Euroalueen rahoitusolot säilyvät keveänä - Suomen julkista taloutta syytä vahvistaa

EKP:n neuvosto päätti vahvistaa rahapoliittisen elvytyksen vaikutusta. Neuvosto ilmoitti, että ohjauskorkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasollaan ainakin vuoden 2020 puoliväliin saakka. Aikaisemmin ohjauskorkojen ilmoitettiin pysyvän nykyisellä tasollaan tämän vuoden loppuun saakka.
Neuvosto vahvisti aiemman päätöksensä, että omaisuuserien osto-ohjelmassa ostettujen arvopapereiden uudelleensijoituksia jatketaan täysimääräisesti vielä pidemmän aikaa sen jälkeen, kun EKP:n neuvosto alkaa nostaa ohjauskorkoja, ja joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen suotuisan likviditeettitilanteen ja vahvasti kasvua tukevan rahapolitiikan ylläpitämiseksi.
Neuvosto myös ilmoitti kolmannen kohdennettujen pidempiaikaisten rahoitusoperaatioiden korkoehdoista. Uudet rahoitusoperaatiot ylläpitävät pankkien kykyä rahoittaa euroalueen yrityksiä ja kotitalouksia sekä tehostavat rahapolitiikan välittymistä.
”EKP:n neuvosto vahvisti sitoutumistaan hintavakaustavoitteen saavuttamiseksi viestimällä, että se sitoutuu pitämään ohjauskorot nykyisellä matalalla tasollaan aikaisempaa pidempään, ainakin ensi vuoden puoliväliin saakka. Tämä vähentää epävarmuutta tulevasta korkourasta”, sanoi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn Euro & talous -verkkojulkaisun tiedotustilaisuudessa
Rahapoliittinen elvytys tukee myös Suomen taloutta. Talouskasvu jatkuu Suomessa, mutta viime vuosia hitaampana. Julkisen talouden tila on parempi kuin muutama vuosi sitten. Tulevina vuosina sitä kuitenkin painaa väestön ikääntymisen liittyvä menojen kasvu. Julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyysvaje onkin yhä mittava. ”On tärkeää, että julkista taloutta vahvistetaan aktiivisesti silloin, kun talous ei ole matalasuhdanteessa”, sanoi pääjohtaja Rehn.
Julkisen talouden tasapainoon vaikuttaa keskeisesti työllisyyskehitys, joka on viime vuosina ollut myönteistä. Työllisyysasteen pidemmän aikavälin tavoitteeksi on syytä asettaa hyvä pohjoismainen taso. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa työllisyysaste on 75–78 prosentin tuntumassa. ”Mikään yksittäinen toimenpide ei nosta työllisyysastetta riittävästi, vaan tarvitaan useita uudistuksia”, totesi pääjohtaja Rehn.
Tulevilla työehtosopimuksilla on niilläkin merkittävä vaikutus työllisyyden edellytyksiin. On syytä ottaa huomioon, että eri alojen sopimukset vaikuttavat oleellisesti tuotantokustannuksiin myös toisilla aloilla. Tämä korostaa koordinaation merkitystä palkanmuodostuksessa. Vientialat kohtaavat suoraan kansainvälisen kilpailun, ja ne ostavat runsaasti tuotantopanoksia kotimarkkinatoimialoilta. ”On perusteltua, että vientialojen työehtosopimukset asettavat kustannuskehitykselle raamin, jota muiden kotimaisten alojen ei normaalisti ole syytä ylittää”, korosti pääjohtaja Rehn.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
MUISTUTUS: Kutsu medialle Suomen Pankin tiedotustilaisuuteen 21.5. rahoitusjärjestelmän vakaudesta19.5.2025 11:45:58 EEST | Kutsu
Miten Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on kehittynyt? Vaikuttaako hallinnon vaihtuminen Yhdysvalloissa arvioon rahoitusjärjestelmän vakaudesta? Miten suomalaiset yritykset kestävät toistuvien kriisien toimintaympäristössä? Mitä uutta positiivinen luottotietorekisteri kertoo asuntovelallisista?
Kutsu medialle: Suomen Pankin tiedotustilaisuus 21.5. rahoitusjärjestelmän vakaudesta15.5.2025 14:11:56 EEST | Kutsu
Miten Suomen rahoitusjärjestelmän toimintaympäristö on kehittynyt? Vaikuttaako hallinnon vaihtuminen Yhdysvalloissa arvioon rahoitusjärjestelmän vakaudesta? Miten suomalaiset yritykset kestävät toistuvien kriisien toimintaympäristössä? Mitä uutta positiivinen luottotietorekisteri kertoo asuntovelallisista?
En inhemsk lösning för omedelbara betalningar skulle öka funktionssäkerheten och konsumenternas valfrihet8.5.2025 11:30:00 EEST | Pressmeddelande
Finländarna måste ha tillgång till förmånliga, mångsidiga och tillförlitliga betalningssätt som fungerar säkert också under exceptionella omständigheter. En lösning för omedelbara betalningar som baserar sig på kontoöverföringar i real tid skulle öka vår förmåga att hantera systemen för betalning och erbjuda konsumenterna ett välkommet alternativ.
Kotimainen pikamaksamisen ratkaisu lisäisi toimintavarmuutta ja kuluttajien valinnanvapautta8.5.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaisilla tulee olla käytössään edullisia, monipuolisia ja luotettavia maksutapoja, jotka toimivat turvallisesti myös poikkeustilanteissa. Reaaliaikaisiin tilisiirtoihin perustuva pikamaksuratkaisu lisäisi kykyämme hallita maksamisessa käytettyjä järjestelmiä ja tarjoaisi kuluttajille tervetulleen vaihtoehdon.
A Finnish instant payment solution would improve resilience and consumer choice8.5.2025 11:30:00 EEST | Press release
People must have access in Finland to inexpensive, versatile and reliable methods of payment and these must function securely even in exceptional situations. An instant payment solution based on real-time credit transfers would enhance our ability to govern the systems used in making payments and would offer consumers greater choice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme