Pullotettua etiikkaa. Kuluttajat valitsevat nyt laseihinsa vastuullista viiniä.

Vuosittain vaihtuvia asiakasomistajaviinejä on ollut saatavilla S-ryhmän ravintoloissa jo 18 vuotta. Hyvän hinta-laatu-suhteen omaavat viinit valitaan maan suurimmalla viinikilpailutuksella joka vuosi. Viimeisimmän viinikilpailutuksen yhdeksi keskeisimmistä argumenteista nostettiin viinin ja sen tuotannon vastuullisuus. Voittajiksi valikoituivat italialaiset Ekuò -luomuviinit; valko-, puna- ja kuohuviini. Samppanjana jatkaa Nicolas Feuillatte.
”Kun asiakasomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa vastuullisiin viinivalintoihin koko Suomessa, voidaan jo puhua laajasta vaikuttamisesta. Asiakasomistajaviinejä myydään meillä 500 000 pulloa vuodessa”, kertoo markkinointipäällikkö Ulla Kivilaakso SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.
Asiakasomistajaviinien vastuullisen tuotannon korostaminen nivoutuu luontevasti koko S-ryhmän Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmaan, jossa yhdessä asiakasomistajien kanssa tehdään konkreettisia tekoja yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutosta vastaan ja kiertotalouden puolesta, eettisen toimintakulttuurin ja ihmisoikeuksien parantamiseksi sekä hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi.
Viiniä kestävän kehityksen periaattein
Cielo e Terra on venetolainen, neljännessä polvessa toimiva perheyritys, jonka viinit valmistetaan luomuviljellyistä rypäleistä. Rypäleet tuottaja hankkii noin 2 000 paikalliselta viininviljelijältä.
Luomuviinien osalta rypäleet kasvatetaan niin, että luonto kuormittuu mahdollisimman vähän. Esimerkiksi kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita ei käytetä lainkaan. Luontaisesti viinituotannossa syntyville sulfiiteille on luomuviinissä määritelty tavanomaista viiniä alhaisemmat enimmäismäärät.
”Sen lisäksi, että Ekuò-viinit ovat luomua, valmistetaan ne myös kestävän kehityksen periaatteita noudattaen”, kertoo avainasiakaspäällikkö Katariina Immonen maahantuoja Winestate Oy:stä. ”Viiniä ei tuoteta siten, että kaikki viljelymaasta saatava hyöty on saatava heti käyttöön. Pikemminkin ajatuksena on jättää luonto ja viljelymaa aiempaa parempaan kuntoon”, Immonen tarkentaa. ”Kestävän kehityksen tuotanto on usein luomua, mutta vielä pidemmälle vietyä.”
Yhtä kestävän kehityksen periaatetta noudattaen jokaisesta myydystä Ekuò-viinipullosta saadusta tulosta osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, muun muassa syrjäytymisuhassa olevien nuorten työllistämiseen.
Minimoitu hiilijalanjälki
Punainen ja valkoinen Ekuò-viini on pakattu kevyimpään mahdolliseen pulloon, ns. kevennettyyn lasiseen viinipulloon, joka saa painaa enintään 420 grammaa. Kevennetyllä pakkaustavalla pyritään pienentämään kuljetuksissa käytettävän polttoaineen kulutusta.
Myös Ekuò-viinejä maahantuova Winestate tekee osansa keventääkseen viininjuonnin aiheuttamaa hiilijalanjälkeä: viinit saapuvat Italiasta Suomeen meriteitse.
Asiakasomistajien valko-, puna ja kuohuviini, 23,90 e / pullo (S-Etukortilla). Omistajan samppanjana jatkaa Nicolas Feuillatte, hinta S-Etukortilla 43,90 e.
Lisätietoja:
Ulla Kivilaakso, markkinointipäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, ulla.kivilaakso@sok.fi, puh. 050 66 288
Katariina Immonen, avainasiakaspäällikkö, partner, Winestate Oy, katariina.immonen@winestate.fi, puh. 0400 515 112
S-ryhmän ravintoloiden luomusertifioidut asiakasomistajaviinit kaudella 5/2019 – 5/2020:
Valkoviini: Ekuó Organic Chardonnay
Monipuolinen ruokaviini, joka sopii niin pastojen, merenherkkujen kuin alkupalojen kanssa. Toimii myös seurustelujuomana tai aperitiivina.
Väri: oljenkeltainen
Tuoksu: kukkea, lajikkeelle tyypillisesti sitruunaa ja kypsää persikkaa
Maku: raikkaan hapokas ja kuiva.
Punaviini: Ekuó Merlot
100% Merlot-viini on parhaimmillaan paahdettujen ja grillattujen liharuokien kumppanina. Toimii myös kovien juustojen kanssa.
Väri: Tumma rubiininpunainen
Tuoksu: Runsaan hedelmäinen, luumun ja suklaan lisäksi yrttisyyttä ja mausteisuutta
Maku: hedelmäinen ja mehukas, kypsien tanniinien ja pehmeän hapokkuuden ryhdittämä.
Kuohuviini: Ekuó Garganega-Chardonnay
Raikas hedelmäinen aperitiiivi. Sopii hyvin salaattien, kasvisruokien, kalan ja äyriäisten kanssa nautittavaksi. Maistuu myös keveiden pastaruokien viininä.
Väri: Oljenkeltainen, hieman vihertävä
Tuoksu: kukkea, rypäleinen, häivähdys vihreää omenaa
Maku: pirteän hapokas, raikkaan hedelmäinen, kukkea ja sitrusten sävyttämä
Vastuullisten viinien määritelmät
Luomuviini / Biologico / Organic:
EU:ssa luomusertifikaatin saanut viini on sekä viljelty että valmistettu luomutuotannon virallisia määräyksiä noudattaen. Siten viinin viljelyssä ei esimerkiksi käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja lopputuotteessa sallittu maksimisulfiittimäärä on pienempi kuin tavallisessa viinissä. Kaikilla raaka-aineiden toimittajilla tulee olla luomusertifikaatti.
Biodynaaminen viini:
Biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Biodynaamiset tuotteet ovat aina luomuja, mutta vielä paljon enemmän. Biodynaamisessa viljelyssä, oli se viljaa tai viiniä, on sama ihanne ja periaate: tila on mahdollisimman itsenäinen yksikkö. Tämä tarkoittaa, että kaikki on tasapainossa, on sekä eläimiä että kasveja. Kemiallisia lannoitteita, torjunta-aineita tai lisäaineita ei käytetä.
Reilu kauppa eli Fair trade:
Eettinen kauppa perustuu ajatukselle, että viljelijälle ja työntekijälle maksetaan oikeudenmukainen korvaus työstään ja että työolosuhteet ovat asianmukaiset.
Vegaaninen viini:
Vaikka viini itsessään on kasviperäinen tuote, sen valmistusprosessissa voidaan käyttää erilaisia eläinperäisiä aineksia. Eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, maitoproteiinia ja munanvalkuaista, käytetään pääasiassa säätelemään viinin kirkkautta. Vegaaniviinejä ei kirkasteta eläinperäisillä aineilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi VitieMarkkinointijohtaja, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus
Puh:0107682733outi.vitie@sok.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt.
Tarjoamme arjen palveluita päivittäis- ja käyttötavarakaupassa, hotelleissa ja ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä sekä oman pankkimme kautta.
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa – meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Toimimme tinkimättömästi yhdenvertaisuutta edistäen sekä luonnonvaroja kunnioittaen, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,9 miljardia euroa, ja investoimme vuonna 2024 Suomeen lähes miljardi euroa.
#parempipaikkaelää
SOK:n viestintä tarjoaa median edustajille ajankohtaista tietoa S-ryhmästä. Viestintämme palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Mediapuhelin: 050 472 2745 (pvm/mpm)
Sähköposti: viestinta@sok.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Prisman ja Sokoksen noutopiste joka kylään – S-ryhmä valjastaa suurimman valttinsa asiakasomistajien eduksi7.5.2025 15:05:37 EEST | Tiedote
Asiakkaat voivat tulevaisuudessa noutaa Prisman ja Sokoksen verkkokaupan ostoksensa S-ryhmän ruokakauppoihin tulevista ässänvihreistä noutolokerikoista ympäri Suomen. S-ryhmässä on kehitetty suosittua käyttötavarakaupan verkkokauppojen myymälänoutoa usean vuoden ajan ja tällä hetkellä myymälänouto toimii Prismoissa ja Sokoksissa. Tulevina vuosina mukaan valjastetaan S-ryhmän ainutlaatuisen laaja toimipaikkaverkosto, jotta asiakkaiden arki helpottuu entisestään. Tarkoituksena on toimittaa tuotteet asiakkaille nopeasti, edullisesti ja harppauksen ekologisemmin.
S-ryhmän ruokakaupoissa kiinnitetään huomiota muovikassien kulutukseen: kestokassin hinta alas, muovikassin hinta ylös5.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
S-ryhmän ruokakaupoissa tehdään toimenpiteitä muovikassien määrän vähentämiseksi. Tästä päivästä alkaen kaikissa marketkaupan ketjuissa (Prisma, S-market, Sale, Alepa) tarkistetaan eri kassivaihtoehtojen hintoja ja esillepanoja niin, että muovikassien hintaa nostetaan, kestokassin hintaa lasketaan ja paperikassi säilyy kassalta jo löytyneistä kassivaihtoehdoista edullisimpana. Kassoille sijoitetaan tarjolle myös edullisia ja muovimäärältään ohuempia jätekassirullia.
Uusi malli mullistaa työn ja vapaan yhteensovittamisen – 3500 S-ryhmän työntekijää valitsee itse omat työvuoronsa2.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Uusi työvuorosuunnittelun malli helpottaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista ja lisää merkittävästi vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön. Tänä keväänä noin 3500 työntekijää osallistuu itse aktiivisesti omien työvuorojensa valintaan, kun useat S-ryhmän osuuskaupat käyttävät yhteisöllisen työvuorosuunnittelun mallia.
SOK:n hallintoneuvosto 2025 on valittu – puheenjohtajana jatkaa Timo Santavuo29.4.2025 14:55:04 EEST | Tiedote
SOK:n hallintoneuvosto valittiin 29.4.2025 pidetyssä osuuskunnan kokouksessa. Hallintoneuvostossa aloitti kolme uutta jäsentä.
Bonuksen kerryttäminen Applen Lompakossa olevalla S-Etukortilla laajenee S-ryhmän ravintoloihin29.4.2025 08:02:00 EEST | Tiedote
Bonuksen kerryttäminen mobiilisti onnistuu pian entistä useammassa paikassa, kun S-ryhmän kaupoissa suosioon noussut käytäntö laajenee myös ravintoloihin. Käyttöönotto tapahtuu vaiheittain tämän vuoden aikana ravintoloiden maksupäätteiden vaihtuessa uusiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme