ovat pesäpakoisia, eli ne alkavat liikkua lähiympäristössä jo parin päivän ikäisinä. Rauhallisissa oloissa ne voivat käyttää pesää nukkumapaikkana pitkäänkin ja pysytellä katolla lentokykyiseksi saakka. Varsinkin kalalokin poikasilla on kuitenkin niille itselleen vaarallinen ja ihmisten kannalta toisinaan harmillinen tapa hypätä tai pudota katolta katutasolle jo lentokyvyttöminä. Erityisesti sisäpihoilla niiden mahdollisuudet väistää ihmisiä ovat huonot.

Poikuettaan puolustavat lokkiemot tekevät äänekkäitä valehyökkäyksiä ihmisten kimppuun. Jos poikaset ovat parkkeeranneet esimerkiksi kulkuväylille, roska- tai autokatoksiin tai leikkialueille, syntyy tästä hämminkiä ja joskus myös vaaratilanteita. Koska kaikki lokkilajit ovat pesimäaikana rauhoitettuja, poikasia tai emoja ei saa vahingoittaa.

Helsingin puistoissa ja lähimetsissä on vankka variskanta. Varis ruokkii poikasensa lähes lentokykyisiksi pesän suojissa, mutta ne hyppäävät alas puusta vielä lentotaidottomina. Kestää pari päivää ennen kuin ne pystyvät nousemaan puuhun, ja tänä aikana kaupunkivarikset voivat olla hyvin aggressiivisia. Lokeista poiketen ne eivät tyydy valehyökkäyksiin, vaan voivat iskeä ihmisen päähän haavan. Eläinten tekemät haavat on syytä käydä puhdistuttamassa terveyskeskuksessa.

Nämä tilanteet laukeavat usein itsestään, kun emolinnut houkuttelevat poikasensa rauhallisempaan paikkaan. Variksilla siihen ei mene montaa päivää, mutta lokkien lentokyvyn saavuttaminen kestää viikkoja. Siirtyminen rauhallisempaan paikkaan tapahtuu usein varhain aamulla, kun liikenne on vähäistä. Viranomaisten apu näissä ongelmatilanteissa on varsin harvoin tarpeen.

Syöksyileviä lokkeja ja variksia voi pitää loitommalla sateenvarjon avulla tai yksinkertaisesti nostamalla käden pään yläpuolelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja
Raimo Pakarinen
kaupunkiympäristön toimiala
ympäristöpalvelut
puh. 09 310 31534
raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Kalalokin poikasia. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Mari Sahlsten
Kalalokin poikasia. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Mari Sahlsten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande

Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.

Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote

Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye