Uutta tietoa lihavuuskirurgian komplikaatioista
Lihavuuden määrä on kolminkertaistunut 1975-vuodesta lähtien, ja nykyään yli 39 prosenttia maapallon aikuisväestöstä on ylipainoisia. Lihavuuskirurgia on todettu tehokkaimmaksi lihavuuden ja siihen liittyvien sairauksien, kuten sokeritaudin tai kohonneiden kolesterolien, hoitokeinoksi. Leikkausmenetelmistä suosituin oli aikaisemmin mahalaukun ohitusleikkaus, ja siitä on myös pitkäaikaisempia tutkimustuloksia. Nykyään suosituimmaksi menetelmäksi maailmalla on kuitenkin noussut kavennusleikkaus, jossa mahalaukusta poistetaan osa siten, että siitä tulee putkimainen.
LL Mervi Javanainen tutki väitöstyössään lihavuuskirurgiaan liittyviä komplikaatioita.
– Osasta lihavuuskirurgiaan liittyvistä komplikaatioista on vielä vähän tutkittua tietoa. Komplikaatioita tutkimalla voidaan parantaa lihavuusleikkausten tuloksia. Lihavuuskirurgia on kuitenkin osoitetusti varsin turvallista, Javanainen kertoo.
Ensimmäisessä osatyössään Javanainen selvitti, miten enoksapariini -hyytymisenestolääkityksen annostelun muutos vaikutti vuoto- ja tukoskomplikaatioihin, ja toisessa osatyössä hän tutki, millaisia vaikutuksia leikkausta edeltävällä ja välittömästi leikkauksen jälkeisellä toiminnalla oli keuhkokomplikaatioiden esiintymiseen. Kummassakin tutkimuksessa potilaita seurattiin kolmekymmentä päivää leikkauksen jälkeen.
Vähiten vuoto- ja tukoskomplikaatioita ilmeni silloin, kun enoksapiriinia annosteltiin potilaalle 40 mg kerran päivässä. Keuhkokomplikaatioita oli vähiten niillä potilailla, jotka lähtivät leikkauksen jälkeen nopeasti liikkeelle ja joiden leikkausaika oli lyhin.
Kahdessa viimeisessä osatyössä Javanainen vertasi mahalaukun kavennus- ja ohitusleikkauksiin liittyvien myöhäiskomplikaatioiden määrää, vitamiinipuutoksia ja murtumia. Viimeisessä osatutkimuksessa mukana oli myös ilman leikkausta hoidettujen 199 potilaan verrokkiryhmä.
Ohitusleikatuilla potilailla esiintyi enemmän myöhäisiä komplikaatioita kahden vuoden seurannassa kuin niillä, joille oli tehty kavennusleikkaus. Molemmissa leikkaustyypeissä D-vitamiini-, albumiini- ja B12-vitamiiniarvot olivat hyväksyttävällä tasolla kahden vuoden seurannan aikana.
– Kiinnostava havainto tässä aineistossa oli se, että lihavuusleikkauksen läpikäyneillä oli korkeampi luunmurtuman riski kuin ei-kirurgisesti hoidetuilla ylipainoisilla potilailla, Javanainen sanoo.
Murtuman riskiä lisäsivät myös potilaan korkeampi ikä sekä matalampi painoindeksi kahden vuoden päästä operaatiosta.
Kaikki tutkimusten seurantatiedot on kerätty Peijaksen sairaalassa hoidetuista potilaista vuosien 2007-2016 välillä.
LL Mervi Javanainen väittelee 14.6.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Lihavuuskirurgian komplikaatiot". Väitöstilaisuus järjestetään Haartman-instituutissa (ls 1), Haartmaninkatu 3. Vastaväittäjänä on dosentti Vesa Koivukangas, Oulun yliopisto, ja kustoksena on professori Pauli Puolakkainen Helsingin yliopistosta. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/301765
Väittelijän yhteystiedot:
***************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme